Annonce
Vejle

Pas på i Sorø og Skagen: Vejle Kommune får to byer med i top 100

Børkop vokser hele tiden, og hvis befolkningsprognosen ellers holder stik, vil byen om 10 år være på størrelse med Skagen eller Sorø. Foto: Mette Mørk
Vejle Kommunes næststørste by, Børkop, vil fortsat vokse kraftigt, og derfor viser en befolkningsprognose, at Vejle Kommune om 11 år har to byer med blandt landets 100 største byer.

Børkop: Der er noget simpelt over havregrød... Havregryn og vand. Måske lidt salt.

Det er meget mere kompliceret, når talen falder på prognoser, også befolkningsprognoser, for her er der mange parametre, som hurtig kan ændre sig, men skal man tage den seneste for gode varer, ja, så fortsætter Børkop med at spise sin havregrød. Den vokser og vokser, hvilket kun udvider det faktum; Børkop er kommunens næststørste by.

I år 2031 vil byen endda være på kanten af at være i top 100 over største danske byer. I hvert tilfælde, hvis man skal tro på den befolkningsprognose, som Vejle Kommune har lavet.

7392 indbyggere vil der bo i Børkop i 2031. Det er 1700 flere end nu. Og det vil betyde, at Børkop vil bide gamle købstæder som Sorø og Skagen i haserne for at være med i top 100. I hvert fald, hvad angår befolkningsstørrelse.

- Man kan selvfølgelig ikke direkte sammenligne Børkop med Skagen, som er kendt for malerne og byen ved vandet, og med Sorø, som er en by med mange ældre bygninger og et akademi. Men Børkop har naturen og en central placering midt i landet nær motorveje. Det er Børkops styrke, siger Morten Kristensen.

Han er SF'er og Børkops eneste byrådspolitiker. Og en mand, der følger tæt med i Børkops udvikling.

Skibet vil opleve størst vækst

Det område, der procentmæssigt vil vokse suverænt mest, er Skibet. Ifølge prognosen venter man her en vækst på 76 procent mellem 2019 og 2030.

Byen vest for Vejle vil altså vokse fra et befolkningstal på 2160 i 2019 til 3797 i 2030.

Men tallene kan godt snyde lidt, for meget af den store vækst i Skibet kan tilskrives, at Vejle Kommune vil igangsætte arbejdet med den kommende Ny Rosborg-bydel, og i denne prognose hører Ny Rosborg-området ind under Skibet. Man kunne godt argumentere for, at den bydel mere vil være en Vejlebydel, men sådan tælles det ikke.

Vejle Midtby vil vokse med 3200, Børkop vil vokse med 1371 og Bredballe og Mølholm/Vinding med hver over 800.

De eneste byer/bydele, der forventes et fald om ti år set fra nu, er på Søndermarken, Bredal og Vandel. Sidstnævnte sted dog kun med, nå ja, en borger.

Og så er der lige alle dem, der bor på landet. Selvom det tegner til at blive 500 færre personer, der kommer til at bo på landet, vil der i 2030 fortsat være mere end 20.000 personer, der er bosiddende uden for byerne.

Midt i mellem

Men hvad er det for en by, der skal være derude? Skal det være en stor landsby eller en lille storby?

- Jeg tror, den vil ende med at være et eller andet derimellem. Børkop er jo allerede nu på ingen måder en landsby, men den kan blive en stor by, hvilket er noget andet end en storby. Vi er i en brydningstid med hensyn til Børkop- og Brejningområdet, og det har vi været længe. Det kræver, at vi tænker langsigtet. Ikke bare politikerne men generelt alle. Det er ikke altid nemt at følge med i en by, der vokser så meget, men det er en nødvendig udfordring hele tiden at holde sig for øje, siger Morten Kristensen, og fortsætter:

- Det er, set fra min stol, en spændende, men også for hurtig, udvikling, der er i gang i Børkop. For kan byen følge med? Det kræver jo, at alt andet også udvikler sig, og der ser vi, at vækst og virkelighedens muligheder langtfra altid følges ad, og det må ikke ske. Derfor skal udviklingen følges meget nøje, og vi skal turde sige fra. Det er vigtigt, at Børkop udvikles kontrolleret, så der tages hensyn til eksisterende områder og borgere, siger han.

Blandt andet med hensyn til skoledistriktet til Englystskolen er han bekymret.

- Jeg ved godt, at der er investeret mange penge i skolens udvidelse, og at prognosen siger, at skolen godt kan følge med, men for alle der bor her, er virkeligheden jo, at skolen er stor i forvejen, og der ikke skal meget til, før det tipper, siger han.

Morten Kristensen lægger derfor op til, at der skal fokuseres mere på den udvikling, som sker i retningen mod Brejning, som både er et i andet skoledistrikt og i et område, hvor der er store planer.

- Vi kan med fordel sætte foden på bremsen nogle steder og i stedet udvikle andre steder. Et logisk område at udvikle er mellem Brejning og Gauerslund. Der er man jo godt i gang med de første store skridt, og der kommer et plejecenter, ny daginstitution, en stor udstykning og så videre. Så det er et område, hvor der vil, og skal være, stor fokus, siger han og fortsætter:

- Og vi skal bestemt ikke glemme, at der også sker udvikling andre steder i området med nye boliger i Gårslev, Smidstrup og Skærup samt at området i Andkær også skal tilføres noget for opretholde faciliteterne i området, siger han.

Annonce

Byklynge bliver samlet set stor

Men det vil være Gauerslundområdet, hvor det meste kommer til at ske. Kigger man på Danmark set fra en satellit om natten, kan man se, at Børkop, Gauerslund og Brejning ligger skulder mod skulder.

Byerne vil nok aldrig smelte helt fysisk sammen, da motortrafikvejen er i vejen. Men i 2031 vil der, ifølge prognosen, være knap 11.000 indbyggere i Børkop og Brejning, og så skal Gauerslund også med i ligningen.

Det samme skal Gårslev måske også. Den vil til den tid vil være vokset med 120 indbyggere. Til alt 1300 indbyggere.

- Når der nu bygges så meget i Gauerslund, og når Gårslev også vokser, ja, så er der ikke langt mellem de to byer. Lige nu er der marker, men byerne kan i hvert fald godt smelte mere sammen via et stisystem, der vil forbedre forholdene for cyklister markant, forklarer Morten Kristensen.

Børkop er på vej mod nye tider, og skulle hele byklyngen Børkop, Brejning, Gauerslund, Sellerup og Gårslev i fremtiden tælles som én, vil den byklynge lande omkring top 60 over danske byer. Større end byer som Vejen, Ringkøbing og Nykøbing Mors.

Den tanke kræver måske nok lidt god vilje, men omvendt; Med den hast det går i Børkopområdet, skal man aldrig sige aldrig. 2010'erne har vist sig at gå stærkere end både prognoser og politikere havde spået. Nu venter et nyt årti.

Sådan forventes udviklingen at se ud i antal indbyggere i de forskellige områder af Vejle Kommune. Illustration: Vejle Kommune
Annonce
Erhverv For abonnenter

Se video: Oversergenten Johan giver de unge IT-folk og direktøren sved på panden: 'De skal ikke have diabetes, når de har rundet 30 år'

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Nu pilles dødsdømte ejendomme ned: De må vige pladsen for 110 spritnye lejligheder i midtbyen

Hedensted For abonnenter

77-årige 'Polle' er landets ældste seriehåndboldspiller og spiller hver kamp: - Selv modstandernes fans jubler, når jeg scorer

Alarm 112

Han slingrede gennem landsbyen: Nu vil politiet tage hans bil

Give

Han troede ikke sine egne øjne: Mand i pensionsalderen bliver pludselig millionær

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Hedensted For abonnenter

Jeannie kan ikke komme forbi med sin ladcykel: -Stop med at parkere på cykelstien

BØRKOP

Lokal fodboldklub er stolt af sin tidligere spiller: Salg af talent til gigantisk klub kommer ikke til at skæppe i klubkassen

Vejle

V står stadig for Vejle: Lars Løkke stifter nyt parti få 100 meter fra sit barndomshjem

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Vejle Boldklub For abonnenter

VB står til at miste en helt central brik: Midtbanespillers exit gør kun gavn ét sted

Vejle For abonnenter

Sælger tjener over en million på boligsalg: Her er ugens bolighandler i Vejle

Alarm 112

Kraftig blæst på Vejlefjordbroen: Passer ikke med vindfølsomme køretøjer

Annonce