Annonce
Debat

Politiker, husk ansvaret for dine beslutninger

Annonce

Et af de større dilemmaer, jeg oplevede i min tid som regionsrådsformand, var den politiske proces omkring fastlæggelsen af fremtidens sygehusstruktur.

Politisk havde man i Folketinget og regeringen valgt, at sundhedsstyrelsen skulle fastlægge nogle kriterier for, hvor fremtidens såkaldte supersygehuse skulle placeres.

Pludseligt tegnede sig et flertal i regionsrådet, som ikke ville følge de sundhedsmæssige anbefalinger i forhold en sønderjysk placering af fremtidens supersygehus. Jeg oplevede det som en uhellig alliance af politikere fra Fyn, Kolding og Esbjerg, som reelt ikke mente, at sønderjyderne på sigt også havde brug for et supersygehus. Sønderjyderne kunne blot rejse til Kolding eller Esbjerg.

Mit dilemma bestod i et politisk valg mellem at følge sundhedsfaglige anbefalinger og politiske ønsker, uanset hvad motiverne bag de politiske ønsker var. Heldigvis sejrede sundhedsfagligheden, og den uhellige politiske alliance tabte. Og sønderjyderne vil også i fremtiden have et supersygehus.

Når vi i morgen fejrer grundlovsdag, fejrer vi også, at sådanne dilemmaer kan forekomme. For med grundloven fik folket og dermed de folkevalgte en stemme overfor systemet.

Et af de seneste eksempler på dette oplevede vi, da regeringen i midten af marts lukkede den danske grænse ned. Politisk mente man, det var det rigtige for at undgå et sammenbrud i sundhedsvæsenet. Sundhedsfagligt mente man ikke, det var nødvendigt. Som bekendt blev det, som politikerne mente.

Grænserne er stadigvæk lukkede. Politisk tegner der sig et stigende politisk ønske for at genåbne grænserne. Men nu henviser politikerne til, at åbningen af grænserne skal ske på en måde, så det er sundhedsmæssigt forsvarligt.

Her ophører logikken. Man kan ikke politisk gennemføre noget trods sundhedsfaglige anbefalinger. Og derefter henvise til dem, når det gennemførte, her lukningen af grænserne, skal ændres.

Når vi fejrer, at grundloven sikrede folket og de folkevalgte en stemme over for systemet, skal vi samtidig huske, at folkevalgte ikke må misbruge denne ret. For det har aldrig været formålet med demokratiet de folkevalgte kunne vedtage hvad som helst og efterfølgende placere ansvaret hos systemet.

God grundlovsdag i morgen

Carl Holst
Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce