Annonce
Vejle

Orgelbyggeri: Det går langsomt, men sikkert fremad i Grejs Kirke

Orgelbyggerne i Grejs Kirke er i fuld gang med at installerede det nye orgel. Foto: Mette Mørk
Orgelbyggerne fra Frobenius har fat i hvert enkelt lille pibe, når det nye orgel i Grejs bliver installeret. Tålmodighed og grundighed er en dyd i orgelbyggerfaget.

Grejs: Når Jesper Skanning lægger hovedet på puden om aftenen, så er orgeldele, og hvordan de skal samles, det, hans tanker kredser om.

Den seneste måneds tid har han sammen med orgelbyggerkollegaen Christian Olsen brugt størstedelen af sine vågne timer i Grejs Kirke, hvor de arbejder med at installere kirkens nye orgel.

Arbejdet fortsætter i en måneds tid endnu, inden en intonatør skal bruge yderligere en måned på at få alle tonerne i orglet til at passe perfekt.

Jesper Skanning viser de sveller i det nye orgel, som kan åbne og lukke for lyden. De huller, der kan ses omkring hans fødder, bliver fyldt ud med orgelpiber inden for nærmeste fremtid. Foto: Mette Mørk

- Når man lægger sig i seng om aftenen, så kører hovedet videre med orgelet. Man ligger og prøver at forudse eventuelle problemstillinger eller kommer i tanker om ting, man skal huske. Nogle gange er jeg lige nødt til at stå op og glo på tegningerne igen, fortæller Jesper Skanning.


Vi er vant til at bruge rigtig lang tid på hvert projekt. Der er mange ting, der kan spille os et puds undervejs.

Christian Olsen, orgelbygger


Han er til daglig bosat i Hornbæk, mens kollegaen Christian Olsen bor på Østerbro. Derfor har de to snedkere lange arbejdsdage i Grejs og overnatter på hotel i Vejle i hverdagene, så de kan blive færdig med projektet så hurtigt som muligt.

Annonce

Små skridt

Hurtighed er dog reelt ikke en mulighed, når orgeldelene skal sættes sammen. Her er det grundighed og tålmodighed, der er i højsædet, for hver enkelt lille stump af orglet skal installeres ved håndkraft én for én.

Cirka 500 af disse håndlavede abstrakter skal forbinde tangenterne med resten af orglet. Foto: Mette Mørk

- Men det er fedt endelig at samle det, siger Jesper Skanning.

Der er gået et års arbejde forud hjemme på værkstedet for at gøre klar til det nye orgel i Grejs Kirke.

- Vi er vant til at bruge rigtig lang tid på hvert projekt. Der er mange ting, der kan spille os et puds undervejs, siger Christian Olsen.

Han tilføjer, at der heldigvis ikke har været nogle uventede udfordringer med orglet i Grejs indtil videre.

Orgelbyggerne beskriver det nye instrument i Grejs Kirke som et ekstremt kompakt orgel i forhold til dem, de plejer at arbejde med.

Der er mange stemmer, nemlig 14, fordelt på meget lidt plads, og samtidig er der meget mekanik i orglet, som skal passe på millimeteren, for at det hele spiller, som det skal.

Det nye orgel i Grejs består af 90 procent mekanik og 10 procent elektronik. Disse elektroniske sløjfemagneter åbner og lukker for luften i orglets piber. Foto: Mette Mørk

Lidt elektronik er der da også blevet plads til. Organisten har eksempelvis bestilt en elektronisk bladvender i sine fodpedaler, der bliver styret ved hjælp af Bluetooth. Så skal hun ikke løfte hænderne fra klaviaturet for at bladre i noderne

Annonce

Mere fintfølende

Selvom der kommer mere og mere elektronik i nybyggede orgler, så er håndværket stort set det samme i dag, som det var for 200 år siden.

Derfor servicerer orgelbyggerfirmaet Frobenius, som Jesper Skanning og Christian Olsen arbejder for, også omkring 3000 af landets orgler.

Orglet i Grejs Kirke

  • Det 14 stemmer store orgel, der bygges i Grejs Kirke, erstatter et orgel fra 1934 med seks stemmer bygget af Th. Frobenius & Co., Kgs. Lyngby. Dengang blev orgelfacaden fra 1882 genanvendt, ligesom også piber fra 1882 og 1916 blev genbrugt.
  • Cirka 500 ud af de 832 piber, som det nye orgel kommer til at rumme, genbruges fra det tidligere orgel.

- De er sammensat af de samme træktråde, abstrakter og lædermøtrikker, som vi bygger orgler af i dag, siger Jesper Skanning og fortsætter:

- Vi har bare mere fintfølende måder at gøre tingene på i dag.

Orgelbyggerfirmaet Frobenius er blandt de ældste i landet. Det servicerer omkring 3000 af landets orgler. Foto: Mette Mørk

Efter planen skal det nye orgel indvies 1. søndag i advent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce