Annonce
Egtved

Politiker med ja-hat: En fredning af ådalen kan ende med at være en god løsning

Der er en skøn natur i Vejle Ådal, og den skal beskyttes. Til det er en fredning et godt værktøj, mener Birgitte Vind, der sammen med partifællerne hos Socialdemokratiet ellers indtil nu har stemt mod en fredning. Arkivfoto: Christina Møgelvang Mosegaard

Birgitte Vind har indtil nu været modstander af en fredning af Vejle Ådal. Men når det nu tyder på, at fredningen bliver en realitet, vælger hun at se de fordele, en fredning medfører.

Vejle Ådal: - Alt tyder på, at vi får den fredning, så lad os nu tage ja-hatten på og se de fordele og muligheder, den giver.

Sådan lyder opfordringen fra byrådsmedlem i Vejle Kommune og folketingskandidat Birgitte Vind (S). Opfordringen er især rettet mod gruppeformand for Venstre i Vejle Kommune og folketingskandidat Christoffer Melson, som i avisen torsdag gav udtryk for sin ærgrelse over hele fredningssagen og Fredningsnævnets beslutning om at forlænge fristen for en endelig afgørelse i sagen.

Socialdemokratiet har ellers, siden Danmarks Naturfredningsforening stillede forslag om at frede de knap 850 hektar af ådalen, været imod en fredning. Nu lyder der altså lidt andre toner fra Birgitte Vind.

- Når jeg læser de foreslåede frednindsbestemmelser, er jeg ikke bekymret for, at al udvikling vil gå i stå, mens sagen bliver behandlet - heller ikke selvom det skulle ende med en fredning, siger hun og forklarer, at det i fredningsbestemmelserne fremgår, at landbrugsarealerne kan dyrkes, omlægges, gødskes og sprøjtes som hidtil, og at dambrug kan vedligeholdes og moderniseres indenfor de almindelige miljøkrav, og at private haver kan udnyttes på sædvanlig vis.

Annonce

Vi ved, at en motorvej giver støj i flere kilometers afstand. Jeg ser derfor fredningen som en mulighed for at undgå motorvejstøj ind i ådalen.

Birgitte Vind (S)
Birgitte Vind kan se flere fordele ved en fredning af Vejle Ådal, selvom hun indtil nu sammen med sine partifæller har stemt imod en fredning. Hun afventer dog den endelige kendelse fra Fredningsnævnet, før hun beslutter, om hun vil stemme for eller mod en klage, hvis nævnet vælger af frede ådalen. Arkivfoto: Angelina Owino

Kan forhindre motorvejsstøj

Til gengæld kan en fredning sikre ådalen for fremtiden, mener Birgitte Vind.

- I fredningsbestemmelserne fremgår det blandt andet, at der ikke må ske yderligere støjforurening i området. Som jeg ser det, kan det være med til at forhindre den østlige linjeføring af en hærvejsmotorvej, som lige ville snitte den ene ende af ådalsområdet. Og vi ved, at sådan en motorvej giver støj i flere kilometers afstand. Jeg ser derfor fredningen som en mulighed for at undgå motorvejstøj ind i ådalen, forklarer hun.

- Vi har gennem det gode, frivillige samarbejde med lodsejerne gennemført rigtig mange gode naturtiltag, og det mener jeg fortsat, vi kan med det nuværende byråd. Men hvad bringer fremtiden? Vi må nok erkende, at en fredning er en sikring af ådalen, som vi kender den i dag. Vi skal prøve at se på sagen med de store briller og ud over vores egne navler, lyder det fra Birgitte Vind.

Hun ærgrer sig dog også over Fredningsnævnets forlængelse af fristen for en endelig afgørelse.

- Ja, det er lidt besværligt for de berørte parter at skulle vente på en afgørelse. Men fredningen er en stor sag med mange berørte lodsejere. Og vi skal vi altså huske, at hele fredningen går ud på at bevare den unikke natur.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Humac politianmeldt for at skjule oplysninger

112

24-årig kørte rundt i heroinrus

Egtved

Se billederne: Vejlevej er spærret - det vil koste op mod en million kroner at få den fikset

Vejle For abonnenter

11-årig fik foden i klemme i Bryggens rullefortov: Centret blev advaret om fejl to måneder inden ulykken

Annonce