Annoncørbetalt indhold

Plastik i hverdagen: Hvad ved du egentlig?

Plastik er overalt, og det er både en del af vores fortid, nutid og fremtid. Vi er dybt afhængige af plastik, som bruges til alt fra vindmøller til mobiltelefoner. Men hvad er plastik egentlig? Hvordan fremstiller man det? Og er der forskel på forskellige plasttyper? Selvom plastik omgiver os til dagligt, ved overraskende få af os særlig meget om det populære materiale.

Dette indhold er sponsoreret

Plastik fremstillet af olie?

Jo, den er god nok. Plast er fremstillet af olie. Det lyder måske ikke så godt, men modsat den olie, der bruges til eksempelvis biler, kan olien i plastikform gøre gavn af flere omgange.

Råvaren til produktion af plast er råolie. Derudover indgår i processen også cellulose, kul, naturgas og salt. Råolien er en blanding af mange tusinde forskellige stoffer, og før man kan udnytte dem, skal olien raffineres i store anlæg.

Modsat olie til andre industrier, kan olien til plast gøre gavn flere gange, fordi det er muligt at genbruge plasten. De fleste plasttyper kan nemlig omformes. Blandt andet plasttypen termoplast , som er den mest udbredte plasttype, kan under opvarmning omformes igen og igen.

Før olie kan blive til plast, skal det igennem en destillationsproces i et olieraffinaderi. Her bliver den tunge råolie separeret i lettere olieprodukter. Her er nafta en af de lettere olieprodukter, som er den afgørende råvare i plastfremstilling.

Herfra skal plasten blive til forskellige produkter, og alt efter hvad destinationen er, er processen forskellig.

Olie bliver til LEGOklodser

Der bruges flere forskellige metoder til fremstilling af plastprodukter, hvoraf de vigtigste og mest anvendte er sprøjtestøbning, ekstrudering og termoformning. .

Sprøjtestøbning er den mest anvendte, og i Danmark bruges denne metode til at støbe alt fra LEGOklodser til større elementer til biler.

Termoformning, også kaldet vakuumformning, er en af de ældste og mest udbredte processer til plastproduktion.

Ekstrudering er populær, fordi man med denne metode kan fremstille plastprodukter, der i princippet kan have et uendeligt liv.

Der er forskel på plastik

Plast findes i alle mulige og umulige former og farver, og selvom du måske ikke har tænkt over det, er der faktisk forskel på plastik. Faktisk findes der over 1000 forskellige plasttyper alle med forskellige egenskaber.

Man kan overordnet dele plasttyperne ind i to hovedgrupper:

  1. Termoplast, der bliver blødt, når det varmes op, og hårdt når det køles ned
  2. Hærdeplast , som aldrig bliver blødt igen, når først det er formet

Blandt de mest almindelige typer plast finder man: HDPE, LDPE, Polypropylen (PP), Polyamid (PA), PVC, Polystyren (PS), ABS og PTBplast.

Bonusinfo: Både plast, plastik og plastic er godkendte stavemåder, men ordene bruges dog ofte lidt forskelligt. Plast bruges ofte som den fagligt korrekte betegnelse, men plastik og plastic er de mest udbredte i daglig tale selvom de begge er låneord fra engelsk. Selvom man bruger forskellige ord, er det altså det samme materiale, vi taler om.

Med din nyerhvervede viden kan du jo nu kigge på varedeklarationen på dine produkter i hjemmet og være lidt klogere på, hvordan de egentlig er blevet til, og hvad de er lavet af.

Dette indhold er sponsoreret

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.