Annonce
Vejle

Overlægen troede ikke, at rekord var mulig - men med kollegaerne fiksede han 1000 knæ i år

Han har ført kniven talrige gange, og i dag står ledende overlæge Per Wagner Kristensen årligt bag cirka 40 knæoperationer, mens hans kirurger sagtens når op på fire gange så mange. Arkivfoto: Angelina Owino
I denne uge satte Ortopædkirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus rekord. Her gav den patient nummer 1000 i år et helt nyt knæ.
Annonce

Vejle: Ortopædkirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus har sat rekord i den forgangne uge.

Her gav den patient nummer 1000 i år et helt nyt knæ.

Aldrig før har man opereret så mange, og for bare få år siden ville det være utænkeligt. Det fortæller ledende overlæge Per Wagner Kristensen, der har været ansat på hospitalet siden 1987.

Her blev han uddannet speciallæge og har siden specialiseret sig i knæ og fået titlen som overlæge.

Han har ført kniven talrige gange, og i dag står han årligt bag cirka 40 operationer, mens hans kirurger sagtens når op på fire gange så mange.

- Jeg havde aldrig forestillet mig, at vi skulle nå at operere så mange. For små tyve år siden nåede vi kun en brøkdel, siger Per Wagner Kristensen.

Min største ros går til plejepersonalet. De gør et fantastisk stykke arbejde og får vores patienter til at føle sig trygge. Vi kunne intet uden dem.

Per Wagner Kristensen, ledende overlæge på Ortopædkirurgisk Afdeling

Annonce

Fra 50 til 1000 knæ

Omkring 10.000 danskere får hvert år et nyt knæ. Vejle Sygehus tager sig dermed af en stor procentdel af operationerne og er efter sigende det andet mest benyttede sygehus til opgaven.

Sådan har det været i årevis. Alligevel fik blot 50 patienter en knæprotese i 2002 på Beriderbakken i Vejle, mens man sidste år nåede at give omkring 1800 enten et nyt knæ eller en ny hofte.

I 2019 når det samlede tal i hvert fald 2000.

Når det kan lade sig gøre, skyldes det primært en mere skånsom måde at operere på, bedøvelsen og tilgangen til genoptræning, som i højere grad sker hjemme hos patienten selv eller i et kommunalt tilbud.

For 15 år siden var man indlagt i godt to uger efter en knæoperation. I dag tager man ofte hjem samme dag eller nøjes med en overnatning.

- Vi havde vænnet os til, at det tog lang tid, men det behøver det ikke. Dengang fandt vi stor inspiration på et sygehus i Holland og så for eksempel, at patienten har rigtig godt af at komme hurtigt ud af sengen, siger ledende overlæge Per Wagner Kristensen.

Annonce

Stor ros til kollegaer

Han oplever generelt et stigende behov for nye knæ.

Vi bliver ældre og ønsker at leve et aktivt liv langt ind i alderdommen. Ifølge Per Wagner Kristensen kan det dog ikke være den fulde forklaring, men han og hans kollegaer venter på forskning til at belyse problemstillingen.

Til gengæld er han sikker på, at den stigende søgning til Vejle Sygehus skyldes en velfungerende afdeling, hvis ry rækker langt udover regionsgrænsen og sommetider helt til Bornholm. Det er Jørgen Thorsen Dam et eksempel på.

- Vi er dygtige, men min største ros går til plejepersonalet. De gør et fantastisk stykke arbejde og får vores patienter til at føle sig trygge. Vi kunne intet uden dem, fortæller Per Wagner Kristensen.

Ortopædkirurgisk Afdeling har omkring 250 ansatte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce