Annonce
Vejle

P-hus bliver dyrere - men billigere hvis det bliver større

Fuldt udbygget vil det nye parkeringshus koste omkring 110 millioner kroner inklusive adgangsvej og bro - men uden det hævede fodgænger og cykelstiprojekt, der er en del af denne illustration fra lokalplanen. 
Hvis politikerne vælger at lægge 38 millioner kroner ekstra på bordet, får man 1000 pladser i stedet for 400 i det kommende parkeringshus tæt på banegården.

Vejle: Hvor let skal det være at finde en kommunal parkeringsplads tæt på banegården og gågaden?

Det spørgsmål kommer politikerne til at tage stilling til i løbet af kort tid. De skal nemlig vælge mellem et stort og et mindre parkeringshus på den nuværende grusparkeringsplads ved Sjællandsgade.

Regnestykket lyder i al sin enkelhed. 400 pladser for cirka 72 millioner kroner, 1000 pladser for 110 millioner.

Annonce

Under alle omstændigheder skal politikerne sige ja til et dyrere projekt end umiddelbart forventet. Budene fra de tre entreprenører er højere end budgettet.  På forhånd har byrådet bevilget godt 61 millioner kroner til parkeringsprojektet.

Hvis de folkevalgte finder lommeregnerne frem, er det tydeligt, at kommunen får mængderabat med den store løsning. 110.000 kroner per plads for 1000 pladser - 180.000 per plads, hvis man nøjes med 400.

Lidt mere hovedregning viser, at Vejle får de ekstra 600 pladser for godt 60.000 kroner per styk - en pris som kommunens bygherrerådgiver Jonas Flyvholm betegner som endda overordentlig lav.

Endnu er de endelige priser ikke forhandlet på plads. Først 28. maj skal de tre udvalgte entreprenører komme med det afgørende bud. Men med det foreløbige regnestykke in mente er der nu lagt op til en drøftelse i økonomiudvalget og byrådet.

P-indtægter skal betale afdragene

Borgmester Jens Ejner Christensen (V) er klar til at sætte sagen på dagsordenen - også finansieringen af det store projekt:

-  Vi har mulighed for en lånefinansiering, hvor indtægterne fra parkeringen betaler afdragene, siger borgmester Jens Ejner Christensen (V).

Ifølge kommunaldirektør Niels Ågesen brugte kommunen samme model ved anlægget af den nye lystbådehavn. Fordelen er, at projektet på den måde hviler i sig selv. På den måde indgår  millionudgiften ikke i de rammer for nybyggeri og anlæg, som staten hvert år udmåler for kommunerne.


Vi skal have en sag på, så vi kan få afgjort, om vi skal bygge 400 eller 1000 pladser.

Borgmester Jens Ejner Christensen (V)


Det er en klar fordel for Vejle, der har store anlægsprojekter i venteposition - blandt andet udvidelsen af havneruten, mulig forlængelse af vejen fra ådalen til Hover og nyt affalds- og genbrugsanlæg - ressourcecentret i Lysholt.

Annonce

Dyrt at bygge i to omgange

Når et fuldt udbygget parkeringshus er billigere, skyldes det blandt andet, at alt bliver dyrere, hvis entreprenøren skal tilbage til byggepladsen efter nogle år. Jonas Flyvholm nævner som eksempel de lameller, der skal være med til at forskønne det planlagte byggeri:

- Man kan betale sig fra alt - men det er en stor opgave, at få det hele til at gå op, når byggeriet deles i to, siger bygherrerådgiveren.

Det planlagte parkeringshus skal ligge på den nuværende grusparkeringsplads mellem Sjællandsgade og renseanlægget. Illustration lokalplan og VAF

Adgangsvej, opkøb af jord og anlæg af bro er regnet med i de to prisoverslag. Til gengæld er det skitserede cykelsti og gangbroprojekt på tværs af jernbanen til Vejle Station og stierne langs Sønderåen ikke regnet med. De millioner skal politikerne finde andre steder på budgettet. Men håbet er, at kommunen kan få hjælp af fonde til at realisere projektet:

- I nær fremtid får vi besøg af Realdania - og det bliver et af de projekter, vi vil pege på, siger borgmester Jens Ejner Christensen.

Annonce
Navne For abonnenter

De første autografjægere har allerede banket på hjemme hos tømrerlærlingen fra Højen: Hvor langt kan Lasse mon nå i årets X Factor?

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Én aldersgruppe udgør halvdelen af de smittede - og kommunen er magtesløs: 'Hvis man kommer derud, hvor det bliver rigtig svært, må man ty til sin sunde fornuft'

VEJLE For abonnenter

Et syndigt rod i Højen: Virksomhed får tvangsbøder for bjerge af glasuld, asbest og bygningsaffald - på trods af konkurs

Alarm 112

Sikkerhedslanding i Billund: Fly fra Lanzarote fik problemer i luften

Billund For abonnenter

Plays første forstander er ansat: Han har lokale rødder og skal skabe rammerne for Grindsteds nye efterskole

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Alarm 112 For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Vejle

Garnnøglerne ligger klar: Lad os strikke Vejle gul

Vejle For abonnenter

Avisens madanmelder får serveret en nærmest rå bøf, og tjeneren spørger: 'Hvad er det, du vil?' Det bliver en aften med flere fejl og mangler

Erhverv

Michael Mortensen-selskab køber kæmpe ejendom i Hedensted by

Annonce