Annonce
Sydjylland

Politikere raser over plan for genåbning: - Hvorfor skal de unge blive hjemme fra skole, mens vi kigger på løver i zoo?

Mens de ældste skoleelever i en række andre danske kommuner mandag vender tilbage, må eleverne i Esbjerg Kommune vente lidt endnu. Og det har vakt vrede på rådhuset. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Mens de ældste elever i en række danske kommuner allerede fra mandag får lov at vende tilbage på skolerne, må man i Esbjerg Kommune vente til tidligst 15. marts. Det møder hård kritik fra en række lokale politikere, der har svært ved at forstå logikken bag fravalget af de unge i Esbjerg.

Esbjerg: Det har vakt stor utilfredshed blandt flere politikere fra byrådet i Esbjerg Kommune, at de ældste elever på skolerne i Esbjerg Kommune fortsat må vente med at se deres klassekammerater.

I den nye plan for genåbning, som regeringen præsenterede onsdag, vender eleverne i en række danske kommuner ellers tilbage allerede på mandag, men i Esbjerg må man altså vente til tidligst den 15. marts.

Formand for Børn og Familieudvalget, Diana Mose Olsen (SF), kalder planen for genåbning tynd, men krydser fingre for, at eleverne fra Esbjerg Kommune kommer med i næste runde.

- Jeg er virkelig frustreret. Jeg har det stramt med, at de unge skal sidde derhjemme, mens vi andre kan rende i butikker og se på løver i zoologisk have. Man må bare håbe, at der er en mening med galskaben, og at vi kommer med i næste omgang. Men jeg har godt nok svært ved at forstå det. Det virker hamrende ulogisk, siger Diana Mose Olsen, der mener, at de unge går en meget svær tid i møde.

- Det er jo svært at indgyde håb, men jeg håber da, at de kan finde lys i mørket frem imod midten af marts. Det bliver hårdt. Jeg havde troet, at børn og unge ville være prioriteret højere, men vi må gøre, hvad vi kan for at finde optimismen frem, selv om det er svært lige nu, siger hun.

Annonce

Det virker tilfældigt

Også næstformand i Børn og Familieudvalget, Jakob Lose (V), har svært ved at forklare, hvorfor Esbjerg er blevet holdt udenfor genåbningsplanerne, når nu coronatallene er fine i kommunen.

- Jeg er dybt forundret over, at Esbjerg ikke er med, når man har valgt at genåbne skolerne for de ældste elever i Vest- og Nordjylland. Når vi har så lav smitte, forstår jeg ikke, hvorfor vi skal rammes af, at der er høj smitte i Kolding. Vores folkeskoleelever pendler ikke til og fra Kolding for at gå i skole. Det hele virker temmelig tilfældigt, og det kort, man tilsyneladende opererer efter, virker ikke særlig gennemtænkt, siger Jakob Lose, der særligt frygter, at elevernes mentale helbred vil blive endnu mere påvirket den kommende tid.


Jeg er virkelig frustreret. Jeg har det stramt med, at de unge skal sidde derhjemme, mens vi andre kan rende i butikker og se på løver i zoologisk have. Man må bare håbe, at der er en mening med galskaben, og at vi kommer med i næste omgang. Men jeg har godt nok svært ved at forstå det. Det virker hamrende ulogisk

Diana Mose Olsen (SF), formand for Børn og Familieudvalget


Og Anne Marie Geisler Andersen (R) er enig.

- Jeg er virkelig ærgerligt over, at vi ikke er kommet med. Tallene ligger pænt i Esbjerg, og det er ikke helt til at gennemskue, hvilke parametre, der vælges ud fra. Det er synd for vores elever, og jeg er virkelig bekymret. Man burde have taget større hensyn til dem. De lider i det her, og derfor mener jeg også, at man burde have været mere fleksibel, siger hun.

Annonce

Fritidsaktiviteter kan give håb

Enhedslistens Sarah Nørris, der er medlem af Kultur og Fritidsudvalget, er enig i, at det både kan virke frustrerende og ulogisk, at de unge i Esbjerg ikke må vende tilbage til skolebænken. Men det er et vilkår, som vi må leve med nu, mener hun.

- Der er ingen tvivl om, at det er helt vildt synd for eleverne. Men samtidig er det nødvendigt for, at der ikke skal lukkes ned igen engang i fremtiden. Det har jo været en prioritering, og vi kan jo ikke få alt det åbnet op, som vi gerne vil. Desværre, siger Sarah Nørris, der sagtens kan forstå, hvis skoleeleverne har svært ved at holde modet oppe.

- Jeg er selv ved at blive sindssyg af at sidde hjemme, så jeg forstår godt, hvis de tænker, at det hele er lidt håbløst. Man kan dog håbe, at det kan tage toppen af trykket, at der åbnes for de udendørs fritidsaktiviteter, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Kaffetørst førte til storbrand på Randbøl Hede: Se skaderne i videoen her

Annonce