Annonce
Kultur

'Overbegloet på klokkeværket': Kunstnere stiller skarpt på sexisme

"Sexismespillet" er navnet på værket her - en terning, der måler otte gange otte gange otte centimeter. Materialet er træ, som er malet og påsat udsagn, som kunstneren, Jonna Pedersen, har fundet på internettet. Foto: Jonna Pedersen
Kunsten tager stilling til ufattelige udsagn. Kunsthal Vejle danner ramme om en ny udstilling med 14 kunstnere fra hele landet. Alle har med deres værker taget stilling til krænkende adfærd og sexisme.
Annonce

Vejle: "Er den korte kjole tegn på, at du gerne vil kneppes senere", "Overbegloet på klokkeværket" og "Raget på uden at ha' lyst".

Sådan lyder nogle af de udsagn, man kan læse på billedkunstner Jonna Pedersens værker.

Hun og kunstneren Søren Hüttel er to af i alt 14 kunstnere fra hele landet, hvis værk, eller værker, man kan opleve i Kunsthal Vejle - den gamle smørrebrødsautomat ved banegården - fra 9. januar.

Udstillingens titel er "20 x testimony", og temaet tager udgangspunkt i den bølge af vidnesbyrd om sexisme, magtmisbrug og krænkende adfærd, der den senere tid har skyllet hen over Danmark.

De 14 kunstnere undersøger og kommenterer denne aktuelle bevægelse, de mange vidnesbyrd, man i blandt andet medierne er stødt på.

- Jeg blev, som mange andre, overvældet af de mange breve, grupper af kvinder sendte til aviserne om magtrelateret sexisme. Vi blev vidner til en bølge af vidnesbyrd fra medieverdenen, teaterverdenen, lægeverdenen, forskningens verden, politikerverdenen, og sidst, men ikke mindst kunstens verden, lyder det fra Sanne Juhler Hansen, der driver udstillingsstedet Kunsthal Vejle sammen med Helle Koch.

- Det hele startede med Sofie Lindes tale, og jeg tror ikke, at bølgen kan rulles tilbage. Når overskrifterne i medierne lægger sig, træder samtidskunsten til som et tidsaktuelt spejl, hvor vi får nye måder at se aktuelle tematikker på. Det er det, kunst kan, uddyber Sanne Juhler Hansen.

Annonce

Sexismespillet

Billedkunstner Jonna Pedersens værk, som man kan se på udstillingen, har titlen “Sexismespillet”.

- Jeg har skabt en terning i træ med seks vidnesbyrd fra både mænd og kvinder, og det er deres testimonies, som jeg har kopieret fra internettet, fortæller billedkunstneren.

Hun håber, at sexismespillet kan være med til at åbne op for dialogen mellem mænd og kvinder om sexisme og krænkelser - på et ligeværdigt niveau, hvor begge køn kan komme til orde.

- Måske mit værk kan lægge op til refleksion og debat, hvor der bliver sat ord på følelser og oplevelser. Og så er det vigtigt, at begge køn byder ind, for at vi kan komme videre, siger Jonna Pedersen.

Billedkunstner Jonna Pedersen udstiller i januar på Kunsthal Vejle i en gruppe af 14 kunstnere fra hele landet. Foto: Marianne Leth

Hun er bosat i Rødovre,og lever som professionel billedkunstner med udstillinger både nationalt og internationalt. Hun var blandt de første, der udstillede i Kunsthal Vejle, da den åbnede i 2018 med soloudstillingen “De 20 bud”.

Annonce

Magtmisbrug

Kunstneren Søren Hüttel fra København vil med sit værk på udstillingen også sætte fokus på det omvendte magtforhold.

Billedkunstner Søren Hüttels værk handler blandt andet om den form for magtmisbrug, der også kan ligge i dét at besidde en viden om noget en person har gjort. Privatfoto

- Mit værk tager udgangspunkt i titlen ”I know what you did last summer” og den dobbelttydighed, der ligger i citatet. Det ligger i forlængelse af diskussionen omkring magtmisbrug og sexisme, som vi har set de seneste år, fortæller Søren Hüttel.

Søren Hüttel er uddannet på Det Fynske Kunstakademi og Glasgow School of Art og har i mange år arbejde bredt med mange forskellige medier. Lige nu arbejder han for det meste med maleri og installationer med lys.

Søren Hüttel er kunstner, og han bidrager til udstillingen "20 x testimony" i Kunsthal Vejle fra 9. januar 2021. Privatfoto
Annonce

Virtuel fernisering

Udstillingen kan ses i Kunsthal Vejle fra 9. januar til 31. marts og er støttet af Billedkunstrådet Vejle Kommune. Ferniseringen foregår virtuelt i form af en video, hvor Vejle Kommunes kulturdirektør, Sofie Plenge, klipper snoren.

Kunsthal Vejle

  • Kunsthal Vejle er et kunstnerdrevet udstillingssted for dansk og international samtidskunst. Herunder præsentation af lokale kunstneres arbejde.
  • Kunsthal Vejle ejes af faglig konsulent Sanne Juhler Hansen, som driver udstillingsstedet sammen med billedkunstner Helle Koch.
  • Udstillingsrummet er ganske småt - det er en tidligere smørrebrødsautomat fra 1950'erne. De små rum på 10 x 17,5 x 20 centimeter præsenterer nu minimalistisk og konceptuel kunst.
  • Kunsthal Vejle ligger på Banegårdspladsen ved indgangen til turistbureauet,

De udstillende kunstnere er: Anna Skov Hassing, Marie Thams, Peter Brandt, Stine Ofelia Kildevang, Matvey Slavin, Britta Egebjerg, Ditte Lyngkær Pedersen, Søren Hüttel, Helle Koch, Jonna Pedersen, Simon Grimm, Anna Sofie Bank, Faranak Sohi og Marie-Louise Exner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce