Annonce
112

Pludselig stod der fire kalve i indkørslen: Jagt på løbsk kvæg fik trist afslutning

De fire kalve blev blandt andet spottet her på Fåruplund i Jelling. Foto: Morten Dvinge
Fire kalve blev mandag eftermiddag sat ud på et kogræsserlaug i Jelling, men de slap løs og vandrede rundt i store dele af byen - lige indtil de blev påkørt og dræbt af et tog.

Jelling: Det, der plejer at være en lykkelig begivenhed, når kvæg bliver sat ud på marken, fik mandag aften en trist afslutning for fire kviekalve.

Kalvene skulle have gået på marken hos Fårup Kogræsserlaug, som ligger ved den gamle mose mellem Hvesager og Plantagevej i Jelling. Men noget gik galt, fortæller Klaus Refsgaard, der er med i Fårup Kogræsserlaug.

- Kalvene ankom mandag eftermiddag og blev sat ud på græsset. Men de slap ud omkring klokken 17.30, fordi der har været en passage ved noget hegn, hvor der ikke var lukket ordentligt af. Det er ulykkeligt, fordi kalvene ikke er stedkendte, så de har ikke haft en kinamands chance for at vide, hvor de har været, og hvordan de kunne søge tilbage, forklarer Klaus Refsgaard.

Det er ulykkeligt, fordi kalvene ikke er stedkendte, så de har ikke haft en kinamands chance for at vide, hvor de har været, og hvordan de kunne søge tilbage.

Klaus Refsgaard, medlem af Fårup Kogræsserlaug

Forvirrede kalve

Herefter gik kalvene rundt i boligkvartererne ved blandt andet Hvesager, Fåruplund og senere Grangaard Allé.

- Vi fik dem lokaliseret, fordi folk havde set dem og slået det op på Facebook-gruppen "Det sker i Jelling". Det var rigtig fint, at folk bød ind og forsøgte at hjælpe til. Men kvierne var svære at fange, og de anede ikke, hvor de var henne. De var så adrætte, at de løb nærmest lige som heste, siger Klaus Refsgaard.

Blandt dem, der fik besøg af kalvene, var familien Kolind på Fåruplund.

- Lige pludselig stod der en flok kalve i indkørslen cirka klokken 18.30. Egentlig var det vores nabo, der ringede og fortalte det, for vi havde ikke selv opdaget det i første omgang. Først løb de væk fra vores indkørsel og op ad Fårupvej, hvor folk måtte stoppe deres biler. Og så vendte de tilbage til vores indkørsel igen. Kalvene var tydeligvis forvirrede og virkede frustrerede, fortæller Søren Kolind.

Annonce

Påkørt af toget

Jagten på kalvene fortsatte. Takket være Facebook-gruppen "Det sker i Jelling" blev ejerne løbende opdateret, mens de selv forsøgte at følge efter, så godt de kunne.

Men da det blev mørkt, mistede de dem af syne.

- Tidligere på aftenen anmeldte vi det til politiet, så de også var informeret. Det sidste sted, vi så dem, var ved Netto tæt på jernbanenoverskæringen. Herefter ringede vi igen til politiet med det samme, så de kunne advisere togtrafikken. Men der gik ikke lang tid, før vi fik at vide, at de var blevet påkørt af toget ved Hørup. Alle kalve døde. Heldigvis var der ingen personskade, fortæller Klaus Refsgaard.

- Det er da en trist historie. Det plejer at være en glad begivenhed, når køerne kommer på marken. Det er aldrig sket før, at de er sluppet løs, og det er jo ikke lige det, man regner med, siger han.

Flere indkørsler og haver fik besøg af fire løbske kalve mandag aften i Jelling. Foto: Søren Kolind
Annonce

Én kalv måtte aflives

Vicepolitiinspektør Mikkel Ross fra Patruljecenter Midt i Vejle fortæller, at politiets vagtcentral klokken 20.11 fik anmeldelsen om de fire brune kalve, der var sluppet ud af deres indhegning.

- Vi fik en opringning igen klokken 21.40, fordi kvierne var blevet spottet der, hvor Vejlevej krydser jernbanen øst for Jelling, fortæller Mikkel Ross og tilføjer, at BaneDanmark straks blev adviseret om de fire kvier, der gik nær sporet.

Også togførerne på strækningen fik besked, men alligevel fik de fire kalves udflugt en trist afslutning.

- Der blev meldt om påkørsel klokken 21.52 lige før Grejsdalen ved Højrupvej, fortæller vicepolitiinspektøren.

Toget holdt stille på stedet, og der blev sendt folk ud for at tage sig af oprydningen. Ligeledes blev en dyrlæge tilkaldt, fordi den ene af de fire kalve ikke var død ved påkørslen, men måtte aflives på grund af sine kvæstelser.

Oprydningen på banelegemet var afsluttet klokken 22.57, hvorefter togdriften kunne fortsætte.

Kalvene, der tilhørte Fårup Kogræsserlaug, er af racen simmental. Foto: Søren Kolind
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Crazy Red and Whites: Seks Vejle-kendisser fortæller om deres bedste landsholds-oplevelser

Vejle

Glæd dig: Nu kan du alligevel se EM på storskærm i en af Vejles parker

Alarm 112

Travl aften for politiet i Vejle

Annonce