Politiets håndtering af demonstrationer ved officielle kinesiske besøg siden 1995 undersøges af Tibetkommissionen. Spørgsmålet er, om andre myndigheder påvirkede politiet.
* I en første beretning om besøg i 2012 og 2013 lød konklusionen, at politiet begik "klart ulovlige" indgreb mod borgere, der ville demonstrere og ytre sig ved besøg.
* Grundloven, menneskerettighederne og politiloven blev overtrådt.
* Politiets ulovlige ordrer kunne forklares med en "stemning", som var skabt af Udenrigsministeriet og PET, mente kommissionen i første omgang i 2017.
* Men kommissionen havde ikke fået fuld adgang til dokumenter i Udenrigsministeriet, blev det afsløret i pressen. Desuden stod politifolk frem og fortalte, at der i en årrække forinden var sket lignende indgreb.
* I sommeren 2018 blev kommissionen derfor nedsat på ny. "Det er vigtigt for mig, at vi får afklaret den tvivl, der er opstået," sagde daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K).
* Som en konsekvens af kommissionens første beretning har Københavns Politi givet cirka 100 borgere erstatning på 20.000 kroner hver, fordi de blev hindret i at ytre sig og demonstrere frit ved et statsbesøg i 2012.
* Som følge af Tibetsagen er der desuden indført en whistleblower-ordning på Justitsministeriets område.
* Nu er Tibetkommissionen blandt andet i færd med at undersøge "i hvilket omfang andre statslige myndigheder end politiet" har været involveret i forløbet omkring politiets håndtering af de kinesiske besøg.
* Fra januar til juni i år er der planlagt afhøringer af embedsmænd i Udenrigsministeriet, politifolk, 11 tidligere ministre og andre.
* Kommissionen består af landsdommer Tuk Bagger, professor, dr.jur. Michael Hansen Jensen og advokat Ole Spiermann.
Kilder: Tibetkommissionen, Ritzau.
/ritzau/