Annonce
Erhverv

Ost, ost, ost, jeg må ha’ ohoost: Hos Ulvedal glædes de over 35 år med… ja, ost

John Skovdall Mathiasen er indehaver af Ulvedal Ost, som 8. september kan fejre 35-års fødselsdag. Foto: Mette Mørk. Foto: Mette Mørk
John Skovdall Mathiasen er en sand ostens mand. Ikke alene har han beskæftiget sig med denne mangfoldige spise i årevis, men han er også vild med selv at smage på den, hver dag, hele året rundt.

Egtved: Ost, jeg må ha' ost, jeg vil ha' ost. Ost, ost, ost, ost, ost Jeg må ha' o-hooost... sådan lyder nogle af ordene af Sebastians Ostesang fra 1986, og sådan kunne det måske også lyde inde i hovedet på Egtved-egnens egen ostehandler gennem mange år. Allerede fra morgenstunden handler det for ham om ost...

- Jeg spiser først morgenmad, når jeg kommer på kontoret, og så er det altid et godt stykke rugbrød med ost, jeg får. Og sådan er det hver eneste dag. Så er vi ligesom i gang, og der er lagt en god bund for dagens første timer. Jeg elsker også at kunne lave et godt ostebord, når der kommer gæster. Der er altid ost i hjemmet. Ost er bare noget af det bedste, slår John Skovdall Mathiasen fast.

Han er indehaver af Ulvedal Ost, og siden han var en lille dreng, har den smagfulde spise med de gule nuancer været omdrejningspunktet i hans liv.

Annonce

Jeg spiser først morgenmad, når jeg kommer på kontoret, og så er det altid et godt stykke rugbrød med ost, jeg får. Og sådan er det hver eneste dag.

John Skovdall Mathiasen, indehaver af Ulvedal Ost

Og samtidig har det at kunne handle været en passion.

- Jeg er flasket op med handel. Jeg var tre år gammel, da min far, Karl Mathiasen, startede Mathiasen Ost. Dengang blev jeg aldrig passet i dagpleje eller børnehave, og min mor arbejdede på bomuldsspinderierne, så jeg kørte rundt på torvene sammen med min far i hans varebil. Da jeg blev omkring en otte år gammel, fik jeg lov til at hjælpe med at sælge, når vi var ude omkring, og jeg husker, at jeg var vild med det. Jeg er sikker på, at det var her, at kimen til min interesse for salg og engros blev dannet, lyder det fra ostemanden, der i nu 48 år har beskæftiget sig med ost og handel, hvor det de seneste 35 år har været i kraft af hans livsværk, nemlig Ulvedal Ost.

Han nåede dog også lige indimellem at få sig en uddannelse som kontormaskinemekaniker og være inde som soldat, men siden han var omkring 20 år, har det været osten, som har præget hele hans arbejdsliv. Først som en del af Mathiasen Ost sammen med sin far og sin bror og siden som selvstændig i Ulvedal Ost.

Ulvedal var hjemmet

- Da min far døde i 1986, blev det min bror, der fik lov til at køre Mathiasen Ost videre, men jeg ville egentligt også gerne blive ved med at handle med ost. Så der besluttede jeg mig for at starte min egen virksomhed, tilføjer han, og forklarer videre, at han dengang sammen med sin kone og børn boede på ejendommen Ulvedal nær Egtved, og deraf kom navnet til Ulvedal Ost.

Ulvedal Ost handler, udover de gode råvarer, for John Skovdall Mathiasen om engrossalg og gode relationer til både leverandører og kunderne.

- Handel og engros har altid interesseret mig, og det falder mig naturligt. Og så holder jeg bare rigtig meget ud af at komme ud til alle vores leverandører både i Danmark og udlandet, fortæller ostehandleren, for hvem det er vigtigt med de gode relationer og nære kontakter, men også har en passion for de gode produkter, hvorfor der ikke er én eneste ost eller anden handelsvare hos Ulvedal Ost, som han ikke har smagt på.

Annonce

Ulvedals egne oste

John Skovdall Mathiasen startede Ulvedal Ost i 1986, og siden 1987/88 har virksomheden haft adresse på Tudvadvej 1a i Egtved. Her bliver ostene modnet og pakket, og herfra rejser de smagfulde sager med både runde og kantede former ud i det ganske land til blandt andet supermarkeder og specialbutikker.

- Og så er hylderne og hele luften i vores kølerum med til at give smag til osten. Her har vi nemlig fået opbygget en god bakterieflora, og det har udviklet sig gennem årene. Hvis vi flyttede i nye lokaler, så ville det aldrig blive det samme, siger John Skovdall Mathiasen, der hver dag bruger tid på at holde øje med ostene og samtidig sørger for at vende dem på hylderne.

Hos Ulvesal Ost findes mange varianter af de smagsfyldte gode sager. Både æstetik, kvalitet, smag og historierne bag, er der kælet for. Foto: Mette Mørk

Hos Ulvedal Ost er der flere grene indenfor produkterne. Der er ostene og andre gode sager som oliven, kiks, olier og lignende, som kommer fra andre leverandører, og så er der Ulvedals egne oste, som først bliver produceret hos blandt andet lokale mejerier, og som herefter lagres, passes og plejes hos Ulvedal Ost - blandt andet indtil den rette smag, alder og konsistens er opnået.

- Nogle af vores egne oste, Egtvedpigens ost og Tørskind Ost, bliver produceret hos Nørup Mejeri, og mælken til ostene kommer fra køer, der går på kanten af Vejle Ådal - så det er virkelig nogle ultralokale oste, og så smager de naturligvis rigtig godt, fortæller John Skovdall Mathiasen, der i det hele taget prioritere at arbejde sammen med de sidste små mejerier, der er tilbage i Danmark.

John Skovdall Mathiasen vender selv ostene på hylderne i kølerummene, hvor der findes en 35 år gammel bakterieflora, som er medvirkende til at udvikle smagen i ostene. Ostene bliver også vendt for blandt andet at skabe den rigtige struktur, form og huller. Foto: Mette Mørk

Blandt Ulvedal Osts egne oste er også Stygge Ulv, Lille Ulv, Grå guld, Rødhætte, Morfar og røget Gourmetblue.

Annonce

Det er et livsværk

For John Skovdall Mathiasen er Ulvedal Ost et livsværk, som han ikke blot holder meget af, men som også er en integreret del af hans liv.

- Jeg er nok noget af en arbejdshest, og det har jeg altid været. Egentligt burde jeg nok trappe ned på deltid - på grund af min alder - men det er jeg ikke lige kommet til endnu, smiler John Skovdall Mathiasen.

Annonce
Vejle For abonnenter

International kæmpe skal hjælpe NPV med at finde storinvestorer til byggeprojekt i Vejle

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Her kan du få alt det gode til din krop på én gang: Ny virksomhed giver dig klarhed og skønne sager - lige i hovedet

Erhverv For abonnenter

Så meget skar Vejle-slagter af prisen: Liebhaver-sommerhus i Skagen kostede oprindelig 50 millioner kroner

Sport

Hedensted fyrer cheftrænerteamet med øjeblikkelig virkning: Klublegende tager over, mens tidligere succestræner skal assistere ham

Erhverv For abonnenter

Byens gamle restaurant Peking Grill er blevet til My Look: Louise har øjnene rettet på nyt forretningskoncept

Vejle Boldklub

Godt nyt for VB: Kolinger spillede med reserveholdet og ligner en mand, som er klar til kamp

Vejle For abonnenter

Jeg må stå på risten og nyde duften: Vejles nye stjerne-restaurant er så fin, at den ikke skilter med sig selv

Erhverv For abonnenter

Flertal forlænger forbud mod minkavl et år

Vejle

Omstridt centerleder 'fyret' fra Bifrost efter Sofies død: 'Det var svært at se, hvordan vi kunne genoprette tilliden'

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Vejle For abonnenter

Laura sex-slammer om sexisme: 'De tog mit navn og tilpassede det mit kønsorgan'

Vejle For abonnenter

Royal fest, DF svigtede ældre, afdødes journaler holdes hemmelige og VB på nedrykningskurs: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Vejle

Vil du bygge i Vejles nye bydel skal du have meget mere end kolde kontanter op af lommen

Annonce