Annonce
Billund

På sporet af oldtiden: - Ved ikke, om man kan bruge ordet, men det er ret grimt

Bygningen er fra oldtiden, men alderen er ukendt. Sækkene står, hvor stolperne har været. Privatfoto: Sten Frydenlund Jensen
Arkæologer har været på opdagelse efter fortiden i området Ankelbo, og forventningerne var høje efter tidligere spændende fund i området.

Billund: Der graves ved de nye udstykninger på Ankelbo i Billund, og rundt på marken snuser arkæologerne rundt på jagt efter fortiden. Kunne der ligge en guldskat fra vikingetiden? Eller måske tegn efter en oldtidsboplads?

Og de finder ting og sager, men indtil videre lever udgravningerne ikke op til forventningerne.

- Der er nærmest modsat, siger museumsinspektør ved Sydvestjyske Museer Steen Frydenlund Jensen og slår ud i latter.

Annonce

- Vi havde forventet mere, fordi det er tæt på bækken, og meget af jorden er tidligere agerland. Her har været bedre jord end den rene hede.

For år tilbage fandt arkæologerne spor efter beboelse nord for Møllevej, men selvom der hverken er skatte eller tegn på meget liv ved Ankelbo, fortæller det også noget om områdets tidlige beboere, siger museumsinspektøren.

- Ingenting er også et resultat. På det her stykke har der ikke være interessant at bo, hvorfor så ikke det? siger Steen Frydenlund Jensen og understreger, at der faktisk er blevet fundet noget i området.

Sjuskemikler

Arkæologerne har gravet siden efterårsferien, og der er indtil videre fundet huller i jorden, og selvom det ikke er den helt store opdagelse, er hullerne næsten med garanti menneskeskabte.

Normalt når vi ser stolpehuller er det symmetrisk og stringent. Det her er ikke helt på række og overfor hinanden. Det virker som noget, de bare har sat sammen.

Steen Frydenlund Jensen

Nogle af dem er blevet brugt til at lave mad i, for arkæologerne kan se, at sandet omkring har været udsat for varme. Andre huller er stolpehuller som tyder på beboelse, men imponerende er det ikke.

- Ved ikke, om man kan bruge ordet, men det er ret grimt, fortæller Steen.

Kogestensgrube/jordovn fra yngre bronzealder (1100-500 før kristi fødsel). Privatfoto: Steen Frydenlund Jensen

- Normalt når vi ser stolpehuller er det symmetrisk og stringent. Det her er ikke helt på række og overfor hinanden. Det virker som noget, de bare har sat sammen.

Der kan dog være en god forklaring på sjuskeriet.

- Måske har de kun i begrænset omfang boet her og ellers holdt til nord for åen og haft området her som udmarker, forklarer Steen Frydenlund Jensen.

Hvornår stolpehullerne er blevet lavet, ved forskerne ikke endnu, men der er blevet taget jordprøver, som skal undersøges nærmere.

Steen Frydenlund Jensen og hans hold mangler stadig at undersøge en mark, men nu er forventningerne nedjusteret.

Annonce
Navne For abonnenter

Lægerne sagde, hun var for ung til at dø, men de kæmpede forgæves: Anja døde med sønnen Christian ved sin side

Danmark

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE For abonnenter

Marc Oliver mistede sin fireårige datter, da hans kæreste rejste til udlandet og sendte ham en skæbnesvanger besked: Nu har han udgivet et album, hvor han synger om savnet af sin lille pige

LEDER For abonnenter

Klamydia hærger og plager de unge i Vejle: Så på med kondomet og dyrk nu sikker sex, for fanden...

Vejle

Når turen kommer til Vejle: Sådan vil man løse parkeringsudfordringerne

KLUMME For abonnenter

Mogens puster ud oven på en uge med deprimerende læsning: 'Kom så, Birthe Kjær - vi maler byen gul!'

Løvkvist: Formandsvalget forsvandt - nu er det en afstemning for eller imod Messerschmidt

Erhverv For abonnenter

Husejere i Tirsbæk Bakker føler sig snydt af altmuligmand fra Jelling: 'De er nogle tastaturkrigere, der ikke regner håndværkere for noget'

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Livsstil

Jacob på 78 og de tre friske badepiger nyder det kolde dyp: 'Det er som boblende champagnebrus under huden'

27-årig nordjyde skrev et 150 sider langt manifest og kaldte sine planer om et massemord for hævnens dag

Vejle

Opfordring til at droppe demonstrationer blev benzin på bålet: 'Nu vil vi tale endnu mere med pressen og sætte endnu flere skilte op'

Navne For abonnenter

Se videoen: De første autografjægere har allerede banket på hjemme hos tømrerlærlingen fra Højen - Hvor langt kan Lasse mon nå i årets X Factor?

KLUMME

Provsten kæmper stadig med mors gode råd: 'Hold dig nu til sandheden, Børge!"

Annonce