Annonce
Egtved

Piger drømmer om at vinde DM i entreprenørskab

De tre piger var meget overraskede, men glade, da de vandt den lokale finale og dermed sikrede sig adgang til den landsdækkende finale i DM i entreprenørskab. Fra venstre ses Ida Hansen, Julie Vestergaard Horsted og Ditte Ørskov Frederiksen. Privatfoto
Tre 9. klasses piger har en vision om at skabe en portal, hvor plejecentre, skoler og børnehaver nemt kan komme i kontakt med hinanden. I dag, tirsdag, deltager de i finalen i DM i entreprenørskab.
Annonce

Ny Nørup: De brænder virkelig for deres idé. Det er der ingen tvivl om.

Siden november har Julie Vestergaard Horsted, Ida Hansen og Ditte Ørskov Frederiksen arbejdet flittigt med et projekt i valgfaget innovation.

- Vi var hurtigt enige om, at vi gerne ville lave et projekt, hvor vi kunne gøre noget for andre. Der kom vi til at tænke på de ældre, som bor på plejecentre eller i plejeboliger, som måske har en lidt kedelig hverdag ind imellem, siger Julie Vestergaard Horsted.

Ditte Ørskov Frederiksen supplerer:

- Jeg har selv en mormor, der bor i ældrebolig, som godt kan føle sig ensom. Vi kender nok alle en ældre, som er meget alene. I vores samfund i dag sidder mange ældre alene, hvor de før måske flyttede ind hos deres børn.

DM i entreprenørskab

Flere end 1100 elever fra 7.-10. klasse har i løbet af skoleåret arbejdet med innovation og entreprenørskab som en del af undervisningsforløbet Next Level, og tirsdag 9. april samles de 24 bedste hold til finalen.

Her skal eleverne pitche deres idé for dommere, og overbevise dem om, at netop deres innovative idé er den bedste. Og ideerne spænder vidt – alt fra proteinbarer lavet af insekter, over neopren-tørrer, der kan tørre dykkerudstyr hurtigt til en babybox, der indeholder de mest nødvendige ting, hvis man har glemt pusletasken.

Til Danmarksmesterskabet dyster eleverne i fire kategorier: Bevægelse, Viden & Verden, Velfærd & Samfund og Sprog & Kultur. Pigerne fra Firehøjeskolen er opstillet i kategorien Velfærd & Samfund.

Der kåres en vinder inden for hver kategori, samt en samlet første-, anden- og tredjeplads af hele danmarksmesterskabet.

Fonden for Entreprenørskab står bag Next Level og Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab. Vinderen får 10.000 kroner, andenpladsen får 6000 kroner, og tredjepladsen præmieres med 4000 kroner. Derudover uddeles P.S. I Love You Lab-prisen på 5.000 kroner.

Annonce

Vil lave en hjemmeside

De tre piger ønskede derfor at finde en måde at tilføre noget glæde og liv til de ældres hverdag. De vil etablere en hjemmeside, hvor plejecentre, skoler og børnehaver nemt kan komme i kontakt med hinanden og arrangere aktiviteter på tværs.

- Det kan måske være, at børnehavebørn kunne komme og gå lucia eller lave klippe-klistre-aktiviteter på plejecentrene, eller nogle skoleelever kunne komme og læse højt, forklarer Julie Vestergaard Horsted.

Det gør man nogle steder allerede, men pigernes hjemmeside skal gøre det meget nemmere at få aftaler i stand. Plejecentre vil kunne skrive, hvis de ønsker at få besøg, og skoler og børnehaver kan skrive, hvis de har nogle ting, der gerne vil byde ind med.

På siden vil der samtidig fremgå kontaktoplysninger, så det bliver nemt og overskueligt at få en aftale sat i stand.

Annonce

Besøg på plejecentre

Som en del af processen har pigerne ringet rundt til en række plejecentre, skoler og børnehaver for at høre, hvad de forskellige parter sagde til deres idé, og om de forskellige steder havde nogle input, de skulle tage med i projektet.

- Det var lidt grænseoverskridende de første gange at ringe ud, men efterhånden som flere fortalte, at de syntes, det var en rigtig god idé, jo lettere blev det, siger Julie Vestergaard Horsted.

Pigerne har også været på besøg på to plejecentre for at få et indblik i hverdagen her. Den ene gang havde de arrangeret en gang stolegymnastik for beboerne for at se, hvordan det ville blive modtaget.

- Det var så tydeligt at se på deres ansigter, at de syntes, det var spændende, at der kom nogle udefra for at lave noget med dem. De var så glade, fortæller Ida Hansen.

Det var lidt nervepirrende at stå foran en stor forsamling og fremlægge, men fremlæggelsen gik rigtig godt. Nu glæder de sig til at skulle fortælle om deres idé ved finalen på Koldinghus. Privatfoto
Annonce

Glæden går begge veje

Fra starten havde pigerne en klar forestilling om, at deres projekt skulle være en hjælp for de ældre. Men efterhånden som de har beskæftiget sig med projektet, har de fundet ud af, at det ikke kun er de ældre, der vil kunne få glæde af et samarbejde med skoler og børnehaver.

- Det kan gå begge veje. Børn kan lære meget af at være sammen med de ældre, siger Ida Hansen.

Ditte Ørskov Frederiksen supplerer:

- I vores samfund i dag handler det meget om perfektionisme og at præstere hele tiden. For elever kan det være godt at komme ud i et andet miljø, hvor de ikke skal vurderes på deres niveau og kunnen, fordi deres besøg og samvær i sig selv giver glæde.

Annonce

Klar til DM-finale

Selvom innovations-valgfaget er afsluttet, har de tre piger arbejdet videre med projektet i fritiden, og ind imellem har de også af deres lærere i andre fag fået lov til at bruge tid på det. Deres store engagement i projektet har uden tvivl været medvirkende til, at pigerne i slutningen af januar vandt den lokale finale i Next Levels danmarksmesterskab i entreprenørskab. Sejren her har givet ekstra blod på tanden.

- Da vi kørte hjem derfra, kom vi for alvor til at tænke på, at vores idé faktisk har en chance for at blive en realitet. Vores projekt kræver ikke en hel masse at realisere - der skal bare laves en hjemmeside, fortæller Ditte Ørskov Pedersen.

I dag, tirsdag, venter den landsdækkende finale i Kolding. Her skal de 24 bedste projekter konkurrere om at vinde DM i entreprenørskab. Der er kontante gevinster til de tre bedste placeringer.

- Vi håber, vi klarer os godt. Men det er landets 24 bedste idéer, så det er svært at sige, hvordan vi vil klare os, siger hun.

Men en sejr vil da være mere end velkommen.

- Hvis vi vinder de 10.000 kroner, som er førstepræmien, vil det gøre det meget mere realistisk at få hjemmesiden op at køre. Det ville være så fedt, lyder det fra Ida Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give

Gæsterne strømmer ind til halv pris

Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce