Annonce
Jelling

Plejecenter åbner op for de unge: Det er ikke bare vask og pleje

Plejecentrene i Vejle Kommune holder en gang om året åbent hus, hvor blandt andet unge inviteres til at komme og høre om uddannelsesmulighederne. Arkivfoto: René Aunsbjerg Fogh
En enkelt dag i slutningen af marts kommer gennemsnitsalderen på Højagercentret i Jelling til at falde drastisk, når det holder åbent hus og inviterer områdets unge til at komme og høre mere om stedets uddannelsesmuligheder.

Jelling: Åbent hus på et plejecenter. Det lyder ikke som noget, der henvender sig til unge mennesker, men sådan er det faktisk, når Højagercentret i Jelling byder indenfor torsdag 28. marts.

Som supplement til alle de mange ungdomsuddannelser, man som skoleelev kan vælge at besøge for at blive klogere på ens kommende studieliv, kan man i Vejle Kommune også komme til åbent hus på plejecentrene.

Ikke fordi, man bare skal springe uddannelse og arbejdslivet over og gå direkte til pensionist-tilværelsen, men fordi, man på plejecentrene kan komme i praktik i alverdens forskellige fag i forbindelse med sin uddannelse.

- Min opfattelse er, at der ikke er særlig meget viden om det her område. Jeg hører fra de unge, at de tror, at der ikke foregår noget på plejecentrene, og man skal bare hjælpe med vask og pleje. Men der sker faktisk mange spændende ting her, og på den her måde kan de få øjnene op for det, siger centerleder på Højagercentret Anna Laurberg.

Ud over de alment kendte Sosu-uddannelser nævner Anna Laurberg blandt andet ergoterapeut og fysioterapeut som noget, man kan komme i praktik som på plejecenteret, mens også sygeplejersker og pædagoger arbejder på plejecentre i Vejle Kommune.

Annonce

Jeg hører fra de unge, at de tror, at der ikke foregår noget på plejecentrene, og man skal bare hjælpe med vask og pleje. Men der sker faktisk mange spændende ting her, og på den her måde kan de få øjnene op for det.

Anna Laurberg, centerleder på Højagercentret

Arbejdskraft og image

Fra Vejle Kommunes side vil man gerne vise hverdagen på et plejcenter. Som kommunes seniorchef Helle Brinch siger, så hører man 98 procent af tiden om bagsiden af at være på plejecenter og kun to procent af tiden om forsiden, hvor omsorg, nærvær og kommunikation er i højsædet. Og så handler det også om, der der snart bliver brug for nye ansatte.

- Planen udspringer af, at vi kommer til at mangle arbejdskraft. Der er en tilvækst af ældre, og det er nogle små årgange, der bliver færdige med skolen i disse år - det er en udfordring i alle kommuner. Men ud over rekruttering handler det også om image. Vi er opmærksomme på, at de færreste ved, hvad der foregår på et plejecenter, så vi giver de unge en mulighed for at snuse til ældreplejen, siger Helle Brinch.

Hun tilføjer, at åbent hus-arrangementerne også er tiltænkt andre end de unge. Man skal kunne høre mere om, hvordan frivillige og lokalsamfundet kan bidrage til livet på plejecentrene, og hvordan det også kan gå den anden vej, hvor plejecentret bidrager til lokalsamfundet.

8. klasse har været forbi

Det er forskelligt, hvornår plejecentrene i Vejle Kommune holder de her åbent hus-arrangementer. I Jelling er det som sagt 28. marts, men de har faktisk allerede haft unge mennesker fordi for at vise dem lidt om tilværelsen på et plejehjem - både som personale og som beboer.

- Vi har haft besøg af 8. årgang på Bredagerskolen, hvor de kom 36 elever i forbindelse med en temauge. Vores praktikvejleder viste power point og fortalte om uddannelserne, og de blev vist rundt i hold. Det var nogle fantastiske unge, der både virkede interesserede og var meget spørgelystne. Men nogle af dem vidste ikke, at de ældre får egne møbler med, må medbringe kæledyr, og at de må sove så længe, de vil, når de bor hos os, og det er da godt, at de finder ud af det, siger Anna Laurberg.

Gøre opmærksom på muligheder

8. klasserne blev sendt hjem med en folder og en opfordring om at komme til det åbne hus, hvor de så kan høre endnu mere om uddannelsesmulighederne.

- Allerede efter 9. klasse kan de starte på et grundforløb, og derefter kan de tage en sosu-uddannelse, hvor de er i praktik herude. Så vi vil gerne gøre opmærksom på, at der er sådan nogle muligheder, siger Anna Laurberg og fremhæver, at der også bliver mulighed for en tur i rickshaw - en slags cykeltaxi, som plejecentret bruger til at køre tur med de ældre.

Åbent hus på Højagercentret er torsdag 28. marts fra klokken 16 til 18.

Flere unge skal få øjnene op for arbejde og uddannelse på plejecentrene. Derfor holder plejecentrene i Vejle Kommune åbent hus for at fortælle de unge om mulighederne. Et andet tiltag er, at flere plejecentre har ansat ungarbejdere, som kommer nogle timer om ugen og spreder hygge og glæde på plejecentrene. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Spøgelse fra fortiden dukker op igen: Omstridt vej er med i ny trafikundersøgelse

Billund

Længe ventet rapport er landet: Motorvej øst om Billund giver bedst aflastning for E45

Vejle

Han sad i Folketinget i 27 år: En mand med både rødt og grønt hjerte skal føre an i Vejles klimakamp

Annonce