Annonce
Jelling

Penge øremærket skulpturprojekt: Vandstenen vender snart tilbage til Jellings bybillede

Vandsten har i mange år været gemt af vejen mellem fliser og andet godt på materielgården på Vardevej. Nu er der øremærket penge til, at skulpturen kan blive genopstillet i Jellings bybillede. Arkivfoto: Viggo Friis Sørensen
En del af en pulje til mindre byudviklingsprojekter er nu øremærket til at returnere skulpturen Vandsten, som de sidste 15 år har ligget på et kommunalt lager.
Annonce

Jelling: De lokale kræfter, der de sidste mange år har arbejdet for at få skulpturen Vandsten tilbage i bybilledet i Jelling, ser nu lyset for enden af den lange tunnel, der har været deres kamp for at få skulpturen tilbage på dens rette plads.

Der er nemlig blevet øremærket penge til at få skulpturen tilbage. Pengene kommer fra en pulje til mindre byudviklingsprojekter, som teknisk forvaltning i Vejle Kommune råder over.

- Der er reserveret midler fra puljen i år, fortæller arkitekt og byplanlægger i teknisk forvaltning, Camilla Jørgensen, som sammen med Jelling Lokalråd forgæves har prøvet at finde penge til projektet længe.

Hun tilføjer:

- Vi har sammen forsøgt mange forskellige veje, så det er dejlig, at det ser ud til, at der er penge til at få Vandsten tilbage.

Skulpturen blev foræret til Jelling for snart 30 år siden. I 14 år havde den hjemme på Hovkjær Torv, indtil den i 2005 blev fjernet fra bybilledet for at gøre plads til byggeriet af det nye hovedsæde for Jelling Sparekasse, som senere fusionerede med Den Jyske Sparekasse.

Siden har Vandsten ikke set offentlighedens lys.

Annonce

Glæde i lokalrådet

De senere år har lokale kræfter brugt en del tid og energi på først at finde frem til, hvor i verden skulpturen befinder sig. Siden har Jelling Lokalråd arbejdet for at finde en løsning på, hvordan de kunne få Vandsten, som de sidste 15 år har været opmagasineret flere forskellige steder - senest på Vejle Kommunes materialeplads i Knabberup, tilbage i bybilledet.

Så de er nærmest lykkelige i Jelling Lokalråd, selvom der endnu ikke er en tidsplan for, hvornår Vandsten vil være tilbage i Jelling.

- Vi er bare rigtig glade for, at der tilsyneladende er fundet de midler, der skal til at genopstille Vandsten, siger lokalrådsformanden Martin Bredthauer, der flere gange har løbet panden mod muren i arbejdet på at finde midler til genopstillingen.

Senest fik lokalrådet i september 2020 afslag på deres ansøgning til Udviklingspuljen under udvalget for lokalsamfund og nærdemokrati.

Annonce

Ubesvarede spørgsmål

Nu hvor der er øremærket penge til at få Vandsten tilbage, så presser især to spørgsmål sig på: Hvor skal Vandsten genplaceres? Og hvornår kan borgerne i Jelling glæde sig til at se eller gense skulpturen, der har tilbragt flere år på depot end den fik på Hovkjær Torv.


Nu skal vi have fundet et rigtig godt sted til den. Vi har allerede et par mulige steder i tankerne.

Martin Bredthauer, formand Jelling Lokalråd


- De spørgsmål kan jeg desværre ikke svare på endnu. Der er mange forhold, der skal gå op i en højere enhed, så det skal jeg arbejde sammen med lokalrådet om at finde ud af i år, siger Camilla Jørgensen.

Dét samarbejde er en anden ting, Martin Bredthauer glædes over.

- Nu skal vi have fundet et rigtig godt sted til den. Vi har allerede et par mulige steder i tankerne, siger lokalrådsformanden uden at løfte sløret for, hvilke steder lokalrådt har i søgelyset.

Skulpturen der blev gemt

Vandsten er en skulptur skabt af billedhuggeren Ole Christensen (1932-2000).

Den blev rejst i 1991 på Hovkjær Torv som en gave til Jelling i anledning af forsikringsselskabet Vejle Brands 150-års jubilæum.

Vandsten fik dog kun 14 år på sin plads, før den i 2005 måtte vige for Jelling Sparekasses byggeri af et nyt hovedsæde.

Siden har den stået opmagasineret på tre forskellige lokationer.

I dag er den på Vejle Kommunes materialplads i Knabberup.

Siden Vandsten forsvandt fra bybilledet i 2005, har borgere i årenes løb flere gange efterspurgt skulpturen.

Dette foto af Vandsten på Hovkjær Torv er fra 1991. Affotografering fra jubilæumsbogen om Vejle Brand. Jelling Lokalråd skal sammen med en af Vejle Kommunes byplanlæggere nu finde ud af hvor og hvornår skulpturen kan genopstilles.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Delvis genåbning af efterskoler: Storebror pakker tasken, mens lillesøster må blive hjemme

Annonce