Annonce
Erhverv

Podejob trækker i de unge: - Mange har sagt ja tak til lønkompensation og så 'adios'

Ifølge Vejle-jobportalerne ungarbejde.dk og studiejob-danmark.dk er der 30 procent flere jobopslag målrettet unge og studerende end normalt. Årsagen skal findes i de mange i denne målgruppe, der har taget job som podere. Arkivfoto: Michael Bager
Med cirka 180 kroner i timen som ufaglært poder er stillingsopslagene ved lyntestcentrene svære at hamle op med for arbejdsgivere i andre brancher. Jobportalerne oplever lige nu stor efterspørgsel på den unge arbejdskraft, som er travlt beskæftiget med vatpinde og visirer.

Vejle: Selvom at man ovenpå genåbningen af Danmark kunne forvente, at der var svære økonomiske sår, der først skulle slikkes, er efterspørgslen på arbejdskraft nogle steder allerede på vej i himmelflugt.

Særligt den del, der retter sig mod de unge ufaglærte, som i vid udstrækning søger mod vikarjobs på landets lyntestcentre.

Det fortæller Ole Holdgaard, der driver jobportalerne ungarbejde.dk og studiejob-danmark.dk - begge med base i Vejle.

Annonce

Portalerne formidler til daglig kontakten mellem arbejdsgivere og netop målgruppen af unge på jagt efter et job.

- Vi oplever i øjeblikket stor efterspørgsel på de unge og de studerende. På landsplan er der over 25 procent flere jobopslag i forhold til normalen. Det er en meget tydelig stigning, siger han om målgruppen, der i denne sammenhæng er defineret som personer i aldersgruppen 18-28 år, der er ufaglærte eller under uddannelse.

Ifølge Ole Holdgaard "skriger" jobmarkedet efter de unge, der for mange arbejdsgivere repræsenterer en fleksibel og typisk mere betalelig arbejdskraft. To ting, der i kølvandet på genåbningen er i ekstra høj kurs.


Flere virksomheder, der er kunder hos os, fortæller, at mange af de unge medarbejdere har sagt ja tak til lønkompensation og så "adios". Som podere kan de tjene 30 procent mere i løn.

Ole Holdgaard, ejer af ungarbejde.dk og studiejob-danmark.dk


Alligevel har eksempelvis hoteller, caféer og restaurationsbranchen svært ved at hamle op med de timelønnede vikarstillinger som poder, der ligger på cirka 180 kroner i timen.

Et godt stykke over den traditionelle markedspris for en ung ufaglært.

- Flere virksomheder, der er kunder hos os, fortæller, at mange af de unge medarbejdere har sagt ja tak til lønkompensation og så "adios". Som podere kan de tjene 30 procent mere i løn, siger Ole Holdgaard.

Markedet er ved at være støvsuget

Jobportal-ejeren mener grundlæggende, at årsagen til udviklingen - foruden lønnen - skal findes i, at mange bække små gør én stor å. Nedlukningen af specifikke brancher og måske sammenfald med, at nogle unge i målgruppen i mellemtiden har færdiggjort uddannelse.

Ole Holdgaard mener dog, at de unges tilstrømning til podestillingerne ikke kan vare ved.

- Vikarbureauerne - blandt andet Carelink - er begyndt at henvende sig til os, fordi de ikke selv kan finde kandidaterne. Så noget tyder på, at markedet er ved at være støvsuget, siger Ole Holdgaard, der ikke tror på, at interessen for podejobs kommer til at medføre et lønskred.

I stedet må nogle arbejdsgivere formentlig tage til takke med lavere kvalificeret arbejdskraft.

- Men der er selvfølgelig flere parametre i det, for der er ingen, der ved, hvor længe der fortsat skal podes.

Podere i Vejle Kommune

  • I Vejle Kommune er det hovedsageligt vikarbureauet Carelink, der udbyder lyntest, mens PCR-testene varetages af det offentlige.
  • Carelink har i alt 624 ansatte ved hovedtestcenteret i Kolding, der dækker hele Trekantområdet.
  • Herfra distribueres medarbejderne ud til både de faste og pop up-testcentrene i Vejle, Kolding og Fredericia efter behov.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Stadsarkitekten afviser kritikken af vandkunsten ved Vejle Rådhus: 'Det fungerer både til hverdag og fest'

Annonce