I banken ved vi, at der er særligt ét emne, der interesserer kunderne, når det gælder universet af privatøkonomiske emner. Det er hverken pensionsopsparingen eller investeringsporteføljen, men derimod fast ejendom og de kræfter, der driver ejendomsmarkedet.
Det er ingen hemmelighed, at boligejere i Vejle historisk set har haft stor økonomisk glæde af at eje deres egne mursten, hvad enten det drejer sig om lejligheder, parcelhuse eller patriciervillaer.
Ifølge de seneste data fra Boligmarkedsstatistikken, der er produceret af Finans Danmark, er de gennemsnitlige boligpriser i Vejle i løbet af de seneste 20 år steget med cirka 113 procent.
De underliggende data viser, at en gennemsnitskvadratmeter i 2001 kostede 6.692 kroner, mens der i dag skal betales 14.268 kroner for den selvsamme kvadratmeter.
Lørdagsbanden
Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), direktør for DGI Huset Vejle Roland Christiansen, skuespiller Maria Skuladottir, festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.
Alene i år steg priserne ifølge statistikken med hele 12,7 procent fra 1. kvartal til 2. kvartal.
Naturligvis er det er en kendt sag, at ejendomsmarkedet drives af udbud og efterspørgsel. De fleste i Vejle vil også vide, at der gøres en flittig indsats på at øge udbuddet af eksisterende ejerboliger, for der bygges på livet løs her i området. Nybyggede hjem sendes i en lind strøm ud på markedet, hvor både nye købere og eksisterende boligejere følger nysgerrigt med.
Trods den betydelige byggeaktivitet i og nær Vejle, er der dog ikke meget, der tyder på, at markedet er ved at være mættet, hvilket de stigende boligpriser også er et klart vidnesbyrd om.
Tilstrømningen til Vejle Kommune er nemlig betydelig, og ifølge data fra Region Syddanmark har der været en positiv befolkningsudvikling i kommunen på 5,4 procent i perioden fra 2015 til 2020, hvilket er den næsthøjeste i Region Syddanmark, kun overgået af Fanø Kommune.
Jeg kunne nemt skrive fem lange klummer om Vejles fortræffeligheder, men vi ved jo alle, at området har meget at byde på, så det vil jeg spare jer for i denne omgang.
Jeg kunne nemt skrive fem lange klummer om Vejles fortræffeligheder, men vi ved jo alle, at området har meget at byde på, så det vil jeg spare jer for i denne omgang.
For de mange tilflyttere spiller det formentlig væsentligt ind, at man som pendler kan nå mange arbejdspladser fra hjemmet, at der er gode skoler, masser af fritidsaktiviteter og et byliv, man tørster efter at tage del i, særligt efter de omfattende restriktioner gennem de seneste snart to år.
Men selvom boligmarkedet i Vejle er i god gænge, både i nyere tid og historisk set, er det fortsat vigtigt at gøre sig nogle grundlæggende overvejelser, før man bliver boligejer. Om man har råd til at købe boligen, er langt fra det eneste, der er relevant for potentielle købere.
Eksempelvis er det en fornuftig overvejelse at gøre sig, om man for eksempel regner med at blive siddende i boligen, når man en dag skal forlade arbejdsmarkedet for at gå på pension. Hvis svaret er ja, er det yderst vigtigt at få beregnet, om køberne sparer tilstrækkeligt op i pension til at kunne betale rente og afdrag samt faste udgifter og den slags, når lønsedlerne en dag ophører.
Overvejelserne afhænger selvfølgelig også af, hvor man befinder sig i tilværelsen. De unge førstegangskøbere uden børn har andre økonomiske overvejelser end et par med et eller flere børn, ligesom unge singler og ungdommelige pensionister har hver sit sæt af økonomiske forudsætninger at træffe beslutninger ud fra.
Først og fremmest er det vigtigt at vide, at et boligkøb for mange er den største og vigtigste beslutning i deres liv, i hvert fald på den økonomiske front. Det er en kompliceret proces, som kun de færreste kan gennemføre uden professionel hjælp, så man får brug for rådgivning.
For alle potentielle boligkøbere gælder det nemlig, at der skal tages stilling til en række komplekse emner, før man bliver boligejer. Det gælder eksempelvis, hvilket obligationslån man skal vælge, og ikke mindst valg af boligfinansiering, for eksempel valg af variabel eller fast rente, og hvordan det spiller ind på den økonomiske fremtid, man ønsker sig - og drømmer om.