Annonce
Vejle

Påske hos pinsefolkene: Vi er mest en hverdagskirke

23-årige Henriette Friis Albertsen er blandt kirkens mange frivillige. Hun er ungdomspræst og har løbende sparring med Tonny Jacobsen. - Vi er meget drevet af frivillge kræfter. Det kan jeg rigtig godt lide. Der er noget fantastisk ved at arbejde med frivillige, som yder en indsats, fordi de gerne vil, siger præsten. Foto: Mette Mørk
Der er ikke nogen særlige ritualer og traditioner forbundet med påsken i Bykirken, som også udliciterer skærtorsdag til private hjem.

Vejle: Det er altså ikke, fordi påsken ikke betyder noget for pinsefolk.

Men i modsætning til mange andre trossamfund, så er påsken i pinsebevægelsen ikke knyttet sammen med en masse tilbagevendende ritualer, som gentages år efter år.

Det skyldes ikke mindst, at ritualer kan være meget indforståede, og præst i Bykirken i Vejle Tonny Jacobsen har et brændende ønske om, at kirken på Grejsdalsvej skal kunne favne alle - ikke mindst dem, der først lige er begyndt at komme i kirken.

- Vi er lidt mere en hverdagskirke. Folk kommer her ofte, så vi shiner ikke til højtiderne, fortæller han.

Samtidig nyder præsten også, at han ikke er bundet af de faste rammer, som religiøse ritualer ofte er bygget op omkring.

- Jeg kan godt lidt friheden i, at vi ikke behøver at følge en højmesses faste liturgi. Derfor er vores bønner heller ikke læste. Det er bønner, der opstår i situationen, forklarer Tonny Jacobsen.

De frie rammer indbyder også til, at folk fra menigheden kan tage ordet, hvis de føler, at de har noget på hjerte.

- Vi kan lide de levede historier, siger Tonny Jacobsen.

Påsken hos "de andre"

Der er godt 4,3 millioner medlemmer af folkekirken, som derved er klart det største kirkesamfund i Danmark.

Derfor ved de fleste af os også, hvordan man fejrer de store højtider - for eksempel påske - inden for folkekirken.

Men hvad med de andre og mindre kirkesamfund? Hvordan gør de?

Pinsebevægelsen i Danmark har omkring 5000 medlemmer i Danmark og måske dobbelt så mange brugere.

Bykirken i Vejle er en del af pinsebevægelsen, og her er der omkring 150 medlemmer.

Nødløgne er unødvendige

Men påsken er bestemt blandt de største højtider - også i Bykirken.

- Påsken er jo selve kernen i det kristne budskab: At Gud elskede os så meget, så vi ikke skal gå fortabt, men få syndsforladelse og evigt liv, opsummerer Tonny Jacobsen og fortsætter:

- Der er mange, som lider af skyld og skam, og som kæmper med deres egen følelse af utilstrækkelighed. Vi kan ikke leve op til egne og andres forventninger, men der er et sted, hvor vi kan få hen, hvor én tager den skyld og skam, så vi ikke skal bære det selv.

Tonny Jacobsen tror på, at påsken betyder, at livet har sejret over døden.

- Derfor behøver jeg heller ikke at bruge en nødløgn, når jeg står ved en grav.

Annonce

Et måltid i et hus

Pinsebevægelsen, som Bykirken er en del af, er en frikirkelig bevægelse, hvor medlemmerne bliver døbt som voksne, når de selv vælger det. Det er en kirke, hvor man i høj grad tror på, at Gud arbejder igennem for eksempel helbredelse og profetier.

Mens folkekirken troligt holder gudstjenester skærtorsdag, langfredag, påskesøndag og anden påskedag, så nøjes Bykirken med en enkelt søndagsgudstjeneste, hvor påskens budskab og nadveren er i centrum.

I Bykirken mødes folk også ofte uden for kirketid. Blandt andet i såkaldte netværksgrupper, som er med til at knytte tættere relationer mellem kirkens medlemmer, som tæller 16 forskellige nationaliteter fordelt på omkring 200 medlemmer, hvoraf over 100 tager del i frivilligt arbejde i forbindelse med kirken.

- Skærtorsdag har vi udliciteret til de private hjem. Vi opfordrer folk til at mødes skærtorsdag og spise sammen i deres netværksgrupper netop for at lægge vægt på det relationelle. Den første nadver var jo også bare et måltid i et hus, fastslår Tonny Jacobsen.

Der er sjældent traditionelle salmer på repertoiret i Bykirken. Her foretrækker man moderne kristne sange, fortæller Tonny Jacobsen. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Landsholdslæge bekræfter hjertestop: Men alle test ser fine ud

Sport

Vejle-boksere tror på medaljer

Vejle

Varm opbakning til udendørs musikfester: Bare gi' den gas, unge venner - alle de sure gamle må stikke hø i ørerne!

Sport

Faldt om i januar: Hjertestop har ramt flere unge fodboldspillere

Annonce