Annonce
Rejser

Oplev magien i filmbyen Rom

Trevifontænen i Rom er både en turistattraktion og et stykke filmhistorie. Foto: PR
En lang række film er indspillet i Den Evige Stad, som emmer af filmhistorie. Her guider vi dig til fem fede filmscener, der har været med til at udødeliggøre Rom på det hvide lærred.

1. Divaens berømte fontæne-bad

En af historiens til dato mest ikoniske filmscener finder sted i "La Dolce Vita" – på dansk "Det søde liv" fra 1960. Hele filmen, der blev instrueret af mesteren Federico Fellini, foregår i Rom og portrætterer tilværelsens ulidelige lethed blandt byens rige, kreative klasse.

I en sen aftentime spankulerer den amerikansk-svenske Hollywoodstjerne Sylvia, spillet af svenske Anita Ekberg, ind og forbryder sig på Den Evige Stads kulturhistorie ved at bade i Trevifontænen. Scenen kan ses som et symbol på en ny tids frisind, men også en historieløs foragt og mangel på respekt.

Trevifontænen blev opført på et sted, hvor der i antikkens Rom var en fontæne, der forsynede byen med frisk vand fra en kilde længere ude. I 1732 besluttede man at genskabe fontænen i tidens hotteste stilart: barok. Det tog 30 år, før Trevifontænen, der læner sig op ad Palazzo Poli, stod færdig. Siden da har bassinet og det dramatiske springvand, der forestiller titanen Okeanos og hans heste, begejstret Roms turister.

Annonce

Her skal du spise, drikke og bo

Restauranten Santa Lucia nær Piazza Navona portrætteres i Julia Roberts-filmen "Spis Bed Elsk". Gå i hendes fodspor og nyd en af de italienske pastaklassikere og et glas vin her.


Skal man kombinere drinks og film, så tag til Via Veneto med berømte barer som Doney og Harry's Bar. Her sprudlede jetset-livet i "Hollywood on the Tiber"-æraen – og er man heldig, kan negronien nydes side om side med en kendis eller to.


The Grand Hotel Plaza blev hyppigt frekventeret af Fellini – og Luchino Visconti optog en hel film, "L'innocente", her. Også scener i blandt andet "Ocean's Twelve" og "Along Came Polly" blev indspillet på det eksklusive hotel, hvor man bør bo under en romersk film-tur.

2. Her blev prinsessen overtalt til sin fridag

I 1950'erne og 60'erne blev der indspillet så mange film i Rom, at man opfandt begrebet "Hollywood on the Tiber". Der blev lavet alt fra socialrealistiske film som "Cykeltyven" til storladne dramaer som "Ben-Hur".

Blandt de største blockbustere fra denne æra er "Prinsessen holder fridag" med Gregory Peck som journalisten Joe, der tilfældigt møder den frihedshungrende prinsesse Ann, spillet af Audrey Hepburn.

Filmens point of no return udspiller sig på en af Roms mest berømte attraktioner: Den Spanske Trappe, hvor Joe overtaler prinsessen til at holde fri fra sine forpligtelser og tage med ham ud på svir i Roms søde liv.

Siden da har Den Spanske Trappe været kulisse til vigtige scener i blandt andet "The Talented Mr. Ripley", hvor Matt Damon her forvirrer de to kvindelige bipersoner Cate Blanchett og Gwyneth Paltrow.

Senest dukkede den ikoniske trappe op i Woody Allens "To Rome with Love". De 135 trin var et af barokkens prestigeprojekter og stod færdig i 1725.

3. Nepal og New York ligger i Rom

Actiondramaet "Everest" med stjerner som Jake Gyllenhaal og Keira Knightley handler om en gruppe bjergbestigere, der fanges i en snestorm på Mount Everest. En række af de udendørs scener blev filmet i Rom, nærmere bestemt i den glorværdige filmby Cinecittà lidt uden for centrum. Her byggede man et kæmpebjerg til optagelserne i foråret 2014, hvor filmstjerner og nepalesiske statister flokkedes på området.

Cinecittá blev det fysiske omdrejningspunkt under "Hollywood on the Tiber-æraen", og på en rundtur i de legendariske studier hober anekdoterne sig op. Alene funkis-indgangen fra den fascistiske periode er en fryd at beskue, om end det er en torn i øjet, at Cinecittá blev grundlagt af Mussolini for at producere propagandafilm.

På guidede ture tages man med tilbage i filmhistorien og rundt til enorme kulisser fra tidligere og nuværende produktioner. Blandt dem er en hel gade i New York anno 1846, der blev brugt til Martin Scorceses storfilm "Gangs of New York".

Mange storfilm er optaget her

Rom har siden 1950'erne dannet kulisse til den ene storfilm efter den anden. Byen har været Italiens hovedstad siden 1871 og har cirka to millioner indbyggere - og et dobbelt så stort opland. Centrum er ret lille, og man kan gå rundt til de fleste attraktioner.

4. Uhyrligheder på Piazza Navona

Til hverdag ånder alt fred og idyl på Roms vel nok mest berømte plads, Piazza Navona, der er elsket af masserne for sin skønhed og mange caféer – og hadet af feinschmeckerne, som finder den tivoliseret.

I filmens verden er det dog ikke kun café-glæde, der kendetegner barok-pladsen fra midten af 1600-tallet. En af de mest hårrejsende scener i Dan Brown-dramaet "Engle og Dæmoner" er optaget her, hvor lejemorderen Mr. Gray spillet af Nikolaj Lie Kaas er tæt på at drukne kardinal Baggia, som i sidste sekund reddes af helten Robert Langdon (Tom Hanks).

Uhyrlighederne foregår i og omkring fontænen Quattro Fiumi (Fire Floder), der blev tegnet af arkitekten Giovanni Lorenzo Bernini i 1651, midt på den plads, der i antikkens Rom var en stor sportsarena.

"Engle og dæmoner" foregår først og fremmest i Vatikanet, men der udspiller sig mange scener andre steder i Rom. En af dem er blot et stenkast fra Piazza Navona, nemlig templet Pantheon, hvor man passende kan fortsætte i Robert Langdons fodspor.

Anita Ekberg og Marcello Mastroianni i scenen, der gjorde Trevifontænen til et filmhistorisk omdrejningspunkt. Filmen er fra 1960 og blev opfattet som kontroversiel, da den udkom. Foto: AFP

5. Biljagten i Anita Ekbergs landsby

I sødsuppefilmen "Mit hus i Toscana" er der indbygget en pastiche over Sylvia i "La Dolce Vita" – eller snarere den svenske diva Anita Ekberg, der spillede rollen. I Toscana-filmen møder vi den excentriske Katherine, der har været stjerne og yndling hos Fellini, men har trukket sig tilbage fra rampelyset. I beruset tilstand gentager Katherine endda fontæne-badet i det lokale springvand.

Virkelighedens Katherine, Anita Ekberg, trak sig efter Fellini-æraen også tilbage og levede et stille liv i landsbyen Rocca di Papa syd for Rom, hvor hun døde i 2015. Den smukke landsby kravler ned over et bjerg, hvor de pastelfarvede huse ligger tæt. Nederst findes en plads med en rundkørsel, der danner rammen om en af de mest komiske scener i Peter Sellers-filmen "Den Lyserøde Panter" fra 1963, nemlig den afsluttende biljagt fuld af mere eller mindre udklædte personer. Scenen skal forestille at finde sted i Roms centrum, men i filmens verden er ikke alt, hvad det giver sig ud for.

Den Spanske Trappe, hvor der normalt er leben - og somme tider filmoptagelser. Foto: PR
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Ny vej er afgørende for Kvickly

Annonce