Annonce
Vejle

Politikere skærer igennem: Glem alt om dæmning på tværs af fjorden

En plan om at anlægge en dæmning over Vejle Fjord er lagt i graven af byrådet. Arkivfoto: Mette Mørk
Frygten er, at området inden for dæmningen bliver det rene brakvand. Arbejdet med andre højvandssikringer fortsætter - blandt andet endnu en sluse.

Vejle: En dæmning på tværs af Vejle Fjord er et "no-go".

Det er præcist det udtryk, den socialdemokratiske gruppeformand i Vejle Byråd, Søren Peschardt, bruger om et projekt, der for alvor så dagens lys for et par år siden.

Dengang i juni 2017 kunne vi i denne avis præsentere skitserne til en dæmning på tværs af Vejle Fjord fra Ibæk Strandvej til Skyttehushaven.

Søren Peschardt står ikke alene med sin afvisning af det rundt regnet 230 millioner kroner dyre projekt. Borgmester Jens Ejner Christensen (V) og viceborgmester Dan Arnløv (K) vender begge tommelfingeren ned til ideen.

Tre projektforslag fra 2017

Da planerne om højvandssikring af havneområdet kom frem i juni 2017, opstillede forvaltningen tre forskellige scenarier. Her et uddrag:

  1. Den mest omfattende model med en dæmning på tværs af fjorden var beregnet til 230 millioner kroner, men kunne blandt andet finansieres via grundsalg, fordi der var planer om ikonbyggeri på dæmningen.
  2. Her er beskyttelsen flyttet ind som et værn langs kajkanten og fra Rødkildevej i nord til Ibæk Strandvej mod syd. Projektet kunne ifølge beskrivelsen opdeles i etaper og åbnede mulighed for byudvikling på nordkajen.
  3. Et grønt dige på og bag havnen langs Toldbodvej til Ibæk Strandvej. Projektet ville tilføre mere grønt til bybilledet og blandt andet rumme en gangbro over jernbanen ved Tirsbæk Strandvej.

Frygt for plumrevand

Reaktionen kommer efter et fællesmøde mellem økonomiudvalget, teknisk udvalg og natur- og miljøudvalget mandag. Her stod der højvandssikring på programmet, og forvaltningen orienterede om de forskellige muligheder. Med ved mødet var også repræsentanter for Vejle Havn og Vejle Spildevand plus embedsmænd fra kommunens forvaltning.

På mødet dukkede de to år gamle planer op igen - men står det til de tre toppolitikere, avisen har talt med, behøver tegningen af dæmningen ikke dukke op igen:

- Jeg frygter, at det ville skabe et stor område med plumret vand i området bag dæmningen, siger borgmesteren.

Også viceborgmester Dan Arnløv er overbevist om, at der kan tænkes smartere - blandt andet med løsninger, der bringes i spil, når et højvande truer: Det kunne for eksempel være de særlige tubes, der fyldes med vand og virker som midlertidige oversvømmelsesværn.

- Og så fortalte havnedirektøren på mødet, at det er muligt at sikre sydkajen med en forhøjet kajkant. Selvom den bliver op til en meter høj, er det ikke et problem i forhold til at laste og losse, siger Dan Arnløv.

Annonce

Boliger på nordkajen

På nordkajen har Vejle Kommune selv mulighed for at arbejde videre med højvandsværn. På længere sigt vil den del af havnen overgå til kommunen ifølge den nye strategi for Vejle Havn. Rekreative områder og boliger står på dagsordenen, når havnedriften drosles ned i løbet af de kommende ti år.

- Og i fællesskab kan kommunen, havnen og spildevandsselskabet løfte opgaven med at højvandssikre området, siger Søren Peschardt.

Denne vision kan planlæggerne godt skrotte ifølge de toneangivende politikere i Vejle Byråd. Ideen om en dæmning på tværs af havnen med sluseporte ind mod havnen og muligvis enkelte ikoniske byggerier blev fremlagt i juni 2017. Illustration: Vejle Kommune
Annonce
Give For abonnenter

Købmand klar med flere millioner til istandsættelse af butikken: Familien skal da være købmænd her i mindst 80 år til

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Her kan du komme til at holde i kø: Motorvejsbro i Vejle får lysregulering i 10 uger

Billund For abonnenter

Filskov Kro mangler medarbejdere: - Vi har sagt rigtig meget nej, og det gør virkelig ondt

Vejle Boldklub

VB siger farvel: Midterforsvarer skifter til Skotland

Kultur

Ustadigt vejr holder ikke Verdensballetten tilbage: - Vi har aldrig aflyst en forestilling på grund af dårligt vejr

Alarm 112 For abonnenter

Mystisk rød lastbil efterladt tæt ved turistattraktion: Chauffør er kørt til hjemland i nyindkøbt personbil - landbetjent føler sig magtesløs

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Vejle

Forening får stor gave: Nu kan vi virkelig gøre en forskel

Erhverv

'Ny' skrot-virksomhed ser dagens lys på havnen i Vejle: Støber 4000 kvadratmeter beton til ny indsamlingsplads

Danmark For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Erhverv

Anni og Lars hitter med nyt tiltag på tankstationen: Kunderne kommer fra hele landet

Kultur For abonnenter

Han kan ikke spille et instrument, men han har et monsterhit: Vejledreng har fået amerikansk pladekontrakt

Vejle Boldklub

Steven Gerrards fætter træner med VB

Annonce