Annonce
Vejle

PET overvågede udstilling af satiretegninger - Kurt Westergaard var blandt gæsterne

Kurt Westergaard hyggede sig blandt andet med Vejle Amts Folkeblads tegner Arne Sørensen og de øvrige bladtegnere, der var mødt op til ferniseringen på Vejle Kunstmuseum lørdag eftermiddag. Foto: Michael Svenningsen

Kurt Westergaard var blandt de fremmødte bladtegnere, da Vejle Kunstmuseum lørdag eftermiddag holdt fernisering på udstillingen "Lige til stregen", der vises frem til marts.

Vejle: Vejle Kunstmuseum har bevidst valgt de berømte Muhammed-tegninger fra til den udstilling af satiretegninger, der blev vist frem for offentligheden lørdag eftermiddag.

Alligevel blev Muhammed-krisen og dens konsekvenser synlige for alle, da bladtegneren bag den mest kendte af tegningerne, Kurt Westergaard, var mødt op for at deltage i ferniseringen på lige fod med godt ti af hans danske kolleger og en håndfuld udenlandske satiretegnere.

Bladtegneren var i sine karakteristiske røde bukser og med tørklæde om halsen og havde udover sin hustru Birgitte Westergaard to PET-agenter ved sin side - og var konstant inden for deres synsfelt. Udenfor i den sommerlune eftermiddag havde yderligere en PET-mand parkeret en stor mørk BMW, og sammen med to politibetjente fulgte ordensmagten færdslen ind og ud af museets hovedindgang.

Det er vilkårene for en tegner, hvis liv forandrede sig efter den septemberdag, da Jyllands Posten offentliggjorde de 12 satiriske tegninger for 13 år siden.

Det irriterer mig, at spørgsmålet melder sig: Spiller frygt ind på fravalget af Muhammed-tegningerne. De fylder meget og gør, at man ikke se alt det andet.

Dan Arnløv Jørgensen (K), kulturudvalgsformand i sin velkomsttale
Vejle Kunstmuseum opfordrede de mange danske og udenlandske satiretegnere, der var mødt op til ferniseringen, til at tegne på et stort opstillet lærred. Værket vil museet sælge ved en auktion på et senere tidspunkt og pengene skal doneres til "Cartoonists Rights Network International". Foto: Michael Svenningsen

Uundgåelig friktion

Kurt Westergaard havde fået udvalgt to tegninger til udstillingen "Lige til stregen", hvoraf den ene viser en stor krængende europæisk bølge, der truer med at sluge en redningsbåd med flygtninge. Og for den pensionerede tegner var det lidt af en befrielse, at det ikke igen handlede om stregerne af manden med bomben i turbanen.

- Jeg lever sammen med PET, men jeg tror ikke, jeg vil fortryde den tegning, jeg nu en gang har lavet. Jeg tror, at den kulturfriktion ville være kommet før eller siden, sagde bladtegneren om Muhammed-konflikten, mens han sammen med de øvrige gæster gik rundt i salen og så udstillingens 130 tegninger.

Imens fortalte Kurt Weastergaard en anekdote for at illustrere sit syn på det at tegne satire. Anekdoten tager udgangspunkt i Picassos berømte maleri "Guernica" , som forestiller tyskernes bombardement af den baskiske by Guernica under den Spanske borgerkrig.

- Picasso mødte en tysker, som stod foran maleriet og spurgte: Er det Dem, der har lavet det? Og Picasso svarede: Nej, det var Dem, fortalte Kurt Westergaard og uddybede:

- Ingenting kommer af ingenting, og sådan er det også med satiretegningen. Der er altid en provokation i den.

En del af udstillingens 130 satiretegninger var sat på store dominobrikker, som gæsterne i flere omgange valgte at vælte. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Mobber magthaverne

Det kunne formanden for Danske Bladtegnere, Lars Refn, nikke genkendende til, og fra sin improviserede talerstol midt i salen beskrev han sig selv og sine kolleger som en flok mobbedyr.

- Vi er dem, der lever af at mobbe andre. Vi udvælger og fremhæver det i folks ansigt, som de helst vil glemme. Men vi mobber kun magthaverne og bliver kaldt demokratiske frontløbere. Vi er håndværkere og journalister, der udfordrer verden og magthaverne med humor og forholder os til temaer, der er oppe i tiden. Men nu kan I selv vurdere, om I synes, tegningerne her er kunst, håndværk eller journalistik, sagde formanden.

Bladtegner på Vejle Amts Folkeblad gennem en lang årrække, Arne Sørensen, fik æren af at åbne udstillingen, mens formanden for Danske Bladtegnere, Lars Refn (tv.), også holdt tale. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Et fantastisk initiativ

Vejle Amts Folkeblads bladtegner gennem en menneskealder, Arne Sørensen, fik æren af at åbne udstillingen på sin hjemmebane. Han var stolt over museets initiativ, for det er første gang, et dansk museum viser en udstilling udelukkende af satiretegninger.

- Jeg synes, det er fantastisk, at Vejle Kunstmuseum tager dette initiativ, er i stand til at gennemføre det, og at så mange tegnere har deltaget. Det er ikke hverdagskost for bladtegnere at komme op at hænge på disse fine vægge. Oftest bliver vores tegninger i aviserne brugt til at pakke fisk ind i, sagde den fortsat aktive tegner, der nød selskabet med sine mange kolleger.

I alt har Vejlemuseerne modtaget op mod 500 tegninger og på udstillingen er 60 forskellige tegnere repræsenteret, inklusiv vejlenseren selv.

Museumsinspektør Trine Grøne har modtaget over 500 forskellige tegninger til udstillingen, som har fire temaer, der tematiserer magtens ansigt, de udsatte i vores samfund, kampagnen #MeToo samt tegninger, der åbner for dialog om, hvordan og hvorvidt en tegning går over stregen. Foto: Michael Svenningsen
Satireudstilling på Vejle Kunstmuseum. Foto: Michael Svenningsen
Vejle: Satire udstilling på Vejle Kunstmuseum. Foto: Michael Svenningsen
Vejle: Satire udstilling på Vejle Kunstmuseum. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Live fra pressemøde: Alle test af Eriksen ser fine ud - har holdt videomøde med landsholdskollegerne

Sport

Vejle-boksere tror på medaljer

Vejle

Varm opbakning til udendørs musikfester: Bare gi' den gas, unge venner - alle de sure gamle må stikke hø i ørerne!

Sport

Faldt om i januar: Hjertestop har ramt flere unge fodboldspillere

Annonce