Annonce
Vejle

Politikere skærer igennem: Glem alt om dæmning på tværs af fjorden

En plan om at anlægge en dæmning over Vejle Fjord er lagt i graven af byrådet. Arkivfoto: Mette Mørk
Frygten er, at området inden for dæmningen bliver det rene brakvand. Arbejdet med andre højvandssikringer fortsætter - blandt andet endnu en sluse.

Vejle: En dæmning på tværs af Vejle Fjord er et "no-go".

Det er præcist det udtryk, den socialdemokratiske gruppeformand i Vejle Byråd, Søren Peschardt, bruger om et projekt, der for alvor så dagens lys for et par år siden.

Dengang i juni 2017 kunne vi i denne avis præsentere skitserne til en dæmning på tværs af Vejle Fjord fra Ibæk Strandvej til Skyttehushaven.

Søren Peschardt står ikke alene med sin afvisning af det rundt regnet 230 millioner kroner dyre projekt. Borgmester Jens Ejner Christensen (V) og viceborgmester Dan Arnløv (K) vender begge tommelfingeren ned til ideen.

Tre projektforslag fra 2017

Da planerne om højvandssikring af havneområdet kom frem i juni 2017, opstillede forvaltningen tre forskellige scenarier. Her et uddrag:

  1. Den mest omfattende model med en dæmning på tværs af fjorden var beregnet til 230 millioner kroner, men kunne blandt andet finansieres via grundsalg, fordi der var planer om ikonbyggeri på dæmningen.
  2. Her er beskyttelsen flyttet ind som et værn langs kajkanten og fra Rødkildevej i nord til Ibæk Strandvej mod syd. Projektet kunne ifølge beskrivelsen opdeles i etaper og åbnede mulighed for byudvikling på nordkajen.
  3. Et grønt dige på og bag havnen langs Toldbodvej til Ibæk Strandvej. Projektet ville tilføre mere grønt til bybilledet og blandt andet rumme en gangbro over jernbanen ved Tirsbæk Strandvej.

Frygt for plumrevand

Reaktionen kommer efter et fællesmøde mellem økonomiudvalget, teknisk udvalg og natur- og miljøudvalget mandag. Her stod der højvandssikring på programmet, og forvaltningen orienterede om de forskellige muligheder. Med ved mødet var også repræsentanter for Vejle Havn og Vejle Spildevand plus embedsmænd fra kommunens forvaltning.

På mødet dukkede de to år gamle planer op igen - men står det til de tre toppolitikere, avisen har talt med, behøver tegningen af dæmningen ikke dukke op igen:

- Jeg frygter, at det ville skabe et stor område med plumret vand i området bag dæmningen, siger borgmesteren.

Også viceborgmester Dan Arnløv er overbevist om, at der kan tænkes smartere - blandt andet med løsninger, der bringes i spil, når et højvande truer: Det kunne for eksempel være de særlige tubes, der fyldes med vand og virker som midlertidige oversvømmelsesværn.

- Og så fortalte havnedirektøren på mødet, at det er muligt at sikre sydkajen med en forhøjet kajkant. Selvom den bliver op til en meter høj, er det ikke et problem i forhold til at laste og losse, siger Dan Arnløv.

Annonce

Boliger på nordkajen

På nordkajen har Vejle Kommune selv mulighed for at arbejde videre med højvandsværn. På længere sigt vil den del af havnen overgå til kommunen ifølge den nye strategi for Vejle Havn. Rekreative områder og boliger står på dagsordenen, når havnedriften drosles ned i løbet af de kommende ti år.

- Og i fællesskab kan kommunen, havnen og spildevandsselskabet løfte opgaven med at højvandssikre området, siger Søren Peschardt.

Denne vision kan planlæggerne godt skrotte ifølge de toneangivende politikere i Vejle Byråd. Ideen om en dæmning på tværs af havnen med sluseporte ind mod havnen og muligvis enkelte ikoniske byggerier blev fremlagt i juni 2017. Illustration: Vejle Kommune
Annonce
Navne For abonnenter

Jeg så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

Erhverv For abonnenter

Populær café mister forpagter efter seks år: Ét særligt problem får Dorthe til at give op, selv om der er gæster nok

KLUMME

Motionscyklister sætter livet på spil, når de fylder hele vejen - jeg oplevede det selv og tænkte: 'Hvordan pokker er det, I cykler?'

KLUMME For abonnenter

Sidste festivaltur med skipper Charlie ved roret

For abonnenter

Hans Kristian bor 350 meter fra støjende kampflys landingsbane: Nu sagsøger han og over 200 andre naboer den norske stat - et hav af danske erstatningssager kan også være på vej

Kultur

'Hvad skal jeg gøre af mig selv': Den store rorgænger skifter skiw: Sidste festival med Charlie i front

Vejle Boldklub For abonnenter

Sæsonen er slut og træneren frikendt: Derfor skal VB gå til næste sæson med respekt for rækken

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Live Sport For abonnenter

Se kampen: Triangle Razorbacks kæmpede mod Søllerøds guldgravere

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Billund

Billund har succes med at få sosu-elever fastansat: - Jeg har elsket at være elev i Billund Kommune og haft fantastiske kolleger. Nu vil jeg selv være en god kollega

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Hård dag for debuterende målmand, mens angriber fik sagt flot farvel

Vejle Boldklub

Så er det slut i Superligaen: Trods kæmpe drop sagde VB farvel med en sejr

Annonce