Annonce
Danmark

Plantekød og pølsesnak

Annonce

Debat: Åh! Der findes stadigvæk ikke noget nemmere end at gøre grin med EU.

Der er jo SÅ mange eksempler på, at det altid er dem ’dernede i Bruxelles’, som har tabt sutten og har for lidt af det rigtige at gå op i. Hvem husker ikke eksemplerne om de besværlige krumme agurker, den forførende lakridspibe og de giftige kanelsnegle? Nu er turen så kommet til plantepølsen, vegetarburgeren og veganerbacon. Det må de ikke hedde. Måske - hvis Europa-Parlamentet i denne uge bliver enige om det. Eller det modsatte.

Selv har jeg smagt grundigt på, hvad jeg synes. Jeg er nemlig vegetar gennem flere år, fordi det er en af mine måder at bidrage til klimaet på og så passer kødfri mad godt til min krops overgangsalder. Men jeg er altså kommet frem til, at jeg som konservativ i hjertet og logikken i min hjerne gerne vil stå op for, at plantebaserede kød-kopier skal finde deres egne navne i stedet for at forsøge at lave mytteri i køledisken.


Selv har jeg smagt grundigt på, hvad jeg synes. Jeg er nemlig vegetar gennem flere år, fordi det er en af mine måder at bidrage til klimaet på og så passer kødfri mad godt til min krops overgangsalder. Men jeg er altså kommet frem til, at jeg som konservativ i hjertet og logikken i min hjerne gerne vil stå op for, at plantebaserede kød-kopier skal finde deres egne navne i stedet for at forsøge at lave mytteri i køledisken.


Det er en mening, som provokerer nogle. Især dem der er bange for de larmende klimapopulister, som straks har grebet sagen til at udskamme os, der både er klimabevidste og kulturarvs-elskere - og som i øvrigt ikke mener, at befolkningen over en bred kam er så klimadumme, at vi som politikere har ret til at snyde grøntsager ned i deres indkøbskurv ved at kalde dem noget kødagtigt. Selv flere borgerligt-liberale kollegaer, der er tæt knyttet til det ellers stolte landbrugsparti, Venstre, er hoppet på denne limpind eller måske rettere over gærdets lavere ende i stedet for at bakke op om, at forbrugerne naturligvis skal have reelle oplysninger om varerne i dagligvarebutikkerne.

Pernille Weiss

Det undrer mig, at mine kollegaer både til højre og venstre for mig, som ellers også plejer at hylde nationalstaternes egenart og vores pligt til at værne om kulturarv og traditioner, ikke vil ligestille kødet med de rettigheder, mælkeprodukternes har til at ’eje’ mælke-navnet. Det er ærligt talt også uforståeligt, at der tilsyneladende kimses så naivt af værdien af et sprogligt stringent og integreret indre marked for fødevarer, som for ikke mindst Danmark fungerer som et stort økonomisk tagselvbord, der skaber hundredetusindvis af arbejdspladser og masser af eksportindtægter.

Er vi virkelig ved at være der, hvor frygten for at blive mistænkt for ikke at være grøn nok vinder over modet til at tygge konsekvenserne af ikke at læse det med småt igennem før en skråsikker position meldes ud? Skal den klimapopulistiske automatpilot bestemme hver eneste gang nogen pakker deres augmenter ind i, at netop deres meninger vil redde klode fra det klimatiske ragnarok?

Spis nu lige brød til!

Det giver langt mere mening og værdi at arbejde for, at europæiske fødevarer - uanset om de er af kød eller planter - bliver deklareret for deres klimaaftryk, så vi som forbrugere kan sammensætte vores stadigt mere klimabevidste indkøb til husholdningen. Det vil i øvrigt gøre dem langt mere attraktive på det globale marked, som netop ser mod EU’s landbrugspolitik og markedslogikker for at finde de mest bæredygtige løsninger. Ligesom det da er meget bedre at arbejde for, at det klimarigtige indkøb på linje med det sundeste indkøb bliver det billigste, så flest mulige har råd til at være en del af den grønne og sunde omstilling.

Og ja, jeg tør godt kræve, at klimakortet ikke bruges som cover-up for kreativ dovenskab i smarte markedsføringsafdelinger, som griber den omsiggribende ’woke’, der kun gør vores fødevaresprog fattigere. Dette venstrefløjens relativistiske verdenssyn, hvor alt er lige godt og lige meget, er altså langt over sidste salgsdato og direkte sundhedsskadelig for både Det Indre Marked og europæisk kultur.

Læg dertil, at når nu kød- og mælkefri løsninger som eksempelvis ’margarine’, ’seitan og ’tofu’ har brudt traditionalisternes lydmur i de europæiske gryder, er jeg sikker på, at der er plads til flere muligheder med deres eget navn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Jesper hænger syv kilometer julebelysning op hvert år: Han giver et stjernegodt råd til vejlenserne

Billund

Stemmerne er talt op: Stephanie er valgt

Annonce