Annonce
FC Fredericia

Pointrekord i FC Fredericia - og snart udløber Jonas Dals kontrakt

Jonas Dal har skaffet klubben 35 point for 18 kampe i denne sæson, og det er den bedste høst nogensinde. Hvad tænker han om fremtiden? Arkivfoto:Yilmaz Polat
FC Fredericia har 35 point efter 18 runder i 1. division, og det er aldrig før sket i klubbens historie. Cheftræner Jonas Dal giver andre skylden for klubbens succes, men han må efterhånden været et varmt navn i andre klubber. Og han har kontraktudløb til sommer.
Annonce

Fredericia: Kan man kalde Jonas Dal for den mest succesfulde cheftræner i FC Fredericias tid som 1. divisionsklub? Ja, det kan man godt, for med 35 point efter 18 runder er han den mand, der har skaffet flest point til klubben nogensinde efter netop dét antal kampe.

FC Fredericia er i toppen af 1. division blot tre point fra førstepladsen, og trods et mindre budget og beskedne rammer, har klubben taget kampen op mod Vejle Boldklub og Viborg - to klubber med markant større økonomiske muskler.

Og hvad så nu? Til sommer udløber Jonas Dals kontrakt, og kort sagt ved han ikke, hvad fremtiden bringer.

- Jeg er sindssygt glad for at være i Fredericia, og der skal rigtig meget til, før jeg overvejer et andet tilbud. Men jeg kender også mekanismerne i fodbold, og jeg ved, at man pludselig kan få et tilbud, men ikke kan sige nej til, siger Jonas Dal.

- Jeg hverken kan eller vil love nogen, at jeg bliver i Fredericia for tid og evighed, siger cheftræneren ærligt.

Han bruger sin tid i Kjellerup som eksempel. Her var han træner, før han begyndte i Fredericia.

- Der var jeg også helt vildt glad for at være, og vi lå på fjerdepladsen i 2. division - helt vanvittigt. Men da FC Fredericia henvendte sig, var der bare ikke noget at snakke om, siger Jonas Dal.

Jeg hverken kan eller vil love nogen, at jeg blive i Fredericia for tid og evighed.

Jonas Dal, cheftræner for FC Fredericia

Annonce

Et godt tilbud

På spørgsmålet om, hvor stort et tilbud der skal til for at lokke Jonas Dal væk fra FC Fredericia, svarer han afvisende.

- Du kan jo starte med FC Barcelona, og så kan vi gå ned ad listen. Hvor er skæringspunktet? Det er svært at sige, men jeg kan sige, at der ikke er ret mange 1. divisionsklubber, jeg hellere vil være i end FC Fredericia, siger Jonas Dal.

Han mener ikke, at nogen mennesker i verden siger nej til et lukrativt arbejdstilbud. Hverken spillere, trænere eller folk i erhvervslivet udenfor fodbold.

- Hvis man får et tilbud om det dobbelte i løn og en større scene at stå på, er der jo ikke nogen, der siger nej, påpeger Jonas Dal.

Hans omtumlede tid i Esbjerg, der gav en fyring efter ni måneder, gav ridser i lakken. Det var han helt ærlig omkring, da han blev ansat i FC Fredericia for halvandet år siden.

De ridser må efterhånden være udbedret, efter han fik Kjellerup til at levere over evne og nu får FC Fredericia til at gøre det samme.

- Hvordan folks syn er på mig, skal du jo ikke spørge mig om. Men jeg kan sige, at jeg var klar til at tage et nyt job dagen efter fyringen i Esbjerg. Jeg synes, den fyring var totalt latterlig. Jeg tror på det, jeg laver, og de ting, som jeg kan, siger Jonas Dal.

Annonce

Ros til holdet

Men hvad er det så, Jonas Dal kan? Han har ry for at være en fantastisk mandskabsbehandler men ingen virtuos ud i det rent fodboldtekniske. Selv mener Jonas Dal ikke, at han skal have æren for FC Fredericias succes.

- Det er ikke kun mig, der har skabt det her. Det er holdet omkring mig og spillerne, som skal have den største ros, mener Jonas Dal.

Han peger især på de rutinerede spillere i truppen. Folk som Christian Ege Nielsen, Anders Holvad, Andreas Oggesen, Dennis Høegh, som har taget hans måde at gøre tingene på til sig.

- Jeg har en overordnet ramme, der handler om at vi skal behandle hinanden med respekt og tale ordentligt til hinanden. Man skal ikke være i FC Fredericia bare for at spille fodbold, man skal ville hinanden og klubben.

- I forhold til at skabe en kultur og føre den videre, har jeg virkelig nogle gode gutter i truppen, siger Jonas Dal.

Annonce

Mangler en turbo-knap

Han roser ikke sig selv, men der er ingen tvivl om at mennesket Jonas Dal kan noget. Han kan få en gruppe af mennesker til at have det godt med hinanden og gå den ekstra meter for at vinde en fodboldkamp, og hans væremåde passer perfekt til en klub som FC Fredericia og dens nuværende trup.

Det store spørgsmål er, om klubben kan bære formen videre ind i foråret.

- Det er flot at have 35 point efter 18 kampe, men det er jo pointene efter 33 kampe, som kommer til at definere vores sæson, siger Jonas Dal ganske rigtigt.

Han er godt klar over, at både Vejle Boldklub og Viborg har helt andre muligheder på transfermarkedet i januar, end FC Fredericia har. Og her ligger en lille bekymring, hvis man absolut skal finde sådan en.

- Vejle og Viborg har en turbo-knap, de kan trykke på. Det har vi ikke. Nu skal vi finde ud af, om vi har ramt loftet, eller om vi kan drive det til mere. Vi vil gøre alt for at udvikle os, men vi har en økonomisk ramme, vi skal holde os indenfor, siger han.

Kun én gang har FC Fredericia været i nærheden af at hente 35 point i sine første 18 kampe i 1. division. Det var under Peter Sørensen i sæsonen 2009/10, hvor klubben næsten rykkede op. Den gode sæson gav Peter Sørensen et job i Århus hos AGF.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Smittetrykket ligger stabilt i Vejle: Det ser værre ud på den anden side af kommunegrænsen

Annonce