Annonce
Kultur

Orkester fanget i dilemma: Koncert udsat igenigenigen

Dette foto fra efteråret 2020 viser ifølge dirigent Anne Cathrine Kielland Lund fra Vejle Symfoniorkester nærmest lykkelige mennesker, der var taknemmelige over, at det var muligt at øve sammen. Nu gør tidens svøbe planlægning i et symfoniorkester med næsten 70 medspillere til noget nær en umulighed. Arkivfoto: Leif Baun
Vejle Symfoniorkester rammes dobbelt af coronaen. Som så mange andre må det aflyse sine arrangementer. Men orkestret kan heller ikke indøve nye programmer.
Annonce

Vejle: "Hvad skal vi egentlig spille?"

Det er ikke nodekendskab, der mangler hos Vejle Symfoniorkester. Helt uhørt er det faktisk - øvelse.

En ting er, at musikerne ikke kan spille, fordi deres koncerter bliver aflyst på grund af den vel efterhånden snart unævnelige smitteting. Sådan er det jo for mange i den kulturelle verden. Men der er alligevel en ekstra dimension ved at være symfoniorkester: Man kan heller ikke øve sammen. Og det har udviklet sig til et dilemma for Vejle Symfoniorkester.

Vi er forvænt med to årlige oplevelser fra det gode orkesters side - forårskoncert og efterårskoncert. Længe har det ligget i kalenderen, at der er forårskoncert 27. april, hvor Beethoven og Smetana er med til at bygge op til aftenens hovednummer, som er Dvoraks symfoni nr. 8.

Men et symfoniorkester handler om samspil, og de første to måneders øveaftener i år er allerede aflyst.

- Vi har faktisk ikke noget program til forårskoncerten. Udfordringen er at få øveaftener nok. Det er ikke realistisk at lære et program på den halve tid, siger formanden for orkestret, Camilla Dvinge.

Annonce

Svært at planlægge

- Usikkerheden er total, forklarer hun.

Man ved ikke, hvornår det bliver muligt at holde øveaftener for 60-70 musikere fra hele Syddanmark i et lokale igen. Man ved naturligvis heller ikke, om det overhovedet bliver muligt at give koncert 27. april. Det hæmmer planlægningen.

- Vores dilemma er, at vi måske får besked om, at vi kan spille den 27. april, men så sent, at vi ikke kan nå at indøve noget, tilføjer Camilla Dvinge.


Vi er sultne efter at give koncert.

Anne Cathrine Kielland Lund, dirigent, Vejle Symfoniorkester


Derfor har ledelsen af orkestret fået den idé, at man for tredje gang skal flytte den planlagte Beethoven-koncert med solisten Gustav Piekut. Først skulle den have været efterårskoncert i 2020. Så blev den skubbet til 26. januar og siden til 14. september. Men nu er tanken, at den skal forvandles fra efterårs- til forårskoncert og afvikles den 27. april.

- Vi vil så gerne fyre den koncert af. Og den har vi indøvet til sidste efterår, så den kan vi friske op igen på ret kort tid, siger Camilla Dvinge.

Det bakkes op af orkestrets dirigent, Anne Cathrine Kielland Lund, som siger:

- Det her er ikke en kreativt god tid. Vi var nærmest taknemmelige over, at vi i efteråret kunne mådes og øve sammen i den periode, hvor der ikke var lukket ned. Det var helt vildt dejligt at lave musik sammen. Nu tror jeg ikke, vi kan mødes før efter påske. Men vi vil gerne spille for publikum før sommer. Vi er sultne efter at give koncert, fastslår hun.

Annonce

Rokeringer

Altså: Den planlagte koncert med Gustav Piekut 14. september fremrykkes, hvis det er muligt, til 27. april. Men datoen holdes i reserve, hvis kulturlivet ikke er lukket op i slutningen af april.

Samtidig er orkestermedlemmerne gået i gang på at øve hver for sig på forårskoncerten (den med Dvorak), som nu ender som en efterårskoncert, for til november 2021 må vi for pokker vel have lov at være mennesker igen.

- Det er lidt svært at være til for os alle sammen nu, konstaterer dirigenten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Banke, banke på: 30 folk i orange vest går rundt i Vejles hårdest ramte bydele

Kultur

Bannerkunst med lokalhistoriske motiver

Coronavirus

Live: Første tilfælde af brasiliansk variant fundet i Danmark

Annonce