Annonce
Kultur

Planer for stort besøgscenter ved Egtvedpigens Grav droppet: Nu vil styregruppe have nye idéer på banen

Det er her i Storhøj, Egtvedpigen blev fundet for 101 år siden. For godt en håndfuld år siden blev der afsat 500.000 kroner til at udarbejde et projekt for et besøgscenter tæt ved gravhøjen, men de planer er nu lagt på hylden. Nu skal nye tanker og idéer i spil. Arkivfoto: Mette Mørk
I 2017 blev tegninger og projektbeskrivelser for et nyt besøgscenter ved Egtvedpigens Grav fremlagt. Nu er der i mellemtiden sket så meget, at styregruppen bag vil lægge planerne på hylden og gentænke projektet. Næste step bliver en arkitektkonkurrence, der skal få nye idéer på banen.

Egtved: Først var det planen, at et nyt, moderne besøgscenter ved Egtvedpigens Grav skulle stå klar i 2021 og være med til at markere 100-året for fundet af det historiske fund.

Senere blev drømmen, at første spadestik kunne tages i løbet af 2021.

Men sådan gik det ikke. Besøgende må stadig nøjes med det beskedne træhus, der står nær fundstedet.

Annonce

Det er på sin vis ærgerligt. Men det har samtidig givet mulighed for at gennemgå projektet endnu engang, mener Flemming Hedegaard Larsen, museumschef ved VejleMuseerne og medlem af styregruppen bag planerne for et nyt besøgscenter.

- Der er sket meget de seneste år. Vi har fået en masse nye erfaringer og viden i forhold til, hvad der sker indenfor museumsverdenen hele verden over. Hvad er tendenserne, og hvad er de besøgendes ønsker, forklarer Flemming Hedegaard Larsen.

Også set i lyset af corona-pandemien har mange fået øjnene op for blandt andet de store naturværdier, der er i ådalen og området ved gravhøjen.

Vil vende museet på vrangen

Styregruppen har derfor det seneste år genbesøgt de gamle planer og drøftet muligheder og ambitioner.

- Det gamle projekt er droppet i den form, det har. Men nogle af de tanker, det bygger på, holder vi fast i. Den digitale formidling skal stadig spille en rolle, men i mindre grad end det, der var lagt op til, forklarer museumschefen og fortsætter:

- I stedet vil vi gerne forsøge at vende museet på vrangen, hvis man kan sige det sådan. Der skal stadig være en bygning, der rummer en spændende fortælling om Egtvedpigen og den tid, hun levede i, men vi vil gerne have så meget af fortællingen som muligt ud i den natur, der er i området. Vi skal tænke en meget større sammenhæng med naturen og gøre hele projektet mere naturbåret.

Det gamle projekt er droppet i den form, det har. Men nogle af de tanker, det bygger på, holder vi fast i.

Flemming Hedegaard Larsen, museumschef

Samtidig skal projektet i meget høj grad være familievenligt.

- Det er afgørende, at vi holder fast i det kernepublikum, som er i dag, men vi skal også tænke det for børnefamilier. Børn skal også synes, det er sjovt at få formidlet historien om Egtvedpigen, siger Flemming Hedegaard Larsen.

Annonce

Mange nye erfaringer

Flemming Hedegaard Larsen er rigtig glad for beslutningen om at gentænke projektet. En beslutning, han føler sig overbevist om vil give et meget mere tidssvarende og holdbart resultat.

- Vi er et helt andet sted end det gamle projekt. Det gamle projekt er efterhånden fem år gammelt, og inden det ville kunne stå klar om måske fem år, så ville det blive noget, der var tænkt for ti år siden. I mellemtiden har tingene bare flyttet sig så meget, siger han.

Det betyder også, at man i sidste ende ikke får et fysisk resultat for de 500.000 kroner, Vejle Kommune i 2016 brugte på at få tegnet det første projekt.

- Men det er sindssygt vigtigt, at når man bruger så mange penge, som sådan et projekt vil koste at realisere, at man tænker det ind i en ny tid og med øje for de mange nye erfaringer, man gør sig, så man i sidste ende får det bedste resultat med en lang levetid, mener museumschefen.

Annonce

Arkitektkonkurrence

Nu handler det så om at få en masse nye, spændende tanker i spil.

- Vores mål er, at vi udskriver en arkitektkonkurrence i løbet af 2022, hvor vi håber på at få nogle rigtig spændende forslag og tanker i spil. Meget gerne nogle tanker og idéer, vi slet ikke selv havde tænkt på, fortæller Flemming Hedegaard Larsen, der glæder sig meget til at se, hvilke muligheder der kommer i spil.

Det samme gør formanden for kultur- og idrætsudvalget i Vejle Kommune, Dan Arnløv (K), der ligeledes er medlem af styregruppen.

- Jeg håber, vi får tre-fire spændende projekter ind via arkitektkonkurrencen, og at vi ud fra det kan finde frem til et ambitiøst grundkoncept, som måske kan suppleres med idéer fra nogle af de andre, siger han.

Men samtidig er det vigtigt for udvalgsformanden, at et endeligt projekt stadig giver plads til en vis fleksibilitet i forhold til input fra forskellige fonde.

- Vi skal huske, at fondspengene ikke er i hus. Fondene skal også have en grad af indflydelse, hvis de kommer med en stor sæk penge, fortæller Dan Arnløv.

Vejle Kommune afsatte på budgetforliget i 2020 selv 20 millioner kroner til medfinansiering af et besøgscenter ved Egtvedpigens Grav. De penge kan styregruppen stadig regne med, siger han.

- Nu skal vi have gang i den arkitektkonkurrence, og så tror jeg, at vi kan have nogle tegninger at arbejde videre med på den anden side af sommerferien, og så skal vi have fart på, tænker jeg. Jeg mærker stadig en meget stor opbakning til projektet, men jeg er også klar over, at det bliver et langt, sejt træk. Men jeg er optimist og tror på potentialet i det her projekt, siger han.

Annonce
Børkop For abonnenter

Kæmpe solcelleanlæg er måske på vej til kommunen: Vil fylde mere end 300 fodboldbaner

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Opkøb: Juliane fra Vejle har styr på stængerne - og udvider nu forretningen

Vejle For abonnenter

Minister svarer på kommunaldirektørs fald under julefrokost: Eksborgmester trækker byrådet ind i sagen

Erhverv

Vejles 3F-formand står fast på kritik af avisafsløring: 'B.T. er gået langt over grænsen, og der har ikke været en finger at sætte på Pers arbejde'

Vejle Boldklub

VB er rejst langt mod syd efter bedre vejr og baner: Træningen aflyst på grund af snevejr

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Vejle For abonnenter

3F-formand til krisemøde, byråd trækkes ind i kommunaldirektørens fald, corona-smitten stikker fuldstændig af, stor rabat på kendt ejendom - og kritik af altmuligmand: Læs de seneste nyheder fra Vejle på blot fem minutter

Ny direktør skal vende minus til plus: Står det til Allan skal hele verden kende til Help Care Companys patenterede øjenskyl

Erhverv

Altmuligmand i Jelling er ked af avisartikel om snyd: 'Folk går og snakker om mig i byen'

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

Jelling

Lasse Emils møde med familie fra Kenya gjorde stort indtryk: - Det nytter, når vi hjælper

Vejle Boldklub For abonnenter

VB-truppen har stadig mangler: Her er tre steder, VB skal forstærke sig

Alarm 112

To biler blev krøllet: Nyt lyskryds driller bilister

Annonce