Annonce
Trekantområdet

Politiker efter farvel til dige: Næste gang spørger vi borgerne først

Kolding Kommune har fået svar, som repræsenterer 355 af de 543 sommerhuse i området ved Grønninghoved og Binderup strande, og langt de fleste siger nej tak til et højvandsdige. Arkivfoto: Steffen Nielsen.
Ikke overraskende anbefaler fagpolitikerne nu byrådet at stoppe det store digeprojekt ved Grønninghoved og Binderup. Kommunen har brugt en million kroner på forarbejdet - men pengene er ikke spildt, mener fungerende formand.

Kolding: Efter at have brugt en masse mandskabskræfter i flere år og en rund million kroner på tekniske forundersøgelser, stopper Kolding Kommune nu det videre arbejde med et stort stormflodsdige langs Grønninghoved og Binderup strande.

Sådan lyder i hvert fald anbefalingen fra politikerne i plan- bolig og miljøudvalget til byrådet, som skal træffe den endelige beslutning på sit næste byrådsmøde den 24. september. Allerede i starten af august meldte borgmester Jørn Pedersen (V) ud, at han ønsker projektet stoppet.

- Nu har vi fået de helt rigtige tal fra forhøringen, og de viser jo helt klart, at modstanden mod diget er overvejende, konstaterer fungerende formand Molle Lykke Nielsen (DF), som undrer sig over, at mange af modstanderne har deres sommerhuse i de oversvømmelsestruede områder.

- Men de vil ikke have ødelagt deres udsigt, og de vil have ro i området. Det sætter de højere end risikoen for at få vand ind på deres grunde og måske også helt ind på gulvet, forklarer han, efter at udvalget har fået en nøje gennemgang af høringssvarene fra de 335 sommerhusejere, der har ytret sig under forhøringen.

Mere om diget

  • Kolding Kommune har fremlagt to forslag til diger, som kunne sikre 223 huse mod oversvømmelse i statistisk set mellem 6 og 30 gange frem mod 2050.
  • Begge diger ville give beskyttelse til højvande på 2,2 meter over daglig vande og skulle betales efter en fordelingsnøgle af alle sommerhusejerne i området.
  • Kystdirektoratet har udtalt, at der er behov for højvandssikring i området.
  • I en forhøring har 355 af de 543 sommerhusejere givet deres mening til kende.
  • Heraf er 263 negative, 76 er positive og 16 er neutrale.
  • Nej-sigerne mener overvejende, at risiko for oversvømmelse er folks individuelle problem.
  • Det berørte område er et beskyttet Natura 2000-område, men forvaltningen har vurderet, at det alligevel var muligt at opnå de nødvendige tilladelser til at bygge diget.

Klogere næste gang

Molle Lykke Nielsen afviser, at den million kroner, som er brugt til tekniske forundersøgelser, er spildt. Det er Niras, der har fået de fleste af pengene, oplyser han.

- Nej, for det arbejde, de har lavet, ligger der jo også om 10 år, hvis der kommer en ny ansøgning om et stormflodsdige, siger han.

Kunne kommunen have undgået at bruge de mange kræfter og penge på sagen, hvis man som det allerførste havde spurgt sommerhusejerne om deres holdning?

- Man bliver jo klogere, så det er da en af de ting, jeg vil være opmærksom på en anden gang. Hvis eller når der kommer en ny ansøgning, vil jeg i hvert fald sørge for at inddrage mange flere i opstartsfasen, så vi har en klar tilkendegivelse fra området fra begyndelsen, siger Molle Lykke Nielsen.

Vil ikke presse

Det er S, V og DF, der anbefaler byrådet at skrotte diget, og Socialdemokratiets Elvis Comic siger:

- Vi har spurgt borgerne i en forhøring, og de fleste siger nej. Så kan vi ikke presse et dige ned over hovedet på dem og pådutte dem en udgift på 30-40.000 kroner.

Det store arbejde med diget startede, da en lille gruppe repræsentanter for sommerhusområdet i 2016 henvendte sig til kommunen med et ønske om at få undersøgt mulighederne for at få etableret en højvandssikring i området, og sådan en undersøgelse er kommunen i henhold til kystbeskyttelsesloven forpligtet til at imødekomme.

Grusvejen var så godt som forsvundet, og flere haver var fyldt med vand, da der var oversvømmelse i sommerhusområdet ved Binderup Strand i januar i år, og vandet trængte ind i flere af sommerhusene. Men der er ikke tilstrækkelig opbakning i området til at bygge et stormflodsdige til, at politikerne vil bakke projektet op. Arkivfoto: Søren Gylling

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce