Annonce
Fredericia

Opråb fra kolonihaveejere på Oktobervej: Vi generer ingen - lad os blive

Lars Stenør Larsen har selv sat hvert et bræt og lagt hver en sten i sit og hustruens hus på Oktobervej. Han byggede på soklen af det gamle hus og valgte at stole på de politikere, som gennem årene har givet udtryk for, at området nok skulle få helårsstatus. Foto: Peter Leth-Larsen
Lars Stenør og Birthe Villefrance er blot to af mange kolonihaveejere, som ikke forstår, at politikerne ikke gør det lovligt at bo på grusvejene i kolonihaveområdet ved Egeskovvej. Det er gået i årevis, uden nogen har blandet sig.
Annonce

Fredericia: Lars Stenør Larsen har tegnet huset selv, slået hvert et bræt op og støbt hver en meter fundament på sit og hustruen Bettys hjem på Oktobervej. Med sans for hustruens hang til romantik er huset blev udsmykket med gesvejsninger og krummelurer. Det 80 kvadratmeter hus har de seneste år været parrets faste adresse.

- Vi købte grunden i 2001 og rev det gamle hus ned. Vi byggede et nyt på soklen, og for nogle år siden solgte vi vores gamle patriciervilla på Odinsvej og gjorde huset her til vores faste bopæl, fortæller Lars Stenør.

Han gjorde det med sindsro, for han havde ligesom mange af sine naboer lyttet til, at en tidligere formand for teknisk udvalg lovede, at der ville blive helårsstatus for området.

- Det stolede jeg på, og derfor valgte vi også at bygge. Det er selvfølgelig en chance, vi har taget, men vi har ingen planer om at bo andre steder, så nu må vi se, hvad det ender med, siger Lars Stenør.

Vi stolede på de politikere, som sagde, at der ville komme helårsstatus. Derfor valgte vi også at bygge. Det er selvfølgelig en chance, vi har taget, men vi har ingen planer om at bo andre steder, så nu må vi se, hvad det ender med.

Lars Stenør Larsen

Annonce

Afgørelse ærgrer kolonihaveejere

At politikerne har sat streg under, at der ikke bliver helårsstatus, ærgrer ham og hustruen Betty.

- Vi generer jo ingen. Hvorfor kan man se gennem fingre med Christiania, når man ikke kan det her, spørger Betty Stenør.

Parret er klar over, at det er udfordringen med naboen Shell, som gør, at der ikke kan gives helårsstatus til deres bolig.

- Men vi har aldrig klaget over støj eller følt os generet. Vi har det fint med Shell, siger 69-årige Lars Stenør, som er gået på pension efter 36 år ved Carlsberg.

Tilværelsen skal nydes i kolonihaveområdet, hvor der er højt til himlen og masser af albuerum. Haveanlægget er smukt, og rundt på den store grund har Lars opført overdækket terrasse og et lille værksted.

- Vi trives virkelig her. Vi har gode naboer, og vi hjælper hinanden med alt herude. Der bør i Fredericia være plads til det, siger Betty Stenør.

Annonce

Afventer embedsmændenes ageren

Lars Stenør er opvokset i nordbyen og har brugt mange timer som dreng i området.

- Det har altid ligget her, og jeg har nydt at komme her. Da vi fik mulighed for at købe grunden i 2001, så slog vi til, og vi skal ikke herfra. Vi har investeret i fælles kloak, og det gik vi alle sammen med til, fordi politikerne gav os udsigt til, at vi kunne få helårsstatus, siger Lars Stenør.

Indtil videre afventer parret, hvad embedsmændene griber til, og det samme gør Birthe Villefrance på nabovejen. Hendes hus holder sig under de nye krav om 80 kvadratmeter, men hun bor ligesom Stenør-parret i kolonihaven året rundt.

- Det gør jeg, og det bliver jeg ved med. Jeg har haft flere adresser her ude, men siden 2001 har jeg boet her, siger den farverige kvinde.

Birthe Villefrance har i årevis haft adresse i skiftende kolonihaver ved Egeskovvej. Hun har valgt ikke at bekymre sig på forhånd. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Usikker fremtid

I højbedet har hun plantet et fugleskræmsel med en rød Trump-kasket og glæder sig over, at det for første gang er lykkedes at holde jordbærbeddet fri for fugleangreb.

- Så noget godt har Trump da gjort, griner hun, mens hendes tre små uldtottede hunde hopper op og ned.

De tre er årsagen til, at hun ikke kan se sig selv bo andre steder.

- Hvor kan jeg flytte ind med tre hunde, spørger Birthe Villefrance og svarer selv:

- Ingen steder.

Ligesom alle andre i området har hun ikke fået påtale over, at hun bor i huset året rundt.

- Ikke et ord, har jeg hørt, men hvis det skulle blive et problem, så må jeg jo finde et lille værelse, hvor jeg kan have adresse, siger hun.

Huset på Oktobervej er lunt og lyst. Lars har selv tegnet huset, som fint dækker hans og hustuens pladsbehov. I flere år havde de både kolonihaven og patriciervilla på Odinsvej, men det blev for meget med begge dele, så huset på Odinsvej blev solgt. Siden har parret boet på Oktobervej, hvor de nyder pensionisttilværelsen. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Giver ikke op

Hverken Birthe, Lars eller Betty har planer om at opgive deres helårsbolig.

- Min mor blev 93 år, og det regner jeg da også med at blive. Jeg lod mine forældre flytte ind i det hus, jeg havde tidligere, og de endte med at overtage det. Min far ville ikke lade mig passe haven, så jeg var nødt til at få mit eget, smiler Birthe Villefrance.

Hendes forældre er borte nu og andre har overtaget genbo-haven på Septembervej.

Birthe Villefrance har haft sin nuværende på septembervej har hun haft siden 2001, og hun kan ikke forestille sig at bo andre steder. Slet ikke nu hvor husstanden består af fire - hendes selv og tre små hunde Ricco, Lucca og Piczi. Foto: Peter Leth-Larsen
Lars Stenør Larsen mener, at kommunen har ladet stå til i forhold til reglerne så længe, at det må danne præcedens. Foto: Peter leth-Larsen
I kolonihaverne er der højt til himlem og plads til det frie liv. Det sætter både de små hunde og deres ejer Birthe Villefrance pris på. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Sagen om Sofie er ikke enkeltstående: Flere handicappede har lidt eller er døde i bad uden opsyn

Vejle

Trods påbud og dødsfald: - Jeg har tillid til både personale og ledelse, når jeg taler med avisen

Børkop

Krise har vist nye muligheder i Krystallen: Det har vi lært af coronakrisen

Annonce