Annonce
Jelling

På flugt fra halvt menneske og halvt lig: Mystisk mytologi i en gammel kornlade

Hel er dødens gudinde og er efter sigende et halvt menneske og et halvt lig. Og hun er bestemt ikke rar at være i selskab med, så derfor skal man være ekstra stille, for at hun ikke vågner. Foto: Anders Kynde
Det er efterårsferie og dermed en af årets mest besøgte uger i Kongernes Jelling. Her har man blandt andet succes med aktiviteten "Flugten fra Hel", som er en kombination af skattejagt, gåder og fantasifulde fortællinger.
Annonce

Jelling: - Midgårdsormen kryber over sletten. På sletten står Thor med sin hammer. De kæmper mod hinanden. Thor tager hammeren og tyrer den, alt hvad han kan, lige ind i Midgårdsormen. Den dør. Men den har åbnet sin mund, så det spyr ud med gift, og Thor bliver ramt. Så han dør også, lyder optakten til næste opgave fra Pernille Gjørtz Christensen, der er formidler i Kongernes Jelling.

En opgave, som går ud på, at man skal kaste en hammer afsted mod Midgårdsormen for at undgå, at flere bliver ramt af giften.

Pernille Gjørtz Christensen fra Kongernes Jelling leder deltagerne gennem en rejse i Hels underjordiske verden. Rejsen begynder ved monumentområdet, inden den kulminerer i mørket i Anesmindes kornlade. Foto: Anders Kynde

Så det gør de. En efter en forsøger de ramme Midgårdsormen med en hammer. Først når alle familier har kastet og ramt ormen, kan de bevæge sig videre til næste rum.

Annonce

Populær aktivitet

Vi er i den gamle og store kornlade på gården Anesminde, der ligger et stenkast fra Kongernes Jelling.

Med tæpper og presenninger er en stor del af laden mørklagt og omdannet til flere rum, som deltagerne skal igennem i den mytologiske rejse. Her hører de ikke blot om Thor og Midgårdsormen, men også om andre væsener som Balder og Fenrisulven fra den nordiske mytologi.

Undervejs er der flere opgaver, som familierne skal løse. Klarer de opgaven, får de udleveret et kort med runebogstaver. Dem får de gavn af til sidst, når de skal danne et ord, som skal bruges til at gennemføre den sidste opgave.

Ved hjælp af runealfabetet finder de frem til et kendt ord fra den nordiske mytologi. Foto: Anders Kynde

Det er første gang, at Kongernes Jelling på den måde tager nabogården Anesminde i brug som en del af deres aktiviteter til børnefamilier i skoleferien.

Men det er næppe sidste gang. For stort set alle pladser til ”Flugten fra Hel” er udsolgt hele ugen i efterårsferien, så derfor gentages konceptet til vinterferien i uge 7.

Annonce

Halvt menneske og halvt lig

Men hvem er hende Hel egentlig? Ja, ifølge nordisk mytologi er hun dødens gudinde – og hun er ikke ligefrem en, man har lyst til at være i selskab med.

Derfor er deltagerne ekstra påpasselige i det sidste rum, hvor Hel ligger og sover.

- Hel er et halvt menneske og et halvt lig. Så der er kød på den anden side, men på den anden side er det bare knogler, fortæller Pernille Gjørtz Christensen.

Deltagerne skal nu finde mønter, som ligger gemt rundt i lokalet. Nogle af dem lige ved siden af Hel.

- Det er vigtigt, I er helt stille, for ellers vågner Hel, lyder det.

Om Hel vågner eller ej, vil vi ikke afsløre i denne artikel. Det må man opleve ved at besøge Kongernes Jelling.

Med en hammer skal deltagerne ramme Midgårdsormen. Foto: Anders Kynde
Sammen skal man løse opgaver i mørket, og hvis man er dygtig nok, slipper man ud i lyset igen. Foto: Anders Kynde
Ved dette bord kan man spise og spise, men lige meget, hvor meget man spiser, bliver man aldrig mæt. Foto: Anders Kynde
Pernille Gjørtz Christensen er formidler i Kongernes Jelling. Foto: Anders Kynde


Hel er et halvt menneske og et halvt lig. Så der er kød på den anden side, men på den anden side er det bare knogler.

Pernille Gjørtz Christensen, Kongernes Jelling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Interesse for nye Vinding-boliger overgås kun af studieboliger i København

USA

Følg med live: Trump har forladt Det Hvide Hus - snart skal Biden indsættes som USA's næste præsident

Annonce