Annonce
Vejle

På trods af statsministerens løfte: Regeringen nægter hårdnakket at diskutere togbro med de blå partier

Jernbanebro eller tunnelforbindelse på tværs af Vejle Fjord. De blå partier kommer ikke til at drøfte det projekt i forbindelse med de kommende infrastruktur-forhandlinger, konstaterede transportminister Benny Engelbrecht (S) på et samråd i Folketingets Transportudvalg. Illustration fra VVM-rapporten
Store elementer fra forliget om Togfonden DK skal ikke ind i de omfattende forhandlinger om regeringens store infrastruktur-udspil, konstaterede transportminister Benny Engelbrecht (S) på et samråd.

Vejle: Venstre vil ikke komme langt med partiets ultimative krav om at droppe en fast togforbindelse på tværs af Vejle Fjord for at indgå et stort forlig om den kommende danske infrastruktur.

Regeringen har nemlig ikke tænkt sig at diskutere netop den del af den danske infrastruktur med andre end de partier, der tilbage i 2013/14 stod bag aftalen om Togfonden DK, som den fem milliarder dyre forbindelse er en del af.

Afvisningen kom på et samråd tirsdag kort efter middag i Folketingets Transportudvalg.

Annonce

Her forsøgte de lokale Venstre-folketingsmedlemmer Christoffer Melson og Troels Lund Poulsen endnu engang at få transportminister Benny Engelbrecht (S) til at forholde sig til projektet.

På samrådet konfronterede de ministeren med en udtalelse, senere statsminister Mette Frederiksen (S) kom med før valgkampen i 2019. Her sagde hun følgende på et debatmøde hos 3F:

Valgløfte fra Mette Frederiksen

"Togfonden er kastet op i luften, efter Dansk Folkeparti til vores overraskelse har trukket sin støtte til Togfonden. Vi er nødt til at mødes efter et valg og begynde forfra. Det er nødvendigt, at vi får en bred politisk aftale på plads, når der er tale om så store investeringer."


Det er urimeligt over for vælgerne i Vejle, at statsministerens løfte ikke står til troende.

Christoffer Melson, folketingsmedlem for Venstre


Den udtalelse kan ifølge både Christoffer Melson og Troels Lund Poulsen kun opfattes sådan, at store investeringer som den fem milliarder dyre bro- eller tunnelforbindelse skal være en del af de kommende forhandlinger.

Men nej, konstaterede transportministeren - uden dog at ville lægge afstand til sin politiske chefs udtalelse.

Benny Engelbrecht konstaterede, at regeringen på forhånd har afsat et beløb til at opfylde den syv år gamle aftale om Togfonden, og her er der lagt op til drøftelser med de partier, der i sin tid var med i forliget: SF, Radikale og Enhedslisten.

Annonce

Billundbanen droppet

Dansk Folkeparti var også med, men trak sig i forbindelse med et infrastruktur-udspil fra VLAK-regeringen i 2019. Muligvis af samme grund lægger regeringen nu op til at droppe en del af aftalen fra 2014 - nemlig banen til Billund, med tilnavnet "Tulle-banen", med henvisning til, at DF-formand Kristian Thulesen Dahl har kæmpet hårdt for netop dette projekt.

Men at starte forfra og inddrage alle elementer fra Togfonden, som statsministeren i sin tid lovede, var transportministeren altså ikke klar til på et samråd, hvor han gentagne gange gentog, at han ikke var klar til at udtale sig om enkeltelementer.

- Jeg er klar til at forhandle med alle partier, når vi mødes i forhandlingslokalet, lød det fra Benny Engelbrecht - men altså ikke om projekterne i Togfonden.

- Det er vi ret rystede over. Nu ser det jo ud til, at Socialdemokratiet er klar til at vedtage infrastruktur-projekter med det smallest mulige flertal med risikoen for, at det hele bliver rullet tilbage ved et regeringsskifte - netop det statsministeren slog fast, at man ikke ville, på mødet i Vejle før valget, lød det fra Christoffer Melson umiddelbart efter mødet.

Hans partifælle, Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen, der er valgt i Hedensted, var lige så kritisk:

- Når vi får regeringsmagten, vil vi standse det vanvidsprojekt, broen er. Men her og nu er vi nødt til at anerkende de vilkår, regeringen sætter op for forhandlingerne. Og her er togfondsdelen skilt ud på forhånd, lød det fra finansordføreren.

Annonce
Navne For abonnenter

De første autografjægere har allerede banket på hjemme hos tømrerlærlingen fra Højen: Hvor langt kan Lasse mon nå i årets X Factor?

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Én aldersgruppe udgør halvdelen af de smittede - og kommunen er magtesløs: 'Hvis man kommer derud, hvor det bliver rigtig svært, må man ty til sin sunde fornuft'

VEJLE For abonnenter

Et syndigt rod i Højen: Virksomhed får tvangsbøder for bjerge af glasuld, asbest og bygningsaffald - på trods af konkurs

Alarm 112

Sikkerhedslanding i Billund: Fly fra Lanzarote fik problemer i luften

Billund For abonnenter

Plays første forstander er ansat: Han har lokale rødder og skal skabe rammerne for Grindsteds nye efterskole

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Alarm 112 For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Vejle

Garnnøglerne ligger klar: Lad os strikke Vejle gul

Vejle For abonnenter

Avisens madanmelder får serveret en nærmest rå bøf, og tjeneren spørger: 'Hvad er det, du vil?' Det bliver en aften med flere fejl og mangler

Erhverv

Michael Mortensen-selskab køber kæmpe ejendom i Hedensted by

Annonce