Annonce
Kultur

Plaget af vind og vejr og rust - nu skal konservatorer friske rådhusets to våbenskjold op

Vejle Kommunes våbenskjold (til højre) er i en nogenlunde forfatning, mens vind og vejr har ladet Vejle Amts skjold ruste i store plamager. Foto: Peter Juul/Vejle Kommune
Tidligere på ugen blev de pillet ned, og måske kommer de først op igen til sommer. Forhåbentlig i en noget flottere udgave. I mellemtiden mangler Vejle Rådhus på gågaden sine to våbenskjold.

Vejle: Rådhustorvet er i disse måneder ved at få en ordentlig overhaling.

Det har fået Vejle Kommunes medarbejdere til at kaste et ekstra blik op på selve rådhuset.

Her hænger normalt to våbenskjold - eller kommune- og amtsvåben om man vil - som man i længere tid har skulet lidt til.

For de var efterhånden ret slidte og trængte til en kærlig hånd. Metalpladerne er malet i gul, grøn, sort og hvid og måler cirka 53 centimeter i højden og 48 centimeter i bredden.

- De har trængt længe, og nu skulle det altså være. Det giver god mening, at vi gør noget ved dem nu, når vi i forvejen har gang i så meget på pladsen, siger arkitekt Peter Juul.

Annonce

Hvad er et kommunevåben?

  • Kommunevåben er et symbol i skjoldform, som en kommuneanvender som visuelt kendemærke. Allerede i middelalderen begyndte de danske købstæder i lighed med kongemagten, gejstligheden og adelen at anvende segl, som fungerede som gyldighedstegn på dokumenter og lignende.
  • De ældste danske købstadssegl - fra Varde, Viborg, Roskilde, København, Næstved, Tønder og Ribe - kan dateres til midten af 1200-tallet.
  • Skikken bredte sig i de følgende århundreder til næsten alle de gamle købstæder, og den nutidige mangfoldige anvendelse af kommunevåben som udsmykning på tryksager, annoncer og skilte samt som mærkning af kommunal ejendom har især efter anden verdenskrig medført, at langt de fleste af landets kommuner har våben.
  • Samtlige af de tidligere 13 amter havde også deres eget våben.

Kilde: denstoredanske.dk

Rust i plamager

Peter Juul er ansat i kommunens afdeling for Teknik & Miljø og fik tirsdag de to metalplader pillet ned.

Nu er de midlertidigt havnet i den nordlige del af byen. Ude tæt ved transportcentret ligger Maribovej og Konserveringscentret i Vejle, hvor fagfolk i den kommende tid vil granske våbenskjoldene og forhåbentlig få dem til at se så godt som nye ud igen.

Men der skal lidt til, erkender den kommunale arkitekt.

For især det ene skjold har set bedre tider. Vejle Kommunes våbenskjold er i en nogenlunde forfatning, men vind og vejr har ladet Vejle Amts emblem ruste i store plamager.

- Heldigvis går rusten ikke igennem pladen, men vi kan risikere, at den ikke kan reddes. Det ved vi først, når konservatorerne har kigget på den, siger Peter Juul.

Plads i murværket

Arkitekten har forsøgt at finde information om våbenskjoldene og har sat Vejle Stadsarkiv på opgaven, men han ved endnu ikke, hvornår de er fra, og hvornår de kom op at hænge på rådhuset.

Rådhuset blev taget i brug i 1879, og i murværket er der ligesom gjort plads til dem. Men skjoldene er ikke så gamle.

- Det troede jeg først med kommunens, men det tror jeg alligevel ikke på blandt andet på grund af udtrykket. Vejle Amts skjold blev først udformet i 1959. Så det bliver spændende at høre, hvad man kommer frem til, synes arkitekt Peter Juul, der påpeger, at pladerne var hængt op med søm.

- Der var ingen skruer og ravplugs. Det siger lidt om, at de har hængt der i et stykke tid. De har i hvert fald heller ikke været nede i mine 15 år på kommunen, tilføjer han.

Det er uvist, hvornår våbenskjoldene igen er fine og klar til at blive hængt op. Håbet fra Vejle Kommune er inden sommer.

De to våbenskjold sidder normalt i tårnet over altanen og under uret. Det er uvist, hvornår de er blevet hængt op på Vejle Rådhus. Arkivfoto: Mads Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce