Annonce
Kultur

Otzees sæd var for sølle: Nu er han blevet sendt til Holland - og Gus har taget hans plads

Der er store forventninger til, at Gus sikrer afkom i Givskud Zoo. Foto: Givskud Zoo - Zootopia
Givskud Zoo har sagt farvel til hannæsehornet Otzee. Han er nu blevet erstattet af et andet næsehorn, som dyreparken forventer kan få unger med en eller flere af de fem hunnæsehorn.

Givskud: Ét næsehorn ud. Ét nyt næsehorn ind.

Det er kort fortalt historien om dét bytte, Givskud Zoo - Zootopia foretog tirsdag. Her vinkede dyreparken farvel til næsehornshannen Otzee, der har været en del af parken i flere år. Han er i stedet blevet erstattet af Gus, som i fremtiden skal sikre alvsarbejdet.

Årsagen til skiftet skal nemlig findes i Otzees fertilitet - eller mangel på samme, forklarer biolog og kurator Kim Skalborg Simonsen.

Annonce

- Vi har været utroligt glade for Otzee, som har været nem at arbejde med for dyrepasserne. Desværre har det vist sig, at han trods sin gode alder til at få afkom endnu ikke har fået unger. Undersøgelser af hans sæd har vist, at han desværre ikke bliver i stand til det, siger Kim Skalborg Simonsen i en pressemeddelelse.

Sendes til Holland

Tidligere har tyske specialister besøgt Givskud for at undersøge Otzee.

Dengang troede man, at en kafferbøffeltyr kunne have påvirket næsehornet negativt, men selvom den siden har forladt parken, har Otzee ikke formået at gøre hunnerne drægtige.

Håbet er derfor, at det nyankomne næsehorn Gus med tiden kan være med til at sikre avlsprogrammet. Næsehornet er 13 år gammel og kommer fra en hollandsk dyrepark. Selvom han fortsat er ung, er han kønsmoden.

- Vi har nogle hunner, som gerne skulle få nogle unger, inden de bliver for gamle. Derfor har vi ønsket at få en ny han til vores gruppe. Heldigvis er det lykkes at blive en del af en han-rokade, der betyder, at vi ny får en ny ind. Otzee sender vi i den forbindelse til Safaripark Beekse Bergen i Holland, hvor han skal gå med en anden ikke-ynglende han. Så alt i alt nogle rigtigt gode løsninger for os, siger Kim Skalborg Simonsen.

Annonce

Tonstunge dyr blev løftet

Der går dog noget tid, før Gus får lov til at møde hunnerne. I første omgang skal han have lov til at vænne sig til de nye omgivelser, hvorefter de får lov til at se hinanden an gennem tremmer i stalden.

Derfor forventer Givskud Zoo, at der som minimum går nogle uger, inden de kommer til at gå sammen.

Kim Skalborg Simonsen forventer ikke, at der kommer unger næste sommer. Det skyldes blandt andet, at næsehorn er drægtige i 16 til 18 måneder. Han håber derimod, at det kan blive tilfældet i 2023.

Selve flytningen af de to tunge dyr gik lige efter bogen. I dagene forinden var den tonstunge Otzee blevet trænet til at gå ind i en stor transportkasse, der var placeret i næsehornsstalden. Det tog derefter ikke længe før kasse og næsehorn kunne løftes ud med paller, hvorefter Gus kunne løftes på plads i slusegangen mellem savanne og det indendørs anlæg.

Annonce

Ny hun er blevet en del af flokken

Det er ikke mere end et par uger siden, at Givskud Zoo fik et nyt hunnæsehorn tilføjet til flokken. Det var næsehornet Arenka, der kom til fra den franske dyrepark Zoo d’Amnéville. Planen er, at hun ligesom Gus skal indgå i det internationale avlsprogram.

- Aranka er kun tre et halvt år gammel, så vi forventer, at hun bliver kønsmoden i løbet af et års tid. Derefter skal hun parres og gennemgå en drægtighed, der varer 16 til 18 måneder. Så der går lidt tid, før hun kan forventes at føde en unge her i parken, forklarede dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen i forbindelse med Areknas ankomst til Givskud Zoo.

Siden er Arenka langsomt blevet en del af flokken med de fire øvrige hunnæsehorn. Det er foregået trin for trin, så hun fik de bedste forudsætninger for at falde til.

Desværre har det vist sig, at han trods sin gode alder til at få afkom endnu ikke har fået unger. Undersøgelser af hans sæd har vist, at han desværre ikke bliver i stand til det.

Kim Skalborg Simonsen, biolog i Givskud Zoo om næsehornet Otzee
Annonce
Vejle For abonnenter

International kæmpe skal hjælpe NPV med at finde storinvestorer til byggeprojekt i Vejle

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Her kan du få alt det gode til din krop på én gang: Ny virksomhed giver dig klarhed og skønne sager - lige i hovedet

Erhverv For abonnenter

Så meget skar Vejle-slagter af prisen: Liebhaver-sommerhus i Skagen kostede oprindelig 50 millioner kroner

Sport

Hedensted fyrer cheftrænerteamet med øjeblikkelig virkning: Klublegende tager over, mens tidligere succestræner skal assistere ham

Erhverv For abonnenter

Byens gamle restaurant Peking Grill er blevet til My Look: Louise har øjnene rettet på nyt forretningskoncept

Vejle Boldklub

Godt nyt for VB: Kolinger spillede med reserveholdet og ligner en mand, som er klar til kamp

Vejle For abonnenter

Jeg må stå på risten og nyde duften: Vejles nye stjerne-restaurant er så fin, at den ikke skilter med sig selv

Kultur For abonnenter

Fem stjerner til den hidtil bedste danske Netflix-serie: 'Kastanjemanden' er fremragende forløst

Vejle

Omstridt centerleder 'fyret' fra Bifrost efter Sofies død: 'Det var svært at se, hvordan vi kunne genoprette tilliden'

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Vejle For abonnenter

Laura sex-slammer om sexisme: 'De tog mit navn og tilpassede det mit kønsorgan'

Vejle For abonnenter

Royal fest, DF svigtede ældre, afdødes journaler holdes hemmelige og VB på nedrykningskurs: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Vejle

Vil du bygge i Vejles nye bydel skal du have meget mere end kolde kontanter op af lommen

Annonce