Annonce
Give

Politikere cyklede sig til ny trafikal forståelse

Landevejen mellem Thyregod og Vesterlund er erklæret som trafikfarlig skolevej. Store landbrugsmaskiner, busser og lastbiler gør sammen med mange personbiler turen til en udfordring for cyklisterne. Foto: Børge Larsen

Vesterlundvej var mandag eftermiddag tæt besat af cyklister. Omkring 300 tog med, da Initiativgruppen for en cykelsti på ruten havde inviteret politikere på tur.

Thyregod: En 20 - 30 deltagere.

Det var borgmester Jens Ejner Christensens forventninger, da han i løbet af mandagen forberedte sig på eftermiddagens repræsentative opgave: en cykeltur fra Thyregod Skole til Vesterlund Efterskole.

Men der kom det tidobbelte. Her talte eleverne fra Vesterlund Efterskole godt med. De stillede med et hold på 180 og dertil en stribe trafikale unoder, som kan være med til at forklare visse bilisters aversion mod cyklister.

For selv om vejen er erklæret trafikfarlig skolevej på grund af mange sving og andre passager med dårlig oversigt, mente elverne sagtens, de kunne køre fire og fire ved siden af hinanden.

- De tror, de er udødelige, som forstander Anne Nyhus senere i arrangementet konstaterede.

- Vi bliver jævnligt ringet op af bekymrede beboere langs vejen. De fortæller, hvordan de unge cykler og så tager vi naturligvis en snak med de unge. Det er ikke, fordi de ikke kender regler og risiko. De tror bare, de er udødelige, siger Anne Nyhus.

Må 8. maj 2017 blive den dag, hvor cykelstien blev sat i værk. Det er 35 år siden, jeg skrev under på den første anmodning om en cykelsti. Det behøver ikke at tage lige så lang tid igen.

Anne Nyhus, Vesterlund Efterskole
Trafikreglerne må jævnligt gradbøjes for at få trafikken til at glide. De bløde trafikanter må også bøje af. Foto: Børge Larsen

Vejen er skam farlig nok

Det ændrer dog ikke på, at vejen reelt er en farlig vej. Den er som skrevet præget af mange sving, mindre bakker og har mange steder med meget dårlige oversigtsforhold.

Dertil kan så lægges, at den er stærkt trafikeret. I morgentimerne og sidst på eftermiddagen er det hovedsageligt pendlere til og fra arbejde, der gør vejen usikker. Desuden er der landbrugsmaskiner, der nok bliver færre, men til gengæld større og hurtigere. Store lastbiler og ind imellem også en bus eller to.

- Det er medvirkende til, at vejen er erklæret som farlig skolevej. Men det er også forklaringen på, at vi meget gerne vil have en cykelsti langs vejen, sagde Marianne Larsen, da hun på initiativgruppens vegne forklarede baggrunden for arrangementet.

En anden årsag til ønsket om en cykelsti er, at Vesterlundvej er den eneste forbindelsesvej mellem den butiksløse Vesterlund og butikkerne i Thyregod. Men den farlige vej betyder, at alle bliver transporteret i bil.

- Men mange ville gerne tage cyklen, sagde Marianne Larsen.

De udødelige. Elever fra Vester Lund Efterskole tror, de er udødelige og kan derfor sagtens cykle fire eller flere ved siden af hinanden. De andre trafiknater må da hensyn til, at vi skal frem. Foto: Børge Larsen
Annonce

Et godt initiativ

Det har mange villet i årevis. Anna Nyhus kunne fortælle, at allerede i 1982 havde hun og Ole Kirk skrevet under på et ønske om at få anlagt en cykelsti.

Fire byrådspolitikere deltog på cykelturen. De var glade for på den måde at få mulighed for ved selvsyn at konstatere de reelle forhold på ruten. Men ikke overraskende havde de ingen konkrete løfter med.

Borgmester Jens Ejner Christensen understregede, at Vejle Kommune gerne vil være kendt som cykelkommune. Der er flere store cykelløb i området og de har mange gode afledte effekter.

Tættest på at love noget kom formanden for teknisk udvalg Peder Hummelmose (V). Men kun tæt på.

- Arrangementet her tyder på solid lokal opbakning. Det gør indtryk på os. I har aftale med lodsejere langs ruten. Hvis I så også går i gang med selv at anlægge cykelstien, så er vi meget tæt på kommunal støtte, sagde Peder Hummelmose.

Dele af byrådet cyklede med for ved selvsyn at konstatere, hvor slemt det står til. Peder Hummelmose (V). Peter Harboe (LA) og borgmester Jens Ejner Christensen puster ud. Foto: Børge Larsen
Det kniber med pladsen. Foto: Børge Larsen
Oversigsforholdene ved den gamle præstegård er langt fra optimale. Foto: Børge Larsen
Landbrugsmaskinerne bliver godt nok færre. Til gengæld bliver de større. Foto: Børge Larsen
Annonce
Vejle For abonnenter

20-årige Mathilde var halvanden time fra at dø: Nu er hun tjener med en halv arm

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted For abonnenter

Drikkevand bliver dyrere: Vandværker betaler landmænd for at droppe sprøjtemiddel

Vejle For abonnenter

Sidst jeg græd, var da hun døde: Mød Jens Peter i serien "Mennesker"

Hedensted

Hvad mit handicap er? 34,8 - og et amputeret ben

Kultur

Se alle billederne: Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik tog sig god tid til at se Jellingstenene og Kongernes Jelling

Billund

Sjællandsk tophold snuppede to point i Grindsted: - Vi tabte til et smartere hold

Vejle For abonnenter

DF'er sagde nej til ekstra millioner til ældreområdet: Korrekt - jeg ville ikke bryde rammen, men vi fik meget til ældre

Alarm 112

Mange uheld i kommunen: Bilist pløjede ind i vejarbejde og tuktuk lavede saltomortale

Vejle

Se video fra mindehøjtidelighed: Formand for Vejle Cykel Motion kørte med Chris Anker Sørensen dagen før ulykken

Danmark For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Alarm 112

30-årig københavner kørte meget slingrende på Vejlefjordbroen

Hedensted For abonnenter

Dora mistede som 56-årig sit job og sin identitet: Nu er hun snart SOSU-assistent med masser af overskud

Egtved

Stemningen var eksplosiv, men økonomien løb kun lige rundt: Alligevel afløser festival det, som alle har kendt til gennem mange år

Annonce