Annonce
Rejser

Oplev Odense Fjord: Seks fjordtastiske steder

Enebærodde. PR-foto: Emil Lang Skovbølling/ELS Production
Tag på opdagelse omkring den 13 kilometer lange Odense Fjord, der løber fra den nordlige del af Odense og ud i Kattegat. Oplev blandt andet Fyns største hede på Enebær Odde og en losseplads, der er blevet en legeplads på Stige Ø.

Odense Fjord byder på rigt fugleliv, godt fiskeri og legepladser for både børn og motionister.

1 Stige Ø

Legeplads på Stige Ø. PR-foto: Visit Odense

Indtil 1994 fungerede Stige Ø som et affaldsdepot for Odense Kommune. Derefter blev lossepladsen dækket med ren jord. Siden området blev renset, er det blevet omdannet til et natur- og aktivitetsområde. Den inderste del af Odense Fjord er en lavvandet bugt med mange planter og dyr, som tiltrækker fjordens fugle, og som er et af Danmarks vigtigste overvintringsområder for sangsvane, knopsvane og blishøne.

Hvis du ikke er kommet for at kigge på fugle, men i stedet har brug for at få brugt noget energi, er der også rig mulighed for det på Stige Ø, der byder på en mountainbike-bane, vandrerute, en legeplads med store gynger og en cirkeltræningsrute.

Det er muligt at blive i området et godt stykke tid, for der er både sheltere, som man kan booke på hjemmesiden www.stigeoe.dk, toiletter, indendørs brusere, udendørs vandhane, bålplads, et overdækket madpakkehus og en iskiosk, der har åbent hele sommeren.

Under det bakkede landskab skabes gas, som bliver udvundet til energiproduktion. Af den grund er det forbudt at ligge i telt på Stige Ø. Læs mere www.visitodense.dk.

Stige Ø ligger mellem Odense Kanal og Odense Fjord. Området opstod i begyndelsen af 1800-tallet, da man begyndte på udgravningen til kanalen. Dæmningerne, der opstod, blev begyndelsen til Stige Ø.

Adressen er Stige Ø, 5000 Odense.

2 Enebærodde

Enebærodde. PR-foto: Emil Lang Skovbølling/ELS Production

Enebærodde adskiller Odense Fjord fra Kattegat. På spidsen af odden står det hvide Enebærodde Fyr, der er 14 meter højt.

Omkring odden går en 12 kilometer lang sti, der tager dig forbi både løv- og granskov og Fyns største hede med lyng og enebærbuske, som har givet odden navnet Enebærodde. På hjemmesiden www.udinaturen.dk kan du få en overblik over ruten, der begynder der, hvor vejene Halshusene og Tygesvej mødes. Her er en stor parkeringsplads. Biler er ikke tilladt på odden.

På odden græsser Galloway-kvæg, mod Odense Fjord er der fuglereservater, og så er der også en del hugorme, der soler sig i sandet.

På odden er også en fin sandstrand, men det er forbudt at bade ved spidsen af odden, for der er stærk strøm. Derudover er der også gode muligheder for at fiske. For eksempel trækker havørreder ved højvande ind på en syv kilometer lang fiskekyst øst mod fyret.

Det er også muligt at opleve odden fra hestevogn. Læs mere om sådan en tur på www.visitnordfyn.dk.

3 Klintebjerg Havn

Klintebjerg Havn. PR-foto: Jens Wognsen

Fra lystbådehavnen Klintebjerg Havn er der udsigt til Odense Fjord og Vigelsø. Det er Klintebjerg Baadelaug, der bestyrer den lille, private havn, som ligger på den nordfynske side af Odense Fjord.

Faktisk var Klintebjerg Havn engang den største i fjorden, for inden den første udgave af Odense Kanal kom til i 1804, fungerede Klintebjerg som udskibningshavn. På en guidet tur med lokal guide kan man blive klogere på området, som også har huset et treetagers pakhus, som blandt andet var toldsted, eddikebryggeri og skalleværk, der solgte knuste muslingeskaller. Man kan booke en guidet tur for 50 kroner på hjemmesiden www.fjordensdag.dk.

Fra Klintebjerg Havn kan man på fem minutter sejle til Vigelsø med den lille båd Lunden. Læs mere om pris og tid på www.visitnordfyn.dk.  

Adressen er Klintebjergvej 192, 5450 Otterup.

4. Vigelsø

Lunden sejler mellem Klintebjerg Havn og Vigelsø. Arkivfoto: Michael Bager

Vigelsø er med sine 132 hektar ikke kun den største ø i Odense Fjord. Den er også et naturreservat, som du for eksempel kan opleve på en 2,5 kilometer lang vandrerute i skoven. Den sydlige del af øen er lukket for offentligheden for at beskytte fuglelivet, men fra et fugletårn kan du holde udkig.

Vigelsø har altid haft store fuglekolonier. I 1930’erne samlede man for eksempel mågeæg. Det kunne være op til 30.000 på en sæson. Æggene gik til eksport, mest til England. I 1969 var der ikke længere husdyrbrug på øen, og i 1974 rejste den sidste bestyrer med fast bopæl på øen. I 1990 overtog Miljøministeriet, og landbrugsdriften blev afviklet syv år efter.

Fra Klintebjerg Havn kan man på fem minutter sejle til Vigelsø med den lille båd Lunden. Det koster 40 kroner kontant for en voksen og 20 kroner pr. barn. Det er også muligt at komme på en guidet tur til Vigelsø. Læs mere på www.visitnordfyn.dk

Adressen er Vigelsø, 5450 Otterup.

5 Naturreservatet Ølundgård-Lammesø

Grågæs kan spottes ved naturreservatet. Foto: Richard Bartz/Wikimedia Commons

De inddæmmede naturområder Ølundgård, Lammesø og Firtalsstranden er rige på fugleliv og planter. Områderne er en del af det store område langs med Odense Fjord, der blev inddæmmet i løbet af 1800-tallet, hvor den tidligere fjord blev til landbrugsjord. Flere oversvømmelser endte dog med at ødelægge afgrøderne og inddæmningerne. I stedet opstod en ny idé. Aage V. Jensen købte Ølundgård-inddæmningen i 1997 og begyndte at genskabe vådområdet, så det i dag strækker sig over 158 hektar. Genskabelsen har resulteret i, at Ølund, Firtalsstranden og Lammesø er blevet Fyns vigtigste yngleområder for vadefugle og rasteplads for blandt andet grågås og lille kobbersneppe.

Vil du ud for at kigge på fuglelivet, er der parkeringspladser, stier og to fugletårne.

Adressen er Lammesøvej 11, 5450 Otterup.

6 Munkebo Bakke og Boels Bro

Munkebo Bakke. Arkivfoto

Munkebo Bakke er et udflugtsmål i sig selv. Bakken er 58,4 meter høj og blev dannet i istiden af materialer fra Kertinge Nor, og i vikingetiden havde bakken en strategisk betydning som vagtpost.

På Loddenhøjen er der i 1993 bygget et tårn i stedet for et udsigtstårn fra 1890’erne. Muren har den lokale kunstner Finn Bjørnholdt dekoreret med kakler om Munkebo. Tårnet har ingen døre, så det er muligt at nyde udsigten året og døgnet rundt.

Ved foden af Munkebo Bakke ligger den lille havn Boels Bro, som har tilknyttet et bådelaug af samme navn. Havnen blev etableret i 1960’erne, da erhvervsfiskere - der i mere end 100 år havde haft landingsplads på Lindø - blev gjort hjemløse. Det skete i forbindelse med at A.P. Møller købte øen og anlagde dokker og høje haller til Lindøværftet. På den måde opstod Boels Bro, også selv om der kun var få erhvervsfiskere tilbage. I dag har flere fritidsfiskere base ved den lille havn, hvor man også kan tage et kig på et par gamle kampestensmurede redskabshuse med stråtag, som menes at være opført i 1834.

Det er muligt at bestille en rundvisning om Munkebo Bakke på cirka en times varighed til en pris af 10 kroner pr. person. Læs mere på www.visitkerteminde.dk og www.odensefjord.dk.

Adressen er Loddenhøj Alle, 5330 Munkebo.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Kvinde dømt for vanrøgt af 25 heste: Dyrene var indsmurt i gødning og havde øjnene fulde af udflåd

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Husk det nu: Lørdag og søndag aften og nat er Fredericiavej spærret - lastbiler dirigeres helt udenom

VEJLE For abonnenter

Heidis bryllupsgave var en rød knallert: Mød sko-sælgeren, der elsker at få Vejle til at 'smage dansk'

Vejle

De ældres formand går af efter valgballade: 'Det er noget skrammelværk, og jeg er rigtig ked af, at det har udviklet sig på den måde'

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Alarm 112

15-årig provokerede politiet ved Eskes Bier Bar, hvor han henviste til drabet på fire betjente i 1965: - Det er imponerende, han kender sin politihistorie

Vejle For abonnenter

Så faldt hammeren: Ekskluderede medlemmer af Vejle Motorbådklub har fået deres dom - 'nu er de værste smidt ud'

Rejser For abonnenter

Paris: Bistroernes usikre fremtid

Vejle

Se video fra Vejles pressede morgentrafik - så laaaang tid tager det at komme til midtbyen ad populær indfaldsvej

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Vejle Boldklub

Lyt til podcasten om VB: Intet i statistikkerne peger på en sejr over Viborg, men derfor tror Banke og Møllenberg på det

LEDER For abonnenter

Havnefoged-chikane, eksklusion af medlemmer og en kommende retssag i Vejle Motorbådklub er dybt tragisk: Forlig jer nu, I skabhalse - vi behøver ikke mere underholdning

Navne

To Vejle-kokke kæmper om samme titel: Felix går fra at være tv-vært til at bedømme gourmet-retter med østers

Annonce