Annonce
Erhverv

Pia fra Kræs: Hvis butikkerne skal overleve, skal turisterne ud i byen

Pia Davidsen er indehaver af Kræs, der blandt andet sælger en masse lokale specialiteter, som hun håber, at turisterne kan få øjnene op for. Foto: Nicolai Svante Skovgård

Pia Davidsen er med i BID-samarbejdet i Jelling i håb om, at et bredt samarbejde der kan sende flere turister fra Kongernes Jelling rundt i byen og ind i butikkerne.

Jelling: Når forretningsdrivende i Jelling, repræsentanter fra Vejle Kommune og andre med interesse i Jellings udvikling mødes en gang om måneden i det såkaldte BID-samarbejde, så er Pia Davidsen fra Kræs også med. Og det er hun hovedsageligt af en årsag.

- Det primære formål for mig er at få flere folk ned i butikken. Det er en stor udfordring, men jeg giver ikke op, selv om jeg efterhånden har prøvet mange ting, siger hun.

De lokale er gode til at bakke op, fortæller hun, og derfor er det turisterne, der skal arbejdes på. Derfor håber hun, at det kan rykke noget for byen, at alle med samme interesse nu sidder rundt om samme bord. Det giver mulighed for et tættere samarbejde, for det er nødvendigt, hvis butikkerne skal overleve.

- Det handler om, at vi skal hjælpe hinanden og anbefale hinanden. Vi gør det selv ved for eksempel at foreslå spisesteder til vores kunder, og jeg tror også, at andre gør det, når de snakker med kunderne, siger hun.

Jelling mødes i BID


  • BID står for Business Improvement Districts og er et samarbejde mellem det private og det offentlige, hvor man i fællesskab forsøger at udvikle byen.
  • I Jelling er det altså Vejle Kommune, der sætter sig sammen med foreninger, butiksindehavere, ejendomsejere, restaurationer og andre, der kunne have interesse i at være med.
  • Mikkel Niess har startet BID, og han fortæller, at formålet med BID er at samle alle med interesse i Jelling om samme bord, så man på bedst mulig vis kan arbejde med byens fremtid. Det kan man læse mere om her.
  • Vejle Amts Folkeblad har desuden snakket med tre af deltagerne i BID om, hvorfor de er med. Her er det Pia Davidsen fra Kræs, mens du også kan læse om Café Sejd og Jelling Kro.

Videre fra museet

Men der skal selvfølgelig mere til, og der kommer Kongernes Jelling ind i billedet. De er også med til møderne, og Pia Davidsen håber, at BID-samarbejdet kan bruges til, at man bliver bedre til at få turisterne rundt i hele Jelling frem for, at de kun ser Monumentområdet.

- Det er jo fantastisk, at vi har et museum, og at det er gratis - for det er ikke gratis at tage i Legoland. Vi mangler bare, at turisterne så lægger pengene i byen, og det er et ønske fra alle. Der er vi afhængige af, at museet sender turisterne ud i byen. Mit indtryk er, at dem på museet med lokale rødder er okay til det, men fra Nationalmuseets side er det ikke noget, man prioriterer, siger Pia Davidsen.

Turister tager ikke toget

Noget af det næste, der sker i byen, er, at der laves en ny parkeringsplads bag Kongernes Jelling, og det gør det endnu vigtigere, at man bliver bedre til at sende turisterne ned i byen. Kræs ligger nemlig lige ved togstationen, men turisterne kommer ikke med tog - de kommer i bil.

- Det er godt, at man arbejder på at lave mere parkering til dem, men så skal man også - allerede når de lander i Jelling - gøre opmærksom på, at der er andet end museet, siger hun.

Laver markedsdag

I BID har de gang i nogle idéer til, hvad der skal ske med Jelling, men det er stadig i sin indledende fase. Hollænder-ugerne er dog en ting, som allerede er skabt gennem BID, og her kommer Pia Davidsen til at være med i år.

- Til de kommende Hollænderuger har vi ansøgt BID om penge til at leje et festtelt, seks pavilloner og noget musik. Så der kommer en markedsdag herude foran butikken. Der vil være gratis morgenmad, og man vil kunne købe lokale fødevarer, og der vil være kunsthåndværkermarked, fortæller Kræs-indehaveren.

Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Se billederne: Spotlight samlede børn fra Vejles skoler til fest, musik og fremtids-kig

112

Campinghytten var fuld af tyvekoster: Retten udviste de to gerningsmænd

Annonce