Annonce
Erhverv

Fra folkeskolelærer til butiksejer: Pia har lært at købe ind

Hun glæder sig til interiørmessen i Herning i weekenden, Pia Davidsen. Her handler det om de ting, hun skal satse på at tilbyde kunderne i sin butik i Jelling. Foto: Jørgen Hasseriis
Det handler ikke om at sælge sine varer - men om at være god til at finde det, kunderne efterspørger. Det siger Pia Davidsen, der i weekenden tager på messe i Herning for at finde nyt kræs til kunderne.

Jelling: Det lå ikke til højrebenet, da Pia Davidsen besluttede sig for at blive butiksejer.

Men ved et tilfælde overtog hun i december 2017 alligevel delikatessebutikken Kræs i Runecentret. Her sælger hun chokolade, kaffe, te, smykker, bælter, tasker, spa-serier, lys og andet lækkert i den gode ende af kvalitetsskalaen.

- Vi sælger mange gavekurve. Kunderne vil have gode kvalitetsvarer. De giver det som gave, men køber også nogle gange til sig selv, smiler Pia Davidsen.

Nu står en ny sæson for døren, og snart vil hun suge inspiration til sig på interiør- og designmessen Formland i Herning, hvor det halvårlige marked for forretningsdrivende løber af stabelen.

- Her får man altid mange ideer. Her sporer jeg mig ind på, hvad vi skal satse på fremover. Det er store indkøb til sæsonen, der skal gøres, så det ser jeg frem til, fortæller hun.

- Der skal være det særlige og ekstra, noget kvalitet. Vi sælger ikke bare metervarer, fortæller Pia Davidsen, der også har sine egne kreationer til salg i butikken.

- Jeg var folkeskolelærer, men tog svendeprøven som pottemager i 2010. Jeg kan godt lide at lave keramik, så mine varer er også i butikken, siger hun om sine kopper, tallerkner og skåle, der bærer navnet "Pia David".

Annonce
Vores kunder vil have den ægte vare. De kan smage forskel, om det er kopi eller ej, så vi har den ægte vare. For eksempel Johan Bülow-lakrids og ikke nogen kopi. Det er det, kunderne vil have.

Pia Davidsen, Kræs-indehaver

En lokal smag

Der er i det hele taget meget lokalt sus over butikken, for hos Kræs finder man også den lokale kunsthåndværker Lisbeth Sallingboes håndsyede læderdyr, og på hylderne er der lokalt bryggede øl fra begge Jellings bryggerier.

Og så er der (selvfølgelig) whisky fra Farre.

Derudover er der genbrugsting.

- Det, vi har i butikken, er faktisk til salg. Også denne her, siger hun om en stol, som journalisten lige vil have hende til at sidde på.

Hvad kunderne efterspørger

Når nu det ikke lige lå til højrebenet for Pia Davidsen at blive butiksejer, var det også, fordi hun havde lidt svært ved at få salgsgenet frem, når det gjaldt hendes eget håndværk.

- Jeg har aldrig været god til at sælge min egen keramik. Hvordan skulle jeg så være god til at sælge varer i en butik, lød hendes overvejelser før overtagelsen af Kræs.

- Men min veninde Marlene syntes, at jeg skulle have tilbuddet, og jeg er også ud af en familie af handelsmænd, så jeg overgav mig, fortæller hun.

Og hun lærte snart, at det ikke handler om at sælge sine varer, men om at spotte, hvad kunderne vil have.

- Det handler om at være god til at købe ind. At finde ud af, hvad vores kunder efterspørger. Det er her, kunsten ligger. Og når man har fundet ud af det, bliver man også bedre til at fortælle kunden om varen, smiler hun.

Og denne sæsons kræs?

- Foråret venter lige rundt om hjørnet, og vi går mod lysere tider. Hmm, det bliver nok noget med kurve og tæpper, funderer Pia Davidsen.

Og designmessen? Det er allerede her i weekenden...

Runecentret

I en serie sætter vi fokus på Runecentret.

Runecentret var oprindeligt et mejeri, men blev i 1976 overtaget af Niels Kjærgaard, der i 1978 i en løbende proces omdannede bygningen til et butikscenter.

Centret har i dag seks butikker, en hæveautomat og 10 lejelejligheder.

Det aktuelle renoveringsprojekt byder på et nyetableret centertorv og en renoveret Stationsvej. Det sker i et samarbejde mellem Vejle Kommune, Jelling Lokalråd og Runecentret A/S.

Budgettet er på næsten ni millioner kroner, hvoraf Runecentret A/S selv finansierer den del, der er renoveret på pladsen foran centret.

Indehaver af Kræs, Pia Davidsen (t.v.), glæder sig til weekendens messe, hvor beslutningerne om den kommende sæsons nyheder skal tages. I butikken i det daglige har hun hjælp af praktikant Marianne Nielsen. Foto: Jørgen Hasseriis
Smykker, chokolade, te og kaffe er hotte varer i Kræs. Foto: Jørgen Hasseriis
Fary Lochan er et dansk whiskyeventyr i verdensklasse fra lokale Farre, et kvarters kørsel fra Jelling. Foto: Jørgen Hasseriis
"Pia David" er mærket, og i stentøjsler, der tåler opvask, former kunstneren og butiksejeren Pia Davidsen krus, skåle, tallerkener og lignende stelvarer. Foto: Jørgen Hasseriis
I Jelling laves der i dén grad lokale øl. Her er der to bryggerier, der står skulder ved skulder - i hvert fald på hylden hos Kræs: Jelling Bryghus og Jelling Bryggeri. Foto: Jørgen Hasseriis
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lis’ mand blev formentlig smittet på sygehuset: - Jeg ville gerne have haft en anden afsked

Annonce