Annonce
Billund

Overlæge frygter for flytning til Grindsted: - Det går ud over de sønderjyske patienter

Arbejdsmedicinsk afdeling, som har til huse i et par gamle villaer i Esbjerg, flytter til Grindsted Sygehus, når det medicinske sengeafsnit rykker ud herfra. Overlæge mener, at flytningen vil gå hårdt ud over de sønderjyske patienter. Arkivfoto
Overlæge på Arbejdsmedicinsk afdeling er bange for, at politikerne ikke har forstået, at de stiller de sønderjyske patienter dårligere end i dag ved at flytte afdelingen til Grindsted.

Grindsted: Arbejdsmedicinsk afdeling på Esbjerg Sygehus skal til Grindsted. Det er en del af aftalen om en "Fremtidig profil for Grindsted Sygehus", men ikke en del af aftalen, som overlæge Søren Dahl og hans kolleger hilser velkommen.

- Man gør det vanskeligere for patienterne at bruge os, og det er vi kede af, siger han.

Her tænker han især på de sønderjyske patienter. Det har afdelingen forklaret i et høringssvar til politikerne.

- Det fremgår ikke klart, hvor stort et problem det bliver for de sønderjyske patienter, mener Søren Dahl.

Han peger på, at det for en patient fra Nordals vil være meget vanskeligt at nå frem til Grindsted med offentlig transport. Det samme gælder patienter fra Aabenraa, Tønder og Sønderborg, som må belave sig på en to-tre timer lang bustur til Grindsted.

- Nogle af vores patienter får medicin, som betyder, at de ikke må køre bil. Dem gør man det svært for. Vi har også patienter på stresshåndteringshold, hvor de skal møde op otte gange. Er man psykisk udfordret, kan det være svært at køre bil. Dem bliver det også svært for, siger Søren Dahl.

Annonce

Arbejdsmedicinsk afdeling

Den 1. august 2010 blev de arbejdsmedicinske afdelinger på Sygehus Sønderjylland i Haderslev og Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg samlet på adressen Østergade 81-83 i Esbjerg.

Den 1. juni 2020 flyttes afdelingen til Grindsted Sygehus.

Arbejdsmedicinsk afdeling har cirka 1000 patienter om året, fortrinsvis patienter med smerter i knogler, led og muskler. Afdelingen hjælper også patienter med for eksempel stress, astma, høfeber og andre lungelidelser og rådgiver desuden om arbejdsmiljø.

Afdelingen har 17 læger, psykologer, socialrådgivere og sekretærer.

Markant fald

Søren Dahl har prøvet at blive flyttet før. I august 2010 blev den arbejdsmedicinske klinik i Haderslev, som han var leder af, flyttet til Esbjerg. Det gik også dengang hårdt ud over de sønderjydske patienter, mener han.

- Flytningen betød et meget stort fald i henvisninger fra Sønderjylland. Det er vi ved at få rettet op på nu, men vi har ikke fået rettet helt op på det. At flytte afdelingen til Grindsted er endnu engang at stille de sønderjyske patienter ringere end før, siger han.

Det fremgår af Sydvestjysk sygehus' patientstatistik, at antallet af henvisninger fra Tønder, Sønderborg, Haderslev og Aabenraa faldt markant efter flytningen til Esbjerg, mens der blev henvist flere patienter fra Billund, Varde og Esbjerg kommuner.

Samlet set er der ikke sket et fald i antallet af patienter.

- Men vores bekymring er, at henvisningstallet falder, når afdelingen placeres helt yderligt i optageområdet, hvor der ikke er let adgang med offentlige trafikmidler. Specielt frygter vi, at det går ud over de sønderjyske borgere, som har allerlængst til afdelingen. Bekymringen er blandt andet begrundet i erfaringerne fra sidst, fastslår Søren Dahl.

Han går snart på pension, hvilket har været planlagt længe. Resten af kollegerne er ifølge Søren Dahl indstillet på at tage med til Grindsted.

Sygehuset er for hele regionen

Sygehusdirektør Per Busk er helt uenig i, at afstanden til Grindsted er et problem.

- Hvis man skulle forfølge den tankerække, så kan der ikke ligge noget i Grindsted, og sådan tænker vi altså ikke. Smerteklinikken, som Friklinikken kører, ligger i Grindsted og får patienter fra hele regionen. Det gør Neurorehabiliteringen også, og der er også andre patienter, der kommer langvejs fra. Derudover er de patienter, der skal bruge Arbejdsmedicinsk Klinik, ofte patienter i arbejde. Det er ikke ældre patienter. Og et forløb på Arbejdsmedicinsk Klinik er ofte et til to besøg, og der er jo ikke længere til Grindsted end til Esbjerg, når man kommer fra Kolding eller Sønderjylland, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Både fagbevægelsen og arbejdsgiverne anbefaler at udbetale indefrosne feriepenge under coronakrisen

Vejle For abonnenter

Dengang blev skilsmissebørn sendt på børnehjem: Anne Marie levede hele sin barndom på Brummersvej

Annonce