Annonce
Kultur

Parasportsrådet kasse er tom - og det er godt

Parasportsrådet støtter økonomisk aktiviter, der kan få flere handicappede til at dyrke idræt og være aktive. Her er det fra de Rare Olympiske Lege, der blev afviklet på Vejle Atletik Stadion i sidste måned. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Parasportsrådet har uddelt op mod 400.000 kroner i år til idrætsaktiviteter for handicappede. Nu vil rådet gerne skridtet videre, mens antallet af handicappede idrætsbørn er faldet markant.

Vejle: Den dårlige nyhed først:

Parasportsrådets kasse er gabende tom.

Og så til den gode nyhed:

Pengemanglen er et sundhedstegn, for det viser, at rigtig mange foreninger har sat gang i aktiviteter, som har tømt rådets kasse.

Kassemester er Parasportsrådets formand Tage Schmidt, og han glæder sig over de manglende penge.

- Det er ekstremt positivt, for det skyldes, at vi har sendt mange penge ud til nye aktiviteter. De seneste tilskud er givet til ridning og fitness, mens ellers er pengene gået til mange forskellige ting, fortæller Tage Schmidt.

Annonce

Dermed bliver Vejle den første kommune i landet, der har skabt aktivitetsmuligheder på alle sine bosteder.

Tage Schmidt, formand for Parasportrådet

Landets første kommune

Det fire år gamle Parasportsråd kunne oprindeligt uddele 200.000 kroner årligt til parasport-aktiviteter rundt i kommunen, men det beløb er i dag 300.000 kroner. Rådet har mulighed for at overføre ubrugte penge fra tidligere år, og i 2019 nærmer de fordelte penge sig 400.000 kroner.

- Da vi startede projektet for fire år siden, var et af hovedmålene, at vi skulle få handicappede integreret i almen idrætten. Det bragte os ikke ret langt, for mange havde ikke lyst til at bevæge sig ud i de almene foreninger. Derfor fik vi målet ændret til, at vi skal tilbyde aktiviteter for alle med et handicap, uanset hvor de er, og det har været en succes, fortæller formanden.

Han retter blikket mod de to bosteder i Brejning, Postens Vej og Spurvetoften, som nu kan kalde sig idrætscertificerede bosteder. I samarbejde med Parasport Danmark har ansatte på bostederne fået undervisning i forskellige øvelser, ligesom de har deltaget i en dialog om, hvordan man kan få beboerne aktiveret.

- Vi har skubbet processen igang og har givet 20.000 kroner til hver institution, men det er Handicapafdelingen i Vejle Kommune, der står bag projektet. Forløbet er nu evalueret, og det er besluttet, at kommunens fire andre bosteder også skal med. Dermed bliver Vejle den første kommune i landet, der har skabt aktivitetsmuligheder på alle sine bosteder, fortæller en glad formand.

Hvad har Vejle gang i?

Det netop afviklede "Rare Olympiske Lege" for handicappede er en udløber af projektet på bostederne, og det skal gøres til en fast tradition.

- Vi bliver kontaktet af flere kommuner, som spørger, hvad vi har gang i her i Vejle. Det er blandt andet Herning, Viborg, Roskilde og Holstebro, men hvis vi fortsat skal være parasportens hovedstad, vil vi gerne løfte Parasportsrådets arbejde op på et højere niveau. Vi har i dag en halvtidsmedarbejder, men vi vil gerne have en fuldtidsansat, som kan arbejde på tværs af kommunens forskellige forvaltninger, siger Tage Schmidt.

Bocciatræningen er blandt aktiviteterne på Bofællesskabet Postens Vej, der nu kan kalde sig idrætscertificerede bosted sammen med Spurvetoften. Fire andre lokale bosteder skal nu igennem samme forløb. Arkivfoto: Søren Gylling

Langt færre børn dyrker parasport

Selvom Parasportsrådet har været bidragsyder til en række nye aktiviteter for handicappede, er der stadig et arbejde at gøre. Det viser idrætsstatistikken blandt andet.

Hvis man dykker ned i antallet af idrætsudøvere i kommunen, er det siden 2010 gået den forkerte vej med antallet af handicappede under 18 år, der dyrker idræt i en lokal forening. I 2010 var tallet 417, men det er i 2019 faldet til 126.

- Jeg kan ikke svare på, hvorfor det har udviklet sig sådan, men vi er opmærksomme på tallene. Vi har været med til at skabe aktitiviteter for børn med handicap, og har blandt andet haft børn med ADHD fra Hældager og Vinding ude at spille golf i Kellers Park Golfklub. Men det er noget, vi skal have fokus på, siger Tage Schmidt.

Rådet gennemførte sidste år en undersøgelse, hvor 68 af 132 lokale foreninger meldte ud, at de var klar til at tage parasporten ind.

- Nogle er kommet igang, mens andre endnu ikke er, og den sidste gruppe forsøgte vi at samle ved et arrangement 3. oktober, hvor der blandt andet var et oplæg med Nick Horup (kendt fra tv2-serien om Morten og Peter, red.). Det er vores forventning, at foreningerne vil samle nogle af de unge mennesker op, som endnu ikke er i gang, siger Tage Schmidt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Se kortet: 16 veje er fortsat helt eller delvist lukkede på grund af regnen

Annonce