Annonce
Vejle

Penge til sundhed: Ensomme mænd og rygere ligger øverst på listen

Endnu flere borgere i Vejle skal tilbydes rygestopkurser, hvis det står til sundhedsudvalget. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Sundhedsudvalget i Vejle Kommune har fået halvanden million kroner at rutte med til sundhedsprojekter i 2019 og frem. Så nu skal der prioriteres.

Annonce

Vejle: Rygere, pårørende til alvorligt syge, borgere med synkebesvær eller knogleskader.

Medlemmerne i Vejle Byråds sundhedsudvalg har fået til opgave at lave en svær prioritering af, hvilke indsatser de gerne vil støtte med penge i den kommende tid.

Der er et økonomisk råderum på 1,488 millioner kroner; penge, som blev en realitet i forbindelse med budgetforliget i efteråret.

- Vi er meget tæt på at prioritere, hvilke indsatser vi vil fokusere på. Ved næste udvalgsmøde i februar træffer vi beslutningen, siger udvalgsformand Peder Hummelmose (V).

Den kommunale forvaltning har foreslået politikerne at vælge mellem rygestop efter udskrivelse fra sygehus, projektet "Ha' det godt for mænd", "Rollen som pårørende", forløbskoordinering for borgere med hjerneskade, en neuropsykolog til samme målgruppe, træning til borgere med synke/spisebesvær, sundhedskursus til borgere ramt af knogleskørhed og et forløbsprogram i forbindelse med hjerterehabilitering.

Desuden har udvalgspolitikerne selv mulighed for at komme med forslag.

Det har været en kæmpe succes, at sygehuset har sendt patienter til rygestopkurser hos os. Vi har fået tredoblet antallet af deltagere, siden den aftale startede.

Peder Hummelmose (V), udvalgsformand
Annonce

Rygere og ensomme

- På mødet i mandags snakkede vi om, at det har været en kæmpe succes, at sygehuset har sendt patienter til rygestopkurser hos os. Vi har fået tredoblet antallet af deltagere, siden den aftale startede, fortæller Peder Hummelmose.

Han uddyber, at alle de rygende Vejle-borgere, der bliver indlagt, får tilbudt kurset ved udskrivelsen.

- Folk er meget motiverede, når de har fået en sygdom, der måske endda er relateret til røg. Så det projekt vil vi derfor gerne støtte op om med nogle penge, forudser udvalgsformanden.

Han forventer også, at projektet "Ha' det godt for mænd" skal tildeles midler.

- Der er mange hanner, der går rundt og tydeligvis ikke har noget netværk, siger Peder Hummelmose og tilføjer, at sundhedsudvalget generelt er optaget af ensomhed blandt kommunens borgere.

Annonce

Støtte til pårørende

Et projekt, som udvalgsformand Peder Hummelmose personligt selv håber bliver prioriteret, er projektet i forhold til pårørende til alvorligt syge.

- Jeg er ikke sikker på, at jeg har fået udvalget med. Men 50 procent af pårørende til langtidssyge mister deres job. De forventes af dem, at de skal være der for deres partner og deltage ved samtaler med lægerne, samtidig med at de også passer deres fuldtidsjob, fortæller Peder Hummelmose.

Han mener, at der i sidste ende er mange penge at spare, hvis de pårørende kan få den rette støtte, så de ikke bliver arbejdsløse.

Ud af de 1,488 millioner kroner, er det også planen af sætte penge af til tandpleje til sårbare borgere og en rygestop-indsats på byens ungdomsuddannelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Professionel fodboldspiller slipper for karantæne efter konkursdrama: Boligforeninger snydt for millioner

Annonce