Annonce
Billund

Politikere peger på ny samlet tandlægeklinik i Grindsted

Politikere og tandpleje hælder til en 100 procent centralisering af Billunds Kommunale Tandpleje. De vurderer, at det vil hjælpe tandsundheden bedst på vej. Arkivfoto
100 procent centralisering af Billund Kommunes Tandpleje. Det er anbefalingen fra en rapport fra Cowi, og politikere og tandplejen bakker op om forslaget, der nu sendes videre til budgetforhandlinger. Den endelige struktur af tandplejen skal diskuteres i byrådet.

Billund Kommune: Der skal nybygges en samlet behandlings- og tandreguleringsklinik i Grindsted - og alle andre klinikker i kommunen lukkes.

Det er anbefalingen i en rapport fra Cowi, der blandt andet har undersøgt kapacitetsudnyttelsen og medarbejdereffektiviteten i syv forskellige scenarier af en ny tandpleje-struktur i kommunen. Der skal gøres noget, for Billund Kommune har nemlig landets dårligste tandsundhed, når det gælder de 15-årige, og de unge fra 12 til 15 år har en dårlig tandsundhed.

Scenarierne strækker sig over at bibeholde nogle af de nuværende klinikker på forskellige måder og til at indføre en mobil undersøgelsesklinik, der kan køre rundt til skolerne. Cowi har dog valgt at anbefale en 100 procent centralisering, og den beslutning bakker politikerne i børneudvalget og Billund Kommunes Tandplejes lokale MED-udvalg op i et høringssvar.

- Det er klart den løsning, der gør mest for vores strategi, siger formand for børneudvalget Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S), der nu sender rapporten videre til budgetforhandlinger. Her skal byrådet nå til enighed om, hvordan den fremtidige struktur kommer til at se ud.

Annonce

Syv scenarier for tandplejen

1. Der nybygges en kombineret behandlings- og tandreguleringsklinik i Grindsted (omtales som: ny klinik). Øvrige klinikker lukkes.

2: Ny klinik med undersøgelser og behandlinger af caries. Klinikken på Billundskolen ombygges til tandreguleringsklinik. Øvrige klinikker lukkes.

3: Ny klinik. Klinikkerne på Vestre Skole, Sdr. Omme Skole, Filskov Privatskole, Billundskolen, Hejnsvig Skole og Vorbasse Skole anvendes som undersøgelsesklinikker og renoveres.

4: Ny klinik. Klinikken på Billundskolen anvendes som behandlingsklinik og renoveres. Klinikkerne på Vestre Skole, Sdr. Omme Skole, Filskov Privatskole, Hejnsvig Skole og Vorbasse Skole anvendes som undersøgelsesklinikker og renoveres.

5: Ny klinik. Øvrige klinikker lukkes. Mobil undersøgelsesklinik.

6: Ny klinik. Klinikken på Billundskolen anvendes som behandlingsklinik og renoveres. Øvrige klinikker lukkes. Mobil undersøgelsesklinik.

7: Ny klinik med undersøgelser og behandlinger af caries. Klinikken på Billundskolen ombygges til en tandreguleringsklinik. Øvrige klinikker lukkes. Mobil undersøgelsesklinik.

Forældre skal køre lidt mere

Politikerne har arbejdet ud fra en strategi om udnyttelse af medarbejderressourcerne, styrkelse af det faglige arbejde og fællesskab og styrket forældresamarbejde. Det betyder, at forældre fremover skal med til tandundersøgelse frem til det 12. år - og ikke til det 9. som nu.

- Vi udnytter tiden langt bedre ét samlet sted, hvor medarbejderne ikke skal bruge en masse tid på landevejene og med at pakke ud, stille op og gøre rent, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup.

Billund Kommune har i dag en klinikstruktur med tre behandlingsklinikker på Billundskolen, Vestre Skole og ved Lynghedeskolen Afdeling Søndre, som alle har åbent hver dag. Dertil er der fire undersøgelsesklinikker på Sdr. Omme Skole, Vorbasse Skole, Hejnsvig Skole og Filskov Friskole. De har i gennemsnit åbent tre til 10 timer ugentligt. De vil alle skulle lukke ved en samlet tandklinik i Grindsted.

Tandplejen selv lister en række fordele op ved en centralisering af klinikken - for eksempel at det vil sikre størst mulig faglighed og kollegial sparring, og at det vil være muligt at udnytte bedre og dyrere udstyr. Ulemperne ved forslaget er ifølge tandplejen, at forældrene vil skulle køre lidt mere, og at man ikke længere har kontakten med børnene på skolegangene.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Rotter lukker Fakta på Uhrhøj

Kultur

Nærradio uden sendetilladelse: Bestyrelsen er tavs

Annonce