Annonce
Fredericia

Ja til udskældt Kanalby-projekt: 'Det kommer ikke til at ligne Østberlin'

Bliver et nyt byggeri i Kanalbyen for højt og voldsomt? Nej, mente en flertal i byrådet, som mandag godkendte planer om et nyt, seks etager højt byggeri. På billedet ses Promenaden, som rager højest i bydelen med syv etager. Arkivfoto: Søren Gylling
- Kanalbyen må ikke blive en lukket mur, lød det fra Enhedslisten i debat om nyt, seks etager højt byggeri i Kanalbyen. En plan, der i sidste uge skabte stor debat. Men i byrådet fik projektet grønt lys og ros for en "god balance".

Fredericia: Ejerne af en lejlighed i Kanalbyen mister udsigten og føler sig snydt. Sådan kommenterede de i sidste uge planerne om et nyt, seks etagers byggeri i Kanalbyen.

Men nu er planerne godkendt af byrådet, selvom de skabte stor debat og kritik på Fredericia Dagblads Facebook-side.

20 ud af 21 politikere stemte for den lokalplan, som tillader om det bæredygtige byggeri i området mellem Oldenborggade, Fynsgade og Kongensgade.

Annonce

Byggeriet får vekslende højde, og samtidig føres Kongensstræde helt ned til Kanalbyen.

- Det er et godt projekt, og det er med tryghed og sikkerhed, at Nye Borgerlige stemmer for, sagde Karsten Byrgesen, som har været med til at behandle "lokalplan 376" i by- og planudvalget.

S: Et spændende byggeri med god balance

Kun Enhedslisten var imod forslaget. Men ellers talte politikerne varmt for byggeriet, som skal binde den gamle og den nye bydel sammen. By- og planudvalgsformand Søren Larsen (S):

- Vi er ved at skabe en spændende bydel. Det er ikke bare en Kanalby, vi plastrer til i bebyggelse. Der er Carolinelunden dernede med grønne områder. Jeg synes, der er en rigtig god balance, sagde han.

Men vi får en meget varieret højde. Så vi får ikke en parcel, der kommer til at ligne noget i det tidligere Østberlin

Karsten Byrgesen

Socialdemokraten tilføjede, at det kommende bæredygtige byggeri veksler i højden. Det er højest i nærheden af det nye byggeri i Kanalbyen, hvor det må være op til seks etager højt. Dermed er det på højde med Frederikshuset, som var den første, nye bygning i Kanalbyen. I den anden ende - op mod Fynsgade - er det på højde med de nuværende bygninger, pointerede han.

Det vil sige to til fire etager.

Annonce

"Det må ikke blive en lukket mur"

Enhedslistens Cecilie Roed Schultz satte foden ned og stemte nej. Hun talte både om det konkrete projekt og Kanalbyen generelt, hvor det ifølge byrådsmedlemmet er tid til at stoppe op og ændre strategi.

- Det er så vigtigt for mig, at Kanalbyen bliver en bydel, som inviterer byens borgere ind. Så det ikke bliver en lukket mur. Både i forhold til, hvor åbne facaderne er. Men det handler også om højde og udtryk. Jeg synes ikke, det her byggeri kommer i mål, sagde byrådsmedlemmet, der er nervøs for, at byggeriet vil virke voldsomt.

- Jeg håber, at vi fremadrettet får en Kanalby at se, som inviterer mere ind, virker mindre bombastisk og bliver lidt mere let og luftigt og tilgængeligt, sagde hun.

Annonce

"Byggeriet vil tjene byen"

Undervejs er der dog taget flere hensyn, pointerede Nye Borgerliges Karsten Byrgesen. Flere gange er bygherren blevet bedt om ændringer.

- Uanset hvad, vil der altid være forhold, der for den enkelte borger taler imod. Og andre ting vil tale for. Sådan er det. Vi har vist forhandlingsvilje både partierne imellem, men også i forhold til bygherren. Vi får et godt byggeri, som vil tjene, glæde og ære Fredericia i mange år. Noget af det, jeg er meget imod, er at få det flade byggeri, der er meget højt. Men vi får en meget varieret højde. Så vi får ikke en parcel, der kommer til at ligne noget i det tidligere Østberlin, sagde Karsten Byrgesen.

På højeste sted bliver byggeriet som nævnt seks etager, men øverste etage må kun bruges som tagterrasse, ikke en egentlig bebyggelse.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Storfamilien Junkers tag er styrtet ned i regnvejret: - Tingene bliver nemmere af, at vi ikke sætter os ned og er kede af det

Sydjylland For abonnenter

Ny anholdelse i stor narkosag: Ung mand mistænkes for indsmugling af 22 kilo amfetamin og salg for 71.000 kroner

Alarm 112

Slam! sagde det: Lastvognen var for høj til broen: Lyskryds sat ud af kraft

Alarm 112 For abonnenter

26-årig anholdt i Vejle i stor narkosag: Fik en liter amfetaminolie sendt til Vejle med posten

Vejle Boldklub

VB-træner Peter Sørensen er fortsat uden sejr; vi har spillet til mere, end vi fik

Børkop For abonnenter

Regnen var centimeter fra at ødelægge Danmarks smukkeste vandmølle: ‘Vi har råbt op om det siden 2017, men der sker ikke noget’

Kultur For abonnenter

Lydmord: Musikalsk grænseoverskridende koncert

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Sydjylland

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Vejle

Silende regn er skiftet til byger: Højvandsvagten stod op klokken tre i nat for at tjekke en vigtig ting

Vejle For abonnenter

Når det står ned i stænger, og Skovgade svømmer over: Så meget vand kan din bil tåle, før du får problemer

Hedensted

Anders Bent gik fra 20 forskellige hjemmehjælpere om måneden til fem-seks: De kender mig bedre

Annonce