Annonce
Ikast-Brande

Plan om kæmpe-vindmøller splitter byrådet

De ni vindmøller skal efter planen placeres i en halvbue fra Skærlund Skolevej til Engebækvej. Oversigtskort: Ikast-Brande Kommune
Lang debat om vindmøller viste, at byrådet er splittet på kryds og tværs i spørgsmålet om ni kæmpe-vindmøller.

Skærlund: Tre af byrådets fem partier og lister var delt i spørgsmålet, da byrådet på årets første byrådsmøde mandag skulle tage stilling til, om der skal udarbejdes en lokalplan og et kommuneplantillæg, der skal gøre det muligt at opstille ni store vindmøller i Kratlund Plantage ved Skærlund.

Facit blev, at et flertal på 15 stemte for at igangsætte planlægningen, mens syv stemte imod. Udover Fælleslisten var det Kirsten York Helms (K), Bo Sand Kristensen (DF) og de tre lokale Venstre-folk Lars Lyhne, Carl Jensen og Helle Mathiasen, der stemte imod.

- Jeg behøver ikke en miljøkonsekvensrapport, lød det fra en af modstanderne mod planerne, Venstres Helle Mathiasen. Som en af de nærmeste naboer til de to vindmøller i Tykskov mellem Brande og Ejstrupholm – afstanden fra byrådspolitikerens hjem til møllerne er seks gange møllehøjden svarende til 950 meter – har hun rigeligt med personlige erfaringer at trække på, endda selvom hun bor på den ”rigtige” nordvestlige side af møllerne, hvor generne takket være vinden, der som oftest blæser fra en vestlig retning, er mindst.

Annonce
Helle Mathiasen, byrådsmedlem for Venstre, bor tæt ved to store vindmøller, og hun stemte nej til planen om ni nye vindmøller. Arkivfoto: Mikael Lund

Af de otte byrådspolitikere, der bor tættest på det påtænkte vindmølleområde, var det kun Socialdemokratiets Anne Ravn Bach, der ligesom sine partifæller kunne gå ind for at igangsætte planarbejdet.

Anne Ravn Bach understregede, at hun netop ikke stemte for en opsætning af møllerne, men for en udarbejdelse af plangrundlaget, og så forbeholdt hun sig i øvrigt retten til at blive klogere.

Hendes partifæller, 2. viceborgmester Frank Heidemann Sørensen og partiets nyudnævnte gruppeformand Kasper Pauli Pedersen, pegede flere gange på det useriøse i, at flere af deres byrådskolleger ikke ønskede at leve op til den politiske aftale, et enigt byråd indgik i juni 2019; et vindmøllekodeks, der – hvis betingelserne overholdes – netop skulle sikre vindmølle-opstillere, at der ville være politisk opbakning til deres planer.

- Det har intet med ordentlighed at gøre, sagde Frank Heidemann.

Omringet af vindmøller

Derudover lagde de to socialdemokrater stor vægt på den grønne omstilling og de flere tusinde arbejdspladser, vindmølleindustrien genererer i Ikast-Brande Kommune, men argumenterne bed ikke på de politikere fra lokalområdet, der var imod møllerne.

- Jeg vil ikke arbejde for, at det her bliver til virkelighed. Jeg forstår ikke, at flertallet ønsker at sende planerne i høring – det er alt for omfattende. Blåhøj bliver omringet af vindmøller, lød det eksempelvis fra Venstres Carl Jensen, der selv er fra Blåhøj. Han fandt det ”lidt skræmmende”, at de oplysninger, der var kommet frem i processen, ”bare glider af”.

- Jeg har været med til at sende masser af vindmølleforslag i høring, og jeg har aldrig oplevet, at vi har stoppet et, lød det videre fra den skeptiske Venstremand.

De konservatives Heinrich Rune var på baggrund af erfaringerne fra prøvemøllen i Drantum bekymret for projektets påvirkning af omgivelserne og talte om ”lidt af et lysshow”. At han stemte for at sende projektet i høring skulle ikke ses som en garanti for, at han vil stemme for projektet, pointerede han, inden han bragte et lidt overset aspekt ind i sagen: modelflyvepladsen på Engebækvej, som – hvis møllerne opstilles – ikke længere vil kunne anvendes til sit nuværende formål.

- Dialogen med de berørte naboer kunne godt trænge til en omgang mere, lød det videre fra Heinrich Rune, der dog havde ladet sig betrygge af en bekræftelse fra projektmager om, at dialogen fortsætter.

Annonce

Helt vanvittigt

Dansk Folkepartis Bo Sand Kristensen var i modsætning til sin partifælle, Trine M. Kristensen, også på modstanderholdet:

- Ni møller – 19 i alt – det er helt vanvittigt, lød det fra Bo Sand, som ikke kunne forstå at resten af byrådet ikke delte hans opfattelse.

- Blåhøj og Uhre har brug for bosætning. Det kræver, at folk flytter til, ikke fra, pointerede han, mens Trine M. Kristensen anerkendte, at der er tale om et voldsomt stort projekt, der ”må være enormt skræmmende med så mange ukendte faktorer”, men ikke desto mindre gerne ville have ”et seriøst beslutningsforslag på bordet”.

- Hvornår har vi vindmøller nok?, spurgte Fælleslistens Lotte Stoltenborg, der heller ikke kunne stemme for forslaget, og Helle Mathiasen talte på baggrund af sine egne erfaringer som vindmøllenabo om ”et meget markant og dominerende projekt”, som vil berøre mange beboelsesejendomme i form af støj, skyggekast og udsyn til møllerne.


Hvornår har vi vindmøller nok?

Lotte Stoltenborg


Henrik Kraglund  fra Fælleslisten udtrykte ”en urokkelig tro på lodsejernes dømmekraft” og havde fuld tiltro til, at de med politisk opbakning fra byrådet ville være i stand til at forhandle sig frem til en mere rimelig økonomisk erstatning. En holdning Venstres formand for teknik- og miljøudvalget, Henrik Engedahl, indledningsvis oversatte til, at Fælleslisten udstyrede lodsejerne med en vetoret:

- Så længe vi siger nej, kan de bare kræve flere penge, analyserede udvalgsformanden, som også påpegede, at der allerede er gennemført flere møder, at en nedsat nabogruppe har været i direkte dialog med projektudviklerne, og at der, hvis planlægningsarbejdet igangsættes, skal afholdes endnu et borgermøde – helst fysisk – inden den endelige beslutning træffes.

Annonce

Solceller?

De konservatives Kirsten York Helms roste naboerne for at have været saglige og på ingen måde højtråbende.

- Borgerne har forsøgt at finde løsninger sammen med os, sagde hun, inden hendes partifælle, Annette Mosegaard, gik i rette med Henrik Kraglund for at komme med en forudsigelse om, at der på sigt formentlig vil blive tale om et hybridanlæg ”plastret til med solceller”:

- Det er ikke ok at tage ind i den her debat. Jeg har ingen forventining om, at det bliver en del af det her projekt, lød det fra den konservative gruppeformand.

Både Carl Jensen og Lotte Stoltenborg erkendte, at der foreligger en politisk aftale, men mente omvendt også, at det måtte være muligt at se på aftalen igen, så der kan blive rettet op på skævhederne, mens borgmester Ib Lauritsen påpegede, at der endnu ikke er blevet opsat en eneste vindmølle i Ikast-Brande Kommune på baggrund af aftalen.

Henrik Kraglund vedstod sig gerne, at det var Fælleslisten, der først sprang fra aftalen, men:

- Jeg håber, det vil vise sig, at det var fordi, vi var de mest visionære, lød det fra byrådets nestor.

Annonce

Baseret på følelser

Kirsten Hoffmann (S) mente ikke, det var i orden at træffe beslutningen på et uoplyst grundlag.

– Så bliver det baseret på følelser. Vi aner jo overhovedet ikke, om der kommer ni møller op eller slet ingen eller seks eller syv, lød det fra socialdemokraten fra Gludsted, inden hendes partifælle, Frank Heidemann, endnu engang fastholdt, at ”politiske aftaler holder, indtil andet er bestemt.”

Venstres Lars Lyhne manglede svar på spørgsmålet: ”Hvad får vi ud af at stemme det igennem?” og gav selv bramfrit svaret: ”Ikke en skid”.

Det var en udlægning, som Kasper Pauli Pedersen (S) bestemt ikke var enig i: Udbyttet er grøn elproduktion svarende til 20.000 husstandes forbrug, lød det fra socialdemokraten, inden Henrik Engedahl (V) fik lov til at runde debatten af med at konstatere, at der var mange elementer i spil.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Egtved For abonnenter

Thyra, Kasper og rigtigt mange andre risikerer at skulle vinke farvel til noget af det, som de holder meget af - meget snart

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Live valgdebat: Hvordan får vi bedre offentlig transport, hvor skal solcelleparkerne ligge, og hvilke byer skal have byggegrunde?

Vejle Boldklub For abonnenter

Minut for minut: VB vinder 3-1 efter straffesparkskonkurrence

Sport

VB videre i overtidsdrama: Sousa blev helten i 3-1 sejren over AC Horsens

Alarm 112

De afslørede sig selv: Butikstyve kom i slagsmål uden for forretningen

Alarm 112

Han kørte videre fra påkørsel: Vaks trafikant fulgte efter ham

Billund For abonnenter

Niårige Magnus har en kræfttumor i hjernen og har fået 81 gange kemo: - Vi nyder ham, mens vi har ham

Ikast-Brande

Ægpakkeri var pionérvirksomhed i Brande

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Lene Langelund lukker sin ellers velkørende butik i Hedensted: Har sidste åbningsdag 27. november

Danmark

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

Vejle

Alternativt bingo: Håbefuldt parti benytter sine få valgplakater som spilleplader - det er ikke specielt grønt at spille med

Vejle For abonnenter

Dømt for sygehus-svindel, de lokale lejere bor billigere, gågaden lukket for valgplakater, Vejle kåret som årets transportkommune og lokal forening ramt af global varekrise: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Billund For abonnenter

Kirkbi har købt endnu en bygning i Billunds bymidte: Prisen var 18 millioner kroner

Annonce