Annonce
Vejle

På vej forbi 2000 sølvmønter: Uhrhøjskatten har taget andenpladsen

De sled i det, arkæologerne Dorthe Horn Christensen og Anders Horsbøl Nielsen fra VejleMuseerne, da de mandag og tirsdag samlede sølvmønter på Uhrhøj. De nåede op på 1124 styk, og med det første fund fra sidste uge, ligger totalen lige omkring 2000. Foto: Leif Baun
Der blev fundet langt flere mønter end forventet mandag og tirsdag. Uhrhøjfundet er nu på omkring 2000 styk, det hidtil næststørste fund fra 1400-tallet.

Vejle: Arbejdet med at samle sølvmønter fra Uhrhøjskatten gav et langt større udbytte end umiddelbart forventet. Da arkæolog Anders Horsbøl Nielsen var færdig med at tælle byttet fra mandagen og tirsdagens arbejde sammen, var han nået til 1124 mønter. I forvejen var der fundet over 800 i sidste uge.

- Vi er givetvis meget tæt på 2000 i alt, når vi får dem i det uudgravede præparat talt med, oplyser Anders Horsbøl Nielsen. Præparatet er en klump af mønter, der blev taget op for at blive udgravet under bedre vilkår i museet. Ud over mønter var der rester af stof i klumpen, som forskerne er meget opsatte på at bevare.

Klar andenplads til Vejle

Den nye optælling betyder, at fundet fra Vejle nu definitivt er den næststørste møntskat fra første halvdel af 1400-tallet. Størst er fundet fra Møllegade i Svendborg med 3830 styk mønter. Derefter kommer Vejle på andenpladsen med omkring 2000 mønter. På tredjepladsen kommer fundet i Storegade i Stege med 1606 mønter.

Eftersøgningen efter flere mønter med metaldetektor fortsætter endnu et par dage. Ud fra de hidtidige erfaringer vil der med sikkerhed blive fundet flere mønter. En mønt vejer kun omkring et gram, og med regnskyl, der har kræfter til at skære 20 centimeter dybe render i en stabilgrussti, kan mønterne være hvirvlet langt omkring af vandmasserne.

Vægten af sølv i fundet er nu omkring 1,6 kilo, hvis alle mønterne holder 80 procent sølv og 20 procent kobber. Da mønterne blev gravet ned en gang mellem 1424 og cirka 144,0 kunne man købe omkring 25 stykker kvæg for skatten.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Vejle Boldklub For abonnenter

John Sivebæk fylder 60 år: Det var mere vilje end talent, der skabte en fodboldkarriere helt udover det sædvanlige

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Christian kalder det skandaløst: Han må ikke hænge på Vejles mest travle gader - ingen kan rigtig huske, hvornår beslutningen er truffet

Navne For abonnenter

Vi snakker med den døde, holder ham eller hende i hånden og spiser snacks og drikker kaffe hele aftenen: Mød Maria i serien 'Mennesker'

Livsstil

Ingen adgang for mænd: Singlekvinder nyder friheden - men vil spise brunch sammen i ny klub

Billund

Sidste løb nogensinde på Billund Trav: - Det er vanvittigt trist

Alarm 112

Ser du en valgplakat hænge her, må du anmelde det: Her er oversigten over ulovlige valgplakater

Vejle Boldklub For abonnenter

Så kom den, sæsonens første VB-sejr: Derfor lykkedes det endelig at vinde en kamp

Debat

'Goddag, det er manden fra banken, må jeg bede om din kode?' Der er heldigvis godt nyt i kampen mod netbanksvindel

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kultur

'Der skulle ikke meget til at imponere en flok jyske tranlamper som os': Sådan startede Pretty Maids - læs uddrag af den nye bog

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Billund

Så er valgkampen officielt i gang: Plakaterne er kommet op i lygtepælene

Vejle Boldklub For abonnenter

VB's bedste spillede godt: En enkelt overstrålede de øvrige, da sæsonens første sejr kom i hus

Kultur

Stort halbyggeri mangler stadig millioner for til at nå i mål: Kommer med et sidste opråb om økonomisk hjælp

Annonce