Annonce
EGTVED

Pludselig lå et lille vinterlam i sneen: Vi gik på detektivjagt for at finde fåreavleren

Et lille vinterlam kommer til verden på en mark ved Øster Starup, hvor fårene går og trives i sneen. Lammet og dens mor er siden blevet hentet og bragt til en lun hal. Foto: Mette Mørk
Avisens fotograf fangede tilfældigt et billede, da et lille lam kom til en sneklædt verden. Men hvad laver fårene egentlig på markerne i øjeblikket?

Øster Starup: Vintersolen danser på himlen og får sneen til at glimte. En masse får i stor vinteruld går rundt på markerne og hygger sig. Avisens fotograf svinger ind til siden for at fange øjeblikket med sit kamera.

Pludselig, mens hun knipser løs, kommer et lille lam til verden. Midt i sneen. Er det ikke lidt tidligt med lam i februar? Og hvad sker der med det lille lam - kan det klare sig i den kulde?

Efter et mindre detektivarbejde for at finde frem til fårenes ejer, lykkedes det mig at finde frem til Rasmus Buhl, der er fåreavler. Det er hans 250 får - og nu ene lam - der i øjeblikket går rundt på de snedækkede marker ved Øster Starup.

- De går og græsser frøgræsmarker. Når de græsser markerne, bliver der mere lys til de nye planter, og dermed får ejeren af markerne meget mere ud af sine planter. Samtidig behøver han til foråret ikke pudse dem af med tunge maskiner, der laver store hjulspor. Og så er det gratis foder til mine får - det er ren win-win for alle, forklarer Rasmus Buhl.

Annonce

Fårene elsker kulden

At der er frostgrader og godt med sne på markerne, betyder ikke spor for fårene.


Fårene er bygget til at være ude i den slags kulde, og de elsker det. De skubber bare sneen til side, og spiser det grønne græs inden under.

Rasmus Buhl, fåreavler


- Tværtimod er de i deres es lige nu. Fårene er bygget til at være ude i den slags kulde, og de elsker det. De skubber bare sneen til side, og spiser det grønne græs inden under. At få frisk græs på den måde er faktisk ren guf for sådan nogle får, fortæller Rasmus Buhl.

Det er ikke så tosset at have en tyk fåreuld, når der er frostgrader. Fårene stortrives da også i det kolde vejr. Af og til er der en lille flok, der tager en lille spurt. Foto: Mette Mørk

Også det lille lam er faktisk bygget til at kunne klare sig i kulden, også selvom det er koldt at komme fra en fåremors mave ud i sneen.

- Men vi er på vej hen for at hente lammet og moren med hjem, så det kan komme ind i en hal og stå lidt lunt her i starten. Ikke fordi lammet ikke kan klare sig i kulden, men fordi nogle nok vil synes, det er synd for sådan en lille en, siger Rasmus Buhl.

Annonce

Små ups'ere

Normalt fødes lammene omkring april. Et lam knap halvvejs gennem februar er meget tidligt, fortæller Rasmus Buhl.

- Der går gerne et par stykker i sådan en flok, som ikke fik lam sidste år eller måske mistede et lam sidste år. De har været i brunst lidt tidligere, og hvis der så har været en vædder, der har været lidt hurtig, giver det nogle gange sådan nogle små ups'ere, forklarer fåreavleren, der forventer at få flere lam omkring påske.

Under sneen er der masser af lækkert græs, så der er mad nok til flokken, selvom det måske ikke ser sådan ud. Foto: Mette Mørk
Et lille vinterlam kommer til verden på en mark ved Øster Starup. Foto: Mette Mørk
Da det går op for flokken, at det lille lam ligger der i sneen, og fotografen står ikke så langt derfra ude på vejen, kommer stort set alle andre får løbende for enten at hilse på eller danne beskyttende ring om den nyfødte. Foto: Mette Mørk
Uld i det fri. Man kan godt blive lidt misundelig. Foto: Mette Mørk
Får ved Øster Starup. Foto: Mette Mørk
Får ved Øster Starup. Foto: Mette Mørk
Får ved Øster Starup. Foto: Mette Mørk
Får ved Øster Starup. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Gravesen stadig en god historie

Alarm 112

Monika måtte aflive sin hvalp efter handel med tiltalt hunde-sælger

Annonce