Annonce
Vejle

Pølsevogne i 100 år: Vejle var ni år bagefter København

Vejles pølsevogne på åbningsdagen 5. juni 1930. 18. januar er det 100 år siden, de første danske pølsevogne åbnede. Det skete i København. Billedet her er taget af ejeren Georg Andreas Rasmussens hustru, der selv drev Vejle Pølsevogne efter mandens død frem til 1958. Fotograf: Marie Rasmussen. Foto: Vejle Stadsarkiv
I denne uge er det 100 år siden, de første danske pølsevogne kom på gaden. Det var naturligvis ovre østpå. I Vejle skete det først i 1930, hvor fem pølsevogne blev skubbet ud til strategiske steder i byen.

Vejle: "I morgen aften klokken 8 kommer pølsevognene på gaden, og vi serverer Dem en meget stor, kvalitetsfin, statskontrolleret wienerpølse for 25 øre, et varmt rundstykke 5 øre. Ærbødigst Vejle Pølsevogne."

Denne annonce bragte Vejle Amts Folkeblad 4. juni 1930, og dermed havde Vejle fået et nyt indslag i gadebilledet. Pølsevognene kunne dog først komme på gaden efter grundlovsfesten, hvori blandt andre statsminister Stauning deltog.

Der blev taget godt imod initiativet, for 17. juni var der igen en annonce i avisen fra Vejle Pølsevogne, hvor overskriften lød: "Pølsevognene er blevet en stor sukces". Annoncen fortæller også, hvor stadepladserne for de fem vogne var i starten: Banegårdspladsen, Rådhuspladsen, hjørnet af Gormsgade og Skovgade, Nørretorv samt Langelinie-Skyttehusgade.

Annonce

Den vogn, der stod over for Falck i Gormsgade, dukkede om søndagen op ved Vejle Stadion, hvor ejeren selv stod ved den.

Vejle Pølsevogne

Næste gang, du sætter bisserne i en hotdog og nyder pølsens knæk, så giv det en tanke, at 18. januar er det 100 år siden, de første seks pølsevogne i Danmark rullede ud i København efter behørig tilladelse.

De første pølsevogne var nærmest en slags forvoksede trillebøre. Siden fik de en motor på. De skulle køres i garage om aftenen.

På toppen for 50-60 år siden var der omkring 700 pølsevogne i Danmark, men de sidste 20-25 år har de fået konkurrence fra fastfoodbutikker og tankstationer.

Vejle Pølsevogne var ejet af familien Rasmussen. Først Georg Andreas Andersen, der havde isvogn i Esbjerg. Efter et besøg i København i 1926 satte han tag på isvognen og havde så en pølsevogn. Hans kone var fra østkysten, og i 1930 kom familien til Vejle og fik bevilling og eneret på fem pølsevogne. I 1935 døde Georg Andreas Andersen, men hans enke førte forretningen videre frem til sin egen død i 1958. Derefter overtog datteren Ellen Rasmussen, som skrev om det i Vejlebogen 2012.


I morgen aften klokken 8 kommer pølsevognene på gaden, og vi serverer Dem en meget stor, kvalitetsfin, statskontrolleret wienerpølse for 25 øre, et varmt rundstykke 5 øre. Ærbødigst Vejle Pølsevogne.

Annonce i Vejle Amts Folkeblad 4. juni 1930


Pølsevognen blev hurtigt et folkekært indslag i hverdagslivet, som var omgivet af en masse pølsevognsslang, som man kan studere nærmere på hjemmesiden pølseABC, hvor et stort udvalg af pølsesproget er noteret. Advarsel: Det er ikke det hele, der er lige stuerent.

Pølseforhandler Georg Andreas Rasmussen (1869-1935) havde pølsevogne i Esbjerg, før han i 1930 fik eneret på fem vogne i Vejle. Vognene fungerede nærmest som trillebøre. Et primusapparat på petroleum sørgede for at holde pølserne varme. Fotograf: Ukendt. Foto: Vejle Stadsarkiv
Annonce

Dansk nationalklenodie fra Tyskland

De første pølsevogne i Danmark havde handelsmand og kapelmester Charles Svendsen Stevn. Han fik ideen fra Berlin og kunne i marts 1910 - i Oslo - starte forhandling fra fire vogne af varme bayerske pølser. De måtte være åbne hver aften mellem klokken 22 og 02.00. Det skrev blandt andet Aarhus Stiftstidende om 30. marts 1910.

I København var der længe modstand, men da socialdemokraterne overtog magten i 1917, var der mere forståelse for ideen, så Stevn fik sin tilladelse i 1920.

Lyt med, da pølsemand, formand og stifter af 'Foreningen for pølsevognens bevarelse' medvirkede i Radio4 Morgen, hvor de fejrede 100 års-fødselsdagen og snakkede om, hvordan pølsevognene kan overleve:  

Annonce
Kultur For abonnenter

'Slik mig op fra slap': Pinlige porno'poeter' skæmmer musikfestival og hvordan kan de blive ved at slippe afsted med den slags klamheder?

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Jelling Musikfestival For abonnenter

Se alle billederne af Andreas Odbjerg og Tobias Rahim: To store mænd spillede på to alt for små scener

Vejle For abonnenter

Mågekoloni er brast sammen: Derfor har flere tusind truede hættemåger forladt Vejle - John ærgrer sig, mens andre er glade

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Erhverv For abonnenter

Medarbejderstaben er fordoblet: Nu udvider Grindsted-virksomhed med 2200 kvadratmeter

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Alarm 112

Højgravid kvinde og mindre barn i alvorligt færdselsuheld: Tre personer sendt på skadestuen

Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Alarm 112

Taxatur fra Jelling Musikfestival endte med at koste 6000 kroner: Nu er sagen meldt til politiet

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Erhverv For abonnenter

Her render de ansatte ikke af pladsen: Martin og Frank fejrer jubilæum som mekanikere

Debat For abonnenter

Hvad så, din lille gris af en festivalgæst? Avisens selvudråbte 'gammelsmølf' opfordrer dig til at gøre som tyskerne

Kultur For abonnenter

Han var ved at dø, og konen samlede ind til en ny lever: Hukommelsen forsvandt, og han skulle lære at gå og spille guitar igen: Fredag bragede han tilbage i Jelling efter 32 års fravær - så anmelderens briller duggede

Annonce