Annonce
Kultur

På troldejagt efter Hans Hulehånds hemmelige hjem

Hans Hulehånd er navnet på en trold bygget af genbrugstræ i Odense. Det er genbrugskunstner Thomas Dambo, der står bag. Der er i alt 10 trætrolde i Danmark under titlen ”Rejsen til den store troldefolkefest”. Sådan en rejse tog denne journalist på i selskab med sin bror, søster og nevø, som ses på billedet.  Foto: Mette Pørtner Jensen
I sommer slog genbrugsaktivist Thomas Dambo første takt an til en troldefolkefest med 10 troldeskulpturer bygget af genbrugstræ rundtomkring i Danmark. Mennesker er også velkomne - hvis de altså kan finde troldene. Vi gjorde forsøget, da vi tog på troldejagt efter Hans Hulehånd i Odense.
Annonce

Det begynder med eder og forbandelser. For hvor ****** er den bronzeplade, som hjemmesiden trollmap.com fortæller, at man skal finde i første skridt på jagten efter Hans Hulehånd - en stor trold bygget af genbrugstræ i Odense.

På himlen over mig kæmper nuancer af grå om kap med hinanden, og en januarvind kravler ind under min vindtætte vinterjakke, mens mine følelsesløse, kuldeblå fingre scroller rundt på smartphonens skærm for at komme nærmere det første spor i troldejagten.

Sporet er plantet som en bronzeplade ved Odense Havn ved siden af en nedsunken statue af H.C. Andersen. På pladen er der skrevet tre koordinater, som man skal taste ind i hjemmesidens pop-up-vindue for at finde frem til spor nummer to ud af i alt fire. Ved nummer fire findes Hans Hulehånd.

”Stand in front of the sunken statue and look to the right,” får jeg at vide af smartphoneskærmen. Jeg skiftevis stirrer ind i øjnene på H.C. Andersen-statuens ansigt og kigger til højre ind i i molens trækonstruktion. Indtil videre uden held.

Det er genbrugsaktivist Thomas Dambo og hans team, der står bag Hans Hulehånd og ni andre trolde bygget af genbrugsmaterialer i Danmark, der går under titlen ”Rejsen til den store troldefolkefest”.

Thomas Dambo er født og opvokset i Odense, men genbrugsaktivisten har base i København, hvor han og hans team udtænker de store skulpturer af genbrugsmaterialer, som de bygger med hjælp fra frivillige.


På havnen i Odense får jeg endelig øje på bronzepladen, og et sus af en tilfredsstillelse, som kun skattejagter kan give én, får mig til at glemme alt om januar, slud, corona og at mugge over genbrugsaktivistens kreative indfald.

Fra artiklen


Formålet er at inspirere folk til at reflektere over skrald som en ressource samtidig med, at de har det sjovt. I et interview til det amerikanske magasin Vice fortæller Thomas Dambo, at han er gammel graffitimaler. Den 41-årige genbrugsaktivist har selv nydt at gå på jagt efter gadens skjulte kunstværker og opleve afkroge, man ikke troede fandtes i byerne. Den tanke er tænkt ind i jagten på troldene.

Jagten på trolde Hans Hulehånd begynder ved Odense Havn. Foto: Mette Pørtner Jensen
Annonce

Langs Odense Kanal

På havnen i Odense får jeg endelig øje på bronzepladen, og et sus af en tilfredsstillelse, som kun skattejagter kan give én, får mig til at glemme alt om januar, slud, corona og at mugge over genbrugsaktivistens kreative indfald.

- Jeg har fundet bronzepladen, råber jeg til tre familiemedlemmer, som er blevet lokket med på jagten efter Hans Hulehånd.

Vi indtaster de tre koordinater, og på det digitale troldekort dukker ruten til det næste punkt op - lidt ligesom når en skatteø omsider viser sig i horisonten midt på havet. Jagten er i gang.

Billeder, bænke, potter og kedler er bare nogle af de ting, som findes i Hans Hulehånds hus. Foto: Mette Pørtner Jensen

Man skal tilbagelægge fem kilometer og finde fire bronzeplader for at nå målet. Hjemmesiden anbefaler, at man tager turen på cykel. Det ville uden tvivl have været en oplevelse på en lun forårsdag, for industrien omkring Odense Kanal byder på masser at kigge på. Gamle siloer tårner mod himlen, ved H.J. Hansen Genvinding kan man ane bjerge af metal- og jernskrot, og ved Fynsværket stiger damp ud fra de store skorstene.

Omkring den nedsunkne statue finder man også et havnebad, streetart og et par caféer, men på denne råkolde vinterdag lader vi cyklerne stå. I stedet tager vi turen i bilen.

Rejsen til den store troldefolkefest

Genbrugskunstner Thomas Dambo har bygget trolde af genbrugsmaterialer over hele verden.

Hen over sommeren 2020 har han bygget 10 trolde i Danmark med titlen ”Rejsen til den store troldefolkefest”.

Blandt andet i sin fødeby, Odense. Trolden blev bygget i sommer med hjælp fra frivillige og hedder Hans Hulehånd.

At finde troldene fungerer ligesom en skattejagt.

På hjemmesidentrollmap.com kan man finde et grønt kryds i Odense, der markerer begyndelsen på jagten efter Hans Hulehånd.

Brug din smartphone til at åbne hjemmesiden. Turene er markeret med grønne kryds. Her finder man også tre koordinater, der skal indtastes i et pop-up-vindue. Dermed får du ruten til næste skridt i troldejagten.

Krydset for at finde Hans Hulehand er ved Odense Havn. Han bor cirka fem kilometer fra startstedet. Det anbefales at tage turen på cykel.

På Vestegnen i København kan man gå på troldejagt efter ”De seks glemte kæmper”.

Thomas Dambo er født Odense i 1979 og bor i dag i København.

Læs mere på thomasdambo.com/troldefolkefest.

Jeg holder skattekortet i min hånd i form af det digitale troldekort på min smartphone, mens jeg dirigerer chaufføren på vej. De to andre familiemedlemmer sidder på bagsædet og guffer chips og kakaomælk.

På kortet er vi en lille blå prik, der bevæger sig nogenlunde langs med en stiplet linje mod bronzeplade nummer to i takt med bilens bevægelse. For ikke at tage glæden ved troldejagten fra andre vil jeg ikke sige andet end, at stop nummer to er et sted, som trolde i eventyr holder af at sidde ved.

Vi står ud af bilen og zigzagger uden om en masse hundelorte for at komme tæt på bronzeskiltet og de nye koordinater, som man skal bruge for at finde spor nummer tre. Men Indiana Jones fandt jo heller ikke den hellige gral uden strabadser, kloger jeg mig over for mine skeptiske familiemedlemmer.

Hans Hulehånd blev bygget i sommeren 2020. Foto: Mette Pørtner Jensen
Annonce

Genbrugstrolde bor i hele verden

Vi får endnu en gang mast os til rette i bilen. Langs med Odense Kanal leder vi nu efter bronzeplade nummer tre. Det er meningen, at Hans Hulehånd er at finde ved det fjerde koordinat, så nu er vi over halvvejs.

At Hans Hulehånd overhovedet findes, kan vi indirekte takke coronavirussen for. Thomas Dambo har bygget over 60 trolde af genbrugstræ i hele verden fra Kina til Puerto Rico.

Genbrugsmaterialerne finder han på byernes affaldsstationer, og det er aldrig en svær opgave, for skrald er ikke en mangelvare.

Det var egentlig meningen, at han skulle bruge sidste år på at installere 25 troldeskulpturer i forskellige lande som blandt andet i Tokyo under OL og i forbindelse med ørkenfestivalen Burning Man i USA. Men da coronavirus lukkede verden ned i foråret 2020, besluttede Thomas Dambo at bruge sommeren på at bygge 10 skulpturtrolde i Danmark.

Ud over Hans Hulehånd i Odense kan du også finde trolden Bjarke Cirkelsten på Amager eller Stærke Storm i Silkeborg.

Man kan komme tæt på og ind i et lille hus, som Hans Hulehånd holder fast i. Foto: Mette Pørtner Jensen
Annonce

Fundet!

Vi er tæt på Odense Kanal, da vi finder bronzeplade nummer tre. Vinden suser ind fra fjorden, og vi spotter en sæl, der popper sit hoved gennem vandoverfladen. Den leder nok nærmere efter fisk end trolde, men da vi taster det sidste sæt koordinater ind, viser det sig, at Hans Hulehånd er tættere på, end vi tror.

Midt i en mur af krogede grene kan vi ane en mudret sti. Det ligner et sted, hvor en trold ville bo, bliver vi enige om og begiver os ind i den lille skov. Krøllede grene og tornede hybenbuske griber ud efter vores tøj, mens vi skøjter rundt i sjappet mudder.

Fanget i det ufremkommelige terræn får Thomas Dambo endnu en gang et par desperate bandeord med på vejen. Da vi endelig får fodfæste på en lille bro, der leder hen til trolden, må vi bede kunstaktivisten om forladelse. Og da Hans Hulehånd dukker op bag et buskads, er vi Thomas Dambo taknemmelig.

For foran os sidder den store trætrold med et skævt smil og lyser op i sin lyse trækonstruktion midt i det sorte mudder. Med den ene hånd holder han godt fast i et lille hus, som vi kravler ind i. Her er tekedler, billeder på væggene og bord-bænk-sæt.

Vi kravler ud igen og op på Hans Hulehånds hule hånd, som hviler i hans skød. Derfra kan man næsten nå op og give ham et smækkys på hans store troldetud. Men vi lader være, vi er jo midt i en coronatid.

Hjemmesiden trollmap.com anbefaler, at man tager cyklen på troldejagten i Odense. Men er det alt for koldt, kan man også fint tage turen i bil. Det gjorde vi. Foto: Mette Pørtner Jensen
Hans Hulehånd. Foto: Mette Pørtner Jensen
Troldejagt og vintervejr giver udfordringer i terrænet. Foto: Mette Pørtner Jensen

Hvorfor det lige netop er trolde, som Thomas Dambo og hans team har givet nye hjem rundtomkring i hele verden, har noget at gøre med, at trolde repræsenterer skovene og lever i harmoni med naturen. Omvendt repræsenterer menneskene globalt truslen mod miljøet og naturen.

Flere millioner har besøgt Thomas Dambos mange verdenstrolde, og selv om det yngste familiemedlem i begyndelsen er bange for den store odenseanske trætrold, bløder han op og har svært ved at sige farvel til Hans Hulehånd, da vi skal hjem igen. På den måde kom der endnu en gang noget godt ud af mødet mellem trold og menneske.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted For abonnenter

Carl Petersens familie reflekterer over forløbet: Husk, at der sidder mennesker på den anden side af skærmen, som har mistet

Annonce