Annonce
Vejle

Osama nægter at rejse tilbage til Syrien, så længe Assad har magten: 'Måske har jeg underskrevet min egen dødsdom'

52-årige Osama Zaza deltager onsdag eftermiddag i demonstrationen i Vejle imod udsending af syriske flygtninge til Damaskus. Selv venter han på svar i sin sag. Foto: Mette Mørk
I morgen demonstrerer herboende syriske flygtninge side om side med vejlensere. Det sker i protest imod, at myndighederne er begyndt at inddrage opholdstilladelser for syrere fra Damaskus-området. Her kommer Osama Zaza også fra, men han rejser ikke hjem frivilligt.

Vejle: Når vejlensere i morgen eftermiddag går i protestoptog gennem gågaden, så vil Osama Zaza være at finde blandt demonstranterne.

Sammen med de andre demonstranter vil den 52-årige syriske flygtning protestere imod, at den danske regering - som det første land i verden - er begyndt at inddrage opholdstilladelserne for flere af de syriske flygtninge, som før deres flugt boede i Damaskus og omegn.

De danske udlændingemyndigheder har fået udarbejdet en rapport, fra hvilken man konkluderer, at det nu er forsvarligt at sende flygtninge fra Damaskus-egnen tilbage.

Annonce

Det skyldes, at der ifølge rapporten ikke længere sker militære operationer i området.

Men som mange andre er Osama Zaza langt fra overbevist om, at det er ensbetydende med, at han trygt kan rejse tilbage til sin hjemegn.

- Bare fordi der ikke finder nogle militære operationer sted, så er det ikke ensbetydende med, at det er sikkert at bo i området, understreger Osama Zaza.

Han viser en video af den bygning i forstaden Joubar, som han selv boede i, før han flygtede fra Syrien. Alt ligger i ruiner.

- Man genopbygger ingen af de områder, som har været kritiske over for regimet, påpeger Osama Zaza, som derfor ikke ved, hvor han skal bo, hvis han bliver sendt hjem.


Efter fire dage blev jeg taget med til en afhøring, der varede flere timer. Da afhøringen var slut, blev jeg tvunget til at skrive under og sætte mit fingeraftryk på tre blanke stykker papir

Osama Zaza, syrisk flygtning


Samtidig påpeger han, at den store fattigdom, som er en konsekvens af krigen i Syrien, har fået kriminaliteten til at stige markant.

Syriske borgere - også omkring Damaskus - bliver fortsat udsat for tilfældige anholdelser og tilbageholdes af regimet, ligesom korruption og kidnapninger også er den del af hverdagen, fortæller Osama Zaza.

Skrev under på det uvisse

Netop en tilfældig anholdelse var årsagen til, at Osama Zaza for snart syv år siden flygtede fra Syrien til Danmark.

Han havde ellers et godt job i luftfartsbranchen, men en dag på vej hjem fra arbejde blev han stoppet ved et checkpoint og anholdt. Årsag: Regimet ledte efter en person med samme efternavn som Osama Zaza.

I otte dage sad han fængslet sammen med op mod 250 andre mænd i en celle, der var omkring 30 kvadratmeter stor.

- Efter fire dage blev jeg taget med til en afhøring, der varede flere timer. Da afhøringen var slut, blev jeg tvunget til at skrive under og sætte mit fingeraftryk på tre blanke stykker papir, fortæller Osama Zaza.

Han frygter, at regimet på denne måde vil være i stand til at beskylde ham for hvad som helst, hvis han vender tilbage til Syrien. Han kan have underskrevet sin egen dødsdom i form af en tilståelse for terror, mord, modarbejdelse af regimet - hvad som helst - på de tre blanke stykker papir.

- Derfor kan jeg ikke rejse tilbage, så længe det nuværende regime har magten, understreger han.

Annonce

Vil tage det til højeste instans

Lige nu lever han i uvished.

Siden 2019 har han ikke fået forlænget sin opholdstilladelse, og han har endnu ikke fået svar på, om han får lov at blive eller ej.

I sommeren 2020 blev han indkaldt til en syv timer lang samtale med udlændingemyndighederne i Sandholmlejren som led i vurderingen af hans sag.

- Jeg fik at vide, at jeg efterfølgende ville få svar på min ansøgning inden for seks uger, men jeg hørte ingenting. I stedet blev jeg indkaldt til endnu en samtale i slutningen af 2020.

Her blev han præsenteret for den rapport, der angiveligt skulle konkludere, at Damaskus er sikker at rejse tilbage til.

Demonstration mod udvisning af syriske flygtninge

  • Demonstrationen finder sted i Vejle onsdag den 19. maj fra klokken 16.30.
  • Den starter på Nørretorv, hvorfra demonstranterne går gennem gågaden til Kirketorvet. 
  • På Kirketorvet er der taler af blandt andet to herboende syrere: Ahlam Almsutef og Rim Assi. 
  • Der er musik og fællessang ved Perry Stenbäck og Naja Storebjerg.
  • Demonstrationen er arrangeret og støttet af SF, Enhedslisten, Alternativet, Venligboerne, Mellemfolkeligt Samvirke og SUF.
  • Alle deltagere opfordres til at bruge mundbind og holde afstand.

- Jeg argumenterede imod deres påstande om, at Damaskus er sikker; at der ingen militære operationer er, og at man har genopbygget hospitalerne i området. Siden har jeg intet hørt, fortæller Osama Zaza, som bor i Vejles vestby med sin hustru.

Om en måned vil han have bestået 9. klasse, og han har taget erhvervskørekort i håb om, at han kan få et job som chauffør.

- Jeg har investeret de seneste seks år i Danmark, så jeg har ikke tænkt mig at rejse herfra uden modstand, understreger Osama Zaza.

Han tilføjer, at han hjertens gerne vil tage tilbage til Syrien, så snart Bashar al-Assad og hans regime ikke længere er ved magten. Men indtil det sker, vil han kæmpe med næb og kløer for at blive i Danmark.

- Jeg vil tage min sag til øverste instans i retssystemet, og hvis det ikke hjælper, så vil jeg gå til FN, dronningen, Amnesty International -  hvem som helst, der vil høre på mig. Jeg får jo sikkert tid nok i Sandholmlejren, siger Osama Zaza med en let hovedrysten.

Det eneste, han ønsker, er at leve et fredeligt liv i Danmark med et job at passe.

Annonce
Navne For abonnenter

Jeg så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

KLUMME For abonnenter

Sidste festivaltur med skipper Charlie ved roret

Billund

Billund har succes med at få sosu-elever fastansat: - Jeg har elsket at være elev i Billund Kommune og haft fantastiske kolleger. Nu vil jeg selv være en god kollega

Vejle Boldklub For abonnenter

Sæsonen er slut og træneren frikendt: Derfor skal VB gå til næste sæson med respekt for rækken

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Kultur

'Hvad skal jeg gøre af mig selv': Den store rorgænger skifter skiw: Sidste festival med Charlie i front

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Hård dag for debuterende målmand, mens angriber fik sagt flot farvel

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Live Sport For abonnenter

Se kampen: Triangle Razorbacks kæmpede mod Søllerøds guldgravere

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Vejle Boldklub

Så er det slut i Superligaen: Trods kæmpe drop sagde VB farvel med en sejr

Vejle Boldklub For abonnenter

Se videoanalyse: VB har spillet sidste kamp i superligaen for denne omgang

Billund

Se de mange billeder: Danmarks største cykelløb for børn gav masser af liv i midtbyen

Annonce