Annonce
Ikast-Brande

Planer om fælles hjælpemiddeldepot med Herning Kommune

Hjælpemidler såsom rollatorer skal opbevares et sted. Spørgsmålet er så lige hvor. Arkivfoto: Morten Pape
Ikast-Brande og Herning Kommuner vil arbejde sammen om hjælpemidler såsom kørestole og plejesenge.

Ikast/Brande: Selvom personalet har betænkeligheder, har kommunens sundheds- og omsorgsudvalg besluttet at arbejde videre med planerne om at etablere et fælles hjælpemiddeldepot, der blandt andet rummer kørestole, plejesenge, træningsredskaber, rollatorer med mere.

Ikast-Brande Kommune har gennem længere tid kunnet konstatere, at depotet i Ikast, som rummer kommunens hjælpemidler, ikke længere er tidssvarende. Lokalerne er nedslidte, og der er problemer med skimmelsvamp. Desuden er der pladsmangel. Herning Kommune står i samme situation og har også behov for nye lokaler, så derfor har de to kommuner drøftet muligheden for i fællesskab at etablere et nyt fælles hjælpemiddeldepot.

Hjælpemiddelområdet er konstant i vækst og under forandring i kommunerne. Udviklingen har i mange år flyttet flere og flere plejeopgaver over til kommunerne, og den udvikling vurderes at ville fortsætte.

Sundheds- og omsorgsudvalget anbefaler derfor, at der i samarbejde med Herning Kommune arbejdes videre med at etablere et fælles hjælpemiddeldepot.

Ikast-Brande Kommunes hjælpemiddeldepot ligger i dag i Ikast. Tidligere var der desuden en afdeling i Brande. Det havde til huse i den nu nedrevne administrationsbygning i Centerparken. Desuden er der oprettet en Hjælpemiddelrådgivning i Sjællandsgade i Ikast. Her findes en lang række småhjælpemidler som f.eks. toilet-forhøjere, rollatorer, badebænke, gribetænger og gigthjælpemidler, som man kan se og prøve. Det er åbent hver tirsdag, og ideen er, at borgerne her kan få rådgivning i forhold til lån af småhjælpemidler, som kan være med til at lette hverdagen.

Et lignende tilbud fandtes tidligere i Brande, men forsvandt også sammen med administrationsbygningen. Antallet af besøgende er dog ikke så højt, som medarbejderne på forhånd havde håbet på, erkender Visitations- og myndighedschef, Marianne Merring. Hendes vurdering er, at kommunen nok ikke i tilstrækkelig grad har gjort opmærksom på tilbuddet. Hun udtaler, at hun håber, Hjælpemiddelrådgivningen på et tidspunkt placeres sammen med hjælpemiddeldepotet.

Forholdene i de nuværende lokaler i Ikast er ikke ideelle, hvilket personalet i Hjælpemiddeldepotet også har givet udtryk for i et høringssvar.

Det er som udgangspunkt genbrugshjælpemidlerne, der findes i hjælpemiddeldepotet. Det kan bl.a. være plejesenge, madrasser, borde, stole, manuelle og elektriske kørestole, cykler, rollatorer, træningsredskaber, personløftere og mange andre. Alle disse redskaber skal vedligeholdes og rengøres, og det er særdeles vigtigt, at rengøringsniveauet er højt. Også af hensyn til økonomien er reparationsarbejdet væsentligt. Forholdene i de nuværende lokaler i Ikast er ikke ideelle, hvilket personalet i Hjælpemiddeldepotet også har givet udtryk for i et høringssvar.

Personalet i Hjælpemiddeldepotet er imidlertid betænkelige ved sammenlægningen. De erkender, at der vil være stordriftsfordele, blandt andet i form af bedre kompetencer i personalet og mindre sårbarhed i spidsbelastninger, men de forudser mindre fleksibilitet og færre hurtige lokale løsninger.

Samtidig vurderer de, at der vil blive brugt mere tid til transport på grund a større afstande. Personalet vurderer således, at ulemperne samlet set vil være væsentlig større end fordelene og opfordrer til, at der foretages en istandsættelse af de nuværende lokaler, hvis udvalget vælger samarbejdet mellem de to kommuner, da fortsat uændret benyttelse af dem ikke er hensigtsmæssigt. Personalet frygter, at kombinationen af manglende plads og snavsede hjælpemidler kan give sundhedsmæssige problemer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Annonce