Annonce
Vejle

Politikere på langfart: Vejle Kommune efterligner de kongelige

Kronprins Frederik hilser på Sydkoreas premierminister Lee Nak-yon i forbindelse med et tre dage langt officielt besøg i maj. Nu følger Vejle Kommunes politikere efter, og akkurat som de kongelige, er de ledsaget af repræsentanter for erhvervslivet. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Borgmesteren og andre toppolitikere har hel erhvervsdelegation med på tur til Sydkorea
Annonce

Vejle: På mandag ankommer en større delegation fra Vejle Kommune til Sydkoreaus hovedstad Seoul.

Med på flyet fra Danmark er otte politikere og fem embedsfolk fra Vejle Kommune med borgmester Jens Ejner Christensen (V) i spidsen. Men de er ikke alene.

13 ledende erhvervsfolk fra Vejle er med på økonomiudvalgets studietur, der på den måde minder om de mere officielle danske besøg, hvor en handelsdelegation følges med de kongelige for at fremme samhandelen mellem Danmark og det pågældende land.

Den pulserende storby Seoul – ’the city of the future’ – er blevet centrum for ny teknologi, der gør storbylivet smartere, men som også skal skabe et sundere og bedre liv for alle i landet. At gøre byen ’smart’ handler derfor om alt fra monitorering af luftkvalitet og trafikale beskeder i realtid, til digitaliseret borgerservice.

Beskrivelse på udenrigsministeriets hjemmeside

Annonce

Borgmester: Asien er fremtiden

Besøget strækker sig over fire dage, hvor der også bliver tid til et besøg i den mindre by Chuncheon. I foråret var repræsentanter for byen på besøg i Vejle - og nu er de vejlensiske politikere inviteret på genvisit.

Men hvorfor endnu en tur til Asien. For få år siden var I jo i kinesiske Nantong?

- Fordi vi skal indstille os på, at det er i Asien at en stor del af fremtidens udvikling ligger. På turen har vi fokus på kunstig intelligens, og der er Sydkorea langt fremme. Det samme gælder Smart City, siger Jens Ejner Christensen.

Det sidste begreb dækker over arbejdet med at indrette vores byer så intelligent som muligt med brug af den nyeste teknik. Det kan for eksempel være belysning, der skifter i løbet af natten som man eksperimenterer med på Dæmningen, og som teknisk udvalg tidligere har hentet inspiration til i Holland.

Annonce

Regning: 221.000 kroner

Men hvorfor rejse så langt væk. Kunne I ikke få inspiration tættere på Danmark, hvor samfundene minder mere om vores eget?

- Jo måske, men Sydkorea er jo et demokrati, og Seoul er akkurat som Vejle en del af bysamarbejdet 100 resilient cities. Chuncheon er desuden den by, hvor der skal opføres et nyt Legoland, siger Jens Ejner Christensen.

Ifølge kommunens oplysninger koster turen 17.000 kroner per deltager. Med 13 kommunale deltagere bliver det en udgift på 221.000 kroner. Erhvervsfolkene betaler for deres egen tur og ophold.

Ifølge erhvervs- og turismechef Morten Damgaard Nielsen vil man i høj grad have fokus på iværksætteri. Her er der ifølge erhvervschefen meget at lære:

- Vi skal blandt andet besøge en erhvervspark bygget op af små virksomheder. Her kan vi hente inspiration til det AI-hus (kunstig intelligens -red), som bliver en del af Dandy Business Park.

Sydkorea og Seoul

Sydkorea eller mere korrekt Republikken Korea har knap 52 millioner indbyggere og er med dets 100.032 kvadratmeter godt og vel dobbelt så stort som Danmark.

Seoul er landets hovedstad med knap 10 millioner indbyggere i selve byen og 25 millioner i "stor-Seoul". Akkurat som Vejle er Seoul er en del af det 100 byer store Resilient Cities netværk.

Sydkorea er en republik med en præsident i spidsen og et flerparti-system i det koreanske parlament.

Teknisk set er landet fortsat i krig med naboen Nordkorea, men trods misiltests og andre provokationer er forholdet under opblødning. Blandt andet har de to landes landshold i fodbold netop spillet mod hinanden i den nordkoreanske hovedstad Pyongyang.

Sydkorea er verdens 11. største økonomi med store virksomheder som Samsung, LG, SK Group og Hyundai. Landet er et af de mest udviklede, når det gælder it og smart-teknologi, og ifølge udenrigsministeriets hjemmeside er der masser af inspiration at hente for danske virksomheder.

Annonce

Konference om klimaforandringer

Direktøren for Dandy Business Park, Jens Jørgen Andersen, er blandt deltagerne på turen, og det samme er direktør Ulla Bagger-Sørensen fra Bagger-Sørensen familiens investeringsselskab, BS Invest. Derudover tæller delegationen en vifte af repræsentanter af virksomheder inden for it, fødevarer og ejendomme.

Undervejs får vejlenserne blandt andet mulighed for at møde Legos topchef i Korea, Michael Ebbesen og den danske ambassadør, Einar H. Jensen. Der er besøg på en række datacentre og i Seouls center for offentlig transport. Turen rummer også en præsentation af et butikscenter i den helt store skala, Coex Mall med konference-faciliteter, museum og akvarium.

På besøgets sidste hele dag, torsdag skilles gruppen. Erhvervsdelegationen skal besøge en større it-messe, mens politikere og embedsfolk deltager i Seouls internationale konference for klimaforandringer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Sagen om Sofie er ikke enkeltstående: Flere handicappede har lidt eller er døde i bad uden opsyn

Vejle

Trods påbud og dødsfald: - Jeg har tillid til både personale og ledelse, når jeg taler med avisen

Børkop

Krise har vist nye muligheder i Krystallen: Det har vi lært af coronakrisen

Annonce