Annonce
Vejle

Pølsevogne i 100 år: Vejle var ni år bagefter København

Vejles pølsevogne på åbningsdagen 5. juni 1930. 18. januar er det 100 år siden, de første danske pølsevogne åbnede. Det skete i København. Billedet her er taget af ejeren Georg Andreas Rasmussens hustru, der selv drev Vejle Pølsevogne efter mandens død frem til 1958. Fotograf: Marie Rasmussen. Foto: Vejle Stadsarkiv
I denne uge er det 100 år siden, de første danske pølsevogne kom på gaden. Det var naturligvis ovre østpå. I Vejle skete det først i 1930, hvor fem pølsevogne blev skubbet ud til strategiske steder i byen.

Vejle: "I morgen aften klokken 8 kommer pølsevognene på gaden, og vi serverer Dem en meget stor, kvalitetsfin, statskontrolleret wienerpølse for 25 øre, et varmt rundstykke 5 øre. Ærbødigst Vejle Pølsevogne."

Denne annonce bragte Vejle Amts Folkeblad 4. juni 1930, og dermed havde Vejle fået et nyt indslag i gadebilledet. Pølsevognene kunne dog først komme på gaden efter grundlovsfesten, hvori blandt andre statsminister Stauning deltog.

Der blev taget godt imod initiativet, for 17. juni var der igen en annonce i avisen fra Vejle Pølsevogne, hvor overskriften lød: "Pølsevognene er blevet en stor sukces". Annoncen fortæller også, hvor stadepladserne for de fem vogne var i starten: Banegårdspladsen, Rådhuspladsen, hjørnet af Gormsgade og Skovgade, Nørretorv samt Langelinie-Skyttehusgade.

Annonce

Den vogn, der stod over for Falck i Gormsgade, dukkede om søndagen op ved Vejle Stadion, hvor ejeren selv stod ved den.

Vejle Pølsevogne

Næste gang, du sætter bisserne i en hotdog og nyder pølsens knæk, så giv det en tanke, at 18. januar er det 100 år siden, de første seks pølsevogne i Danmark rullede ud i København efter behørig tilladelse.

De første pølsevogne var nærmest en slags forvoksede trillebøre. Siden fik de en motor på. De skulle køres i garage om aftenen.

På toppen for 50-60 år siden var der omkring 700 pølsevogne i Danmark, men de sidste 20-25 år har de fået konkurrence fra fastfoodbutikker og tankstationer.

Vejle Pølsevogne var ejet af familien Rasmussen. Først Georg Andreas Andersen, der havde isvogn i Esbjerg. Efter et besøg i København i 1926 satte han tag på isvognen og havde så en pølsevogn. Hans kone var fra østkysten, og i 1930 kom familien til Vejle og fik bevilling og eneret på fem pølsevogne. I 1935 døde Georg Andreas Andersen, men hans enke førte forretningen videre frem til sin egen død i 1958. Derefter overtog datteren Ellen Rasmussen, som skrev om det i Vejlebogen 2012.


I morgen aften klokken 8 kommer pølsevognene på gaden, og vi serverer Dem en meget stor, kvalitetsfin, statskontrolleret wienerpølse for 25 øre, et varmt rundstykke 5 øre. Ærbødigst Vejle Pølsevogne.

Annonce i Vejle Amts Folkeblad 4. juni 1930


Pølsevognen blev hurtigt et folkekært indslag i hverdagslivet, som var omgivet af en masse pølsevognsslang, som man kan studere nærmere på hjemmesiden pølseABC, hvor et stort udvalg af pølsesproget er noteret. Advarsel: Det er ikke det hele, der er lige stuerent.

Pølseforhandler Georg Andreas Rasmussen (1869-1935) havde pølsevogne i Esbjerg, før han i 1930 fik eneret på fem vogne i Vejle. Vognene fungerede nærmest som trillebøre. Et primusapparat på petroleum sørgede for at holde pølserne varme. Fotograf: Ukendt. Foto: Vejle Stadsarkiv
Annonce

Dansk nationalklenodie fra Tyskland

De første pølsevogne i Danmark havde handelsmand og kapelmester Charles Svendsen Stevn. Han fik ideen fra Berlin og kunne i marts 1910 - i Oslo - starte forhandling fra fire vogne af varme bayerske pølser. De måtte være åbne hver aften mellem klokken 22 og 02.00. Det skrev blandt andet Aarhus Stiftstidende om 30. marts 1910.

I København var der længe modstand, men da socialdemokraterne overtog magten i 1917, var der mere forståelse for ideen, så Stevn fik sin tilladelse i 1920.

Lyt med, da pølsemand, formand og stifter af 'Foreningen for pølsevognens bevarelse' medvirkede i Radio4 Morgen, hvor de fejrede 100 års-fødselsdagen og snakkede om, hvordan pølsevognene kan overleve:  

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Ride-elever rystet sammen på hyggedag

Danmark

Få overblikket her: Politikerne blev enige i nat - Danmark genåbner næsten 21. maj

Annonce