Annonce
Vejle

Politikere fra tre forskellige partier står sammen og sender appel til nabokommune i sag om kæmpe vindmøller: 'Det er et overgreb på naturen'

Henning Dam, Karl Erik Lund og Gerda Haastrup Jørgensen i området ved Karstoft Ådal og Rævlinge Mose. De mener ikke, det kan være rigtigt, at der skal gives tilladelse til, at der kan opstilles tre høje vindmøller. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Politikere fra tre forskellige partier i Vejle Byråd er klar til at klage, hvis Ikast-Brande Kommune vedtager en ny plan, som giver lov til at sætte tre vindmøller op tæt på kommunegrænsen.

Blåhøj: Både Karl Erik Lund (DF) og Gerda Haastrup Jørgensen (V) har sagt det før, men denne gang skruer de op for retorikken, og desuden tilslutter den socialdemokratiske byrådskollega Henning Dam sig opråbet.

Som formænd for henholdsvis natur- og miljøudvalget og teknisk udvalg har de to førstnævnte flere gange luftet utilfredshed med Ikast-Brande Kommunes planer om at tillade opførelsen af tre vindmøller 167,5 meter høje vindmøller otte kilometer øsst for Give - blot nogle få hundrede meter fra grænsen til Vejle Kommune.

Det store område, der breder sig ind i både Ikast-Brande Kommune, Billund Kommune og Vejle Kommune ind mod Give, er i Vejle Kommune angivet som uforstyrret landskab. Samme betegnelse havde området på den anden side af kommunegrænsen, hvor vindmøllerne skal stilles op, også indtil 2013.

Annonce

På Vejle-siden drømmer politikerne om at udlægge et større areal som vådområde, der kan binde CO2. Samtidig kan området gøres attraktiv for gående med et rigt dyreliv og mulighed for naturoplevelser på højde med Lille Vildmose i Nordjylland og Syvårssøerne, mener de. De planer harmonerer ikke med tre nærliggende vindmøller, mener politikerne.

Hvorfor kan der ikke både være vindmøller og vådområde?

- I princippet kunne man godt gøre begge dele, men det harmonerer bare ikke med stilhed og dyreliv, siger Gerda Haastrup Jørgensen.

- Der er jo ikke nogen, der kunne forestille sig, at man stillede tre vindmøller op ved Syvårssøerne. Det er stilheden og roen herude, som vi godt vil have bevaret, siger Henning Dam.

Det er et stort skridt for os at tage, for uanset om vi skulle blive genvalgt eller ej, så er der stadig noget med, at Vejle Kommune stiller sig på bagbenene.

Gerda Haastrup Jørgensen (V), byrådspolitiker

Et overgreb på naturen

Treenighedens tilkendegivelser kommer få dage inden, at byrådet i Ikast-Brande Kommune skal stemme om en endelige vedtagelse af det kommuneplastillæg, der kan bane vejen for de tre vindmøller.

De tre politikere vil nu afvente byrådets afgørelse, og skulle kommuneplantillægget blive vedtaget, er de klar til at påklage afgørelsen til Planklagenævnet.

- Det er et stort skridt for os at tage, for uanset om vi skulle blive genvalgt eller ej, så er der stadig noget med, at Vejle Kommune stiller sig på bagbenene, og er det nu også helt fair. Men omvendt synes vi bare ikke, at man kan tillade sig den her udpegning, siger Gerda Haastrup Jørgensen.

- Det, synes jeg, er helt fair, for det er da et overgreb på naturen herude, så det gør noget, supplerer Karl Erik Lund.

De understreger alle tre, at de er for vindmøller generelt, men området øst for Blåhøj omkring Rævling Mose er for uforstyrret til, at vindmøller skal stilles op netop her, mener de.

- De vindmøller, der er stillet op ude langs motorvejen, synes jeg, er helt fine. Der kan også placeres vindmøller på nogle landbrugsarealer, hvor det ikke er den samme natur, hvis man samtidig kan finde en god løsning for de lodsejere, der bliver berørt af det. De skal bare stilles op med omtanke og fornuft, siger Henning Dam.

Annonce

Afgørelsen falder mandag

Ligesom flere utilfredse borgere, der bor i området, har natur- og miljøudvalget på vegne af Vejle Kommune skrevet et høringssvar til Ikast-Brande Kommune. Heri udtrykkes der bekymring for, hvordan de tre vindmøller risikerer at påvirke landskabet omkring Rævling Mose, og samtidig opfordres der til, at Ikast-Brande Kommune genovervejer planerne og finder en anden placering til møllerne.

Skulle I have været mere proaktive og tydeligere omkring jeres holdninger noget tidligere i processen?

- Det, synes jeg, egentlig vi har været, siden vi fik kendskab til det.

- Der har været en stor, lokal borgergruppe, der har protesteret imod det, og dem har vi haft en tæt dialog med, og vi har også givet udtryk for vores bekymring omkring det, og at vi synes, vi skulle passe på den natur, der er herude, svarer Karl Erik Lund.

Vejle Amts Folkeblad har forsøgt at ringe til formanden for teknik- og miljøudvalget i Ikast-Brande Kommune, Henrik Engedahl (V).

Vi ville gerne have spurgt, om det gør særligt indtryk, når en nabokommune anmoder om at sætte en stopper for vindmølleplanerne i området, og hvorfor planerne trods modstand fra både lokale borgere og nabokommunen fortsat er en god ide, men det har altså ikke været muligt at komme i kontakt med udvalgsformanden inden avisens deadline.

Byrådsmødet, hvor lokalpolitikerne i Ikast-Brande Kommune skal tage stilling til den endelige godkendelse, finder sted mandag aften.

Karl Erik Lund, Henning Dam og Gerda Haastrup Jørgensen sender en sidste appel til politikerne i Ikast-Brande Kommune, som på mandag skal stemme om vindmøllernes fremtid. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet forbyder båthorn i Sandvad: 'I må gerne demonstrere, men det skal være i stilhed' - lokalrådsformand føler, at staten giver de utilfredse mundkurv på

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se de eventyrlige julelys på den velbesøgte villavej: 'Det kan godt være svært at komme ud af indkørslen mellem klokken 17 og 18'

Vejle For abonnenter

Vores madanmelder gæster indisk restaurant i Vejle: Tam og kedelig oplevelse - og hvor i alverden var mangosaucen?

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

KOMMENTAR For abonnenter

Lad mig sige det lige ud: Det er for åndssvagt ikke at værne endnu mere om 'de åndssvages' historie

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Alarm 112

Iskolde tyve kom på besøg, mens husets ejer var i bad: Det kan være en del af noget større

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Jelling

Vores børn er bange, og vi føler os fanget i eget hjem: Sandvads borgere tager bladet fra munden

Kultur For abonnenter

Vejles udvikling har ramt markant skulptur i flere omgange: Derfor er dagdrømmeren nu hegnet ind

Hedensted

Kro og bodega ramt af flere corona-tilfælde: Besøgende opfordres til at blive testet

Annonce